Vuokranantaja ei ollut uskoa silmiään, kun näki, miten Kirsi Lehti oli remontoinut ysärikeittiön – katso kuvat ennen ja jälkeen

Laita vaikka pinkiksi, vastasi vuokranantaja viime syksynä, kun maaninkalainen Kirsi Lehti kysyi, olisiko hänen mahdollista remontoida vuonna 1991 rakennettua vuokra-asuntoa.

Pinkkiä ei tullut, koska se oli Kirsi Lehden puolisolle Pauli Lehdelle ehdoton eiei, mutta moderni ja skandinaavinen kasvojenkohotus asunnolle tuli kyllä.

Ennen muuttoa Kirsi Lehti maalasi keittiön vaaleat kaapinovet mattamustiksi ja Pauli Lehti asensi keittiöön uudet pöytätasot sekä niiden sävyyn täysin mätsäävän laminaatin välitilaan.

Olohuoneen seinään vaihdettiin harmaa tapetti kuten makuuhuoneeseenkin. Eteinen puolestaan verhottiin tiilitapettiin.

– Minulla on ihana vuokranantaja. Hän ei ollut uskoa asuntoa samaksi remontin jälkeen, kiittelee Kirsi Lehti.

Tällaiselta Lehtien koti näytti ennen kuin Kirsi Lehti pisti tuulemaan. Kuva: Kirsi Lehti

Kaapit saivat maalia ja vetimet, välitilaan laminaatit ja pintaan tasot. Myös kodinkoneet sopivat uuteen tyyliin. Kuva: Kristiina Poutiainen

Tällaiselta Lehtien koti näytti ennen kuin Kirsi Lehti pisti tuulemaan. Kuva: Kirsi Lehti

 

Uuden keittiön välitila etsittiin juuri tasojen kanssa mätsääväksi. Kuva: Kristiina Poutiainen

Koti on sekoitus kulmikkaita kalusteita ja pyöreitä yksityiskohtia.

– Se on tarkkaan harkittu. Tykkään yksinkertaisesta ja kevyestä sisustuksesta. Pyöreät muodot pehmentävät kokonaisilmettä, Kirsi Lehti kertoo.

Kodin tehosteväri on musta.

– Siihen on helppoa yhdistää muuta, jos innostuu jostain. Enkä viitsi ostaa kallista, koska jos kyllästyn, niin on helppo vaihtaa pois.

Kirsi Lehti nauttii kotona olosta.

– Kodin pitää olla viihtyisä. Kotona voin rentoutua ja tehdä mitä haluan. Täällä on helppo hengittää, ja se liittyy siihenkin, ettei ole liikaa tavaraa. Ahdistun, jos tavaraa on liikaa.

Olohuoneessa ei ole varsinaista tv-tasoa, vaan hylly on nostettu seinälle tv:n alle. Kuva: Kristiina Poutiainen

Yksi kodin ehdottomuus onkin minimaalinen tavaramäärä. Tämä linja alkoi jo vuosia sitten, kun perhe teki muuttoa omakotitalosta.

– Asuimme neljän lapsen kanssa vuosia 160-neliöisessä omakotitalossa. Sinne oli kertynyt valtavasti tavaraa lasten eskariaskarteluista lähtien. Kun sitten kaksi lasta oli jo muuttanut kotoa, ja muutimme pienempään asuntoon, voi sitä tavaran määrää...! Astioitakin oli vaikka kuinka paljon, kun koskaan ei oltu heitetty mitään pois. Minulla meni koko kesäloma, kun möin ja annoin niitä tavaroita eteenpäin. Päätin silloin, ettei koskaan enää tällaista, nauraa Lehti.

Iisalmen Teboililla oli jono, kun Pauli Lehti kuljetti perheen myytyjä tavaroita sinne sovittuun noutopaikkaan ostajille.

Kirsi Lehti tykkää laittaa kotia mieluisaksi. Kuva: Kristiina Poutiainen

Nyt kahdestaan asuvien Kirsi ja Pauli Lehden kaksiossa pääkalusteina ovat sohva, keittiönpöytä ja sänky. Tv-taso, eteisen kaappi ja yöpöydät ovat pieniä litteitä laatikostoja, jotka on nostettu seinälle.

– Isolla yöpöydällä ei tee mitään. Eihän siihen tarvitse kuin kännykän, kun valokin on seinällä. Tilaan tulee avaruutta, kun tavarat eivät ole lattialla, Lehti selventää.

Kattolamputkin ovat varjostittomia, sillä varjostimet keräisivät pölyä.

Omakotitalosta Kirsi Lehti ikävöi ainoastaan elävää tulta.

– Rakastan kynttilöitä ja poltan niitä paljon. Ja sähköinen sisustustakka kyllä lämmittää, jos sen naksauttaa päälle.

Sisustustakka luo tunnelmaa ja tarvittaessa tuo lämpöä. Kuva: Kristiina Poutiainen

Pariskunnan kodissa on myös kodinvaihtaja, sekarotuinen Lenni-koira, 8. Pari oli jo ehtinyt vannoa, ettei heille tulisi enää koiraa, mutta kun entuudestaan tuttu Lenni etsi uutta kotia, Pauli Lehden sydän heltisi.

– Se tuli meille 1,5 vuotta sitten ja tuntuu, kuin se olisi ollut täällä aina. Se tuo elämään sisältöä ja vauhtia, ja lenkille on pakko mennä, vaikka tulisi räntää, nauraa Kirsi Lehti.

Novascotiannoutajan ja suomenajokoiran sekoitus on usein somisteena Kirsi Lehden sisustuskuvissa, joita Lehti laittaa sosiaalisen median sisustusryhmiin.

– Joidenkin somesisustajien mielestä kotimme ei ole ”tyypillinen tämänikäisten asunto” vaan 26-vuotiaiden sinkkujen koti. Pitäisi varmaan olla ruskeaa ja plyysiä, mutta se ei kyllä ole minua, nauraa 56-vuotias Kirsi Lehti.

– Seuraan trendejä, mutta en kopioi niitä tai muiden tyylejä enkä usko muotipirskahduksiin, vaan teen juuri niin kuin silmää miellyttää. Pidän Marimekon kankaista, pelkistetyistä asioista ja kynttilöistä. Mutta koira sanelee hankintoja sen verran, että esimerkiksi sohva on sellainen, jonka päälliset voi pestä helposti.

Matot ”ärsyttävät” pelkistävää sisustajaa.

– Mutta lattia on niin liukas koiralle, että niitä on pakko pitää. Eiväthän nämä nyt kauniita ole, mutta koiraperheessä on tärkeää, että ne on helppo hoitaa ja pestä, Lehti esittelee.

Ihan pieleen mattovalinnat eivät ole kuitenkaan menneet.

– Tilasin erään maton matto.fi:stä, kuvasin sen kerran auringonlaskun aikaan ja laitoin eräälle sisustusryhmän sivuille. Yllättäen mattofirma otti minuun yhteyttä ja kysyi, saisivatko he käyttää kuvaani mainoksessaan. Ja siellä se nyt on, nauraa Lehti.

Kirsi Lehti etsii julisteita nettikaupoista ja suuria kehyksiä sisustusliikkeiden alennusmyynneistä. Niin syntyy upeita tauluja. Kuva: Kristiina Poutiainen

 

Pyöreä peili on tietoinen valinta kulmikkaan hyllyn päällä. Kun hylly ei ole kiinni lattiassa, tilaan tulee avaruutta. Kuva: Kristiina Poutiainen

Kirsi Lehti suunnittelee, tuunaa ja tekee remonttia itse. Mies on rakennusalalla, mutta hän ei puutu kodin laittamiseen.

– Kysyn aina Paulin mielipiteitä, mutta hän sanoo, että ’päätä sinä, minulle kelpaa kaikki’. Jos minulla on porakone eteisessä laturissa, hän huokaa jo kotiin tullessaan, että ”oh my God!”. Pauli ei aina ihan ymmärrä näitä projekteja, mutta on ollut tyytyväinen sisustukseen, Kirsi Lehti nauraa.

Seuraava isompi projekti on takapiha, joka laitetaan kuntoon kesällä. Lehdellä ei ole ikävä isoa omakotitalon pihaa.

– Omakotitalossa riitti niin nurmenleikkuuta kuin lämmityspuiden pilkkomista. Se oli ihanaa aikanaan ja hyvää kuntoilua. Mutta rakastan työtäni ja nyt teen paljon iltavuoroja, joten on ihana tulla kotiin, kun ei tarvitse miettiä puuhommia. Tämä on naurettavan helppoa elämää, virnistää lähihoitajana työskentelevä Lehti.

Vanha pöytälamppu sai modernin ilmeen. Kirsi Lehti sai pakkausvaneria ja Pauli Lehti teki kuviosahalla siitä ympyrän, joka ruuvattiin seinään vanhan lampun eteen. ”Menee täydestä kuin väärä raha”, nauraa Kirsi Lehti. Kuva: Kristiina Poutiainen

 

Makuuhuoneessa oleva Vallilan kankaasta tehty taulu sopii täydellisesti muiden tekstiilien värimaailmaan. Kuva: Kristiina Poutiainen

Kylässä

Lehdillä

Maaningan keskustassa vuonna 1991 rakennettu 55,5-neliöinen rivitalokaksio.

Siellä asuvat lähihoitaja Kirsi Lehti, 56, ja kirvesmies Pauli Lehti, 59, sekä Lenni-koira. Vieraina käyvät toisinaan myös lapset ja lapsenlapset.

Olohuone, makuuhuone, keittiö sekä WC-kylpyhuone ja sauna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Teemat

"Se oli rakkautta ensisilmäyksellä" – Rautakaupasta ostetusta pihamökistä tuli kesähuone, vaikka mies haaveili talvivarastosta pyörille ja tavaroille

Kuopiolainen Jaakko Arvonen,12, rakentaa vieheensä itse ja oppi, millainen uistin maistuu kuhalle

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"

"Jokaisella sotilaalla on oikeus tulla haudatuksi", Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen sanoo – myös kaatuneita suomalaisia löytyy yhä

Miia Hoisko, 37, haaveilee pyöräilemisestä Suomen päästä päähän – "Tiedän taitoni ja rajani mutta en pelkää hullujakaan haasteita"

Veikko vastaa: Mikä tekee grillilihasta vastustamatonta?

Hotellihuoneita siivoava Riia Korhonen, 35, on monesti harkinnut alan vaihtoa kehnon palkan takia – "Vaikka rakastankin itse työtä, olen saanut tästä ammatista monta kertaa tarpeekseni"

Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: "Seksuaalinen väkivalta on aina ja kaikissa tilanteissa yksiselitteisen väärin"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.