Aftonbladet: 75 000 ruotsalaista näkee nälkää

Uumajan yliopiston geriatrian professori Yngve Gustafson arvioi Aftonbladetissa, että 75 000 ruotsalaista näkee nälkää joka vuosi. Nälkää näkevistä joka viides - 15 000 ihmistä - kuolee aliravitsemuksen esille nostamiin sairauksiin, kuten virtsatietulehduksiin ja masennukseen.

Kyse on ennen kaikkea vanhuksista ja erityisesti vanhoista naisista.

– Joidenkin sosiaalijohtajien mielestä on luonnollista, että ihminen kuolee nälkään. Niin ei saa olla, Gustafson tyrmää.

Gustafson sanoo, että hänen 30-vuotisella tutkijan urallaan tilanne on pahentunut: professori saa vanhusten sukulaisilta yhä enemmän yhteydenottoja.

Aftonbladet kertoo vuonna 2014 Uumajan yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jonka tulosten mukaan 832 kotiavun varassa olevasta vanhuksesta yli puolet oli aliravittuja ja 13 prosenttia vakavasti aliravittuja.

Nälällä on monta selittäjää: osa lääkkeistä alentaa sivuvaikutuksinaan vanhuksen ruokahalua. Hoitolaitosten käytännöt eivät sovi joidenkin vanhusten rytmiin:

– Yöajan paasto ei saisi olla yli yhtätoista tuntia, mutta jos vanhus nukahtaa ennen iltapäiväkahvia kello 16-17 iltapäivällä ja herää aamuyöstä, voi paasto venähtää 17 tuntiin, Gustafson laskee.

Gustafson vaatii asennemuutosta: nuoria, aktiivisia ja terveitä ihmisiä ihannoiva yhteiskunta saisi luvan alkaa kunnioittaa vanhuutta.

– Kiinan kielen vanhusta tarkoittava kirjoitusmerkki tarkoittaa myös viisasta, kokenutta ja kunnioituksen arvoista, Gustafson muistuttaa.

Lähde: Aftonbladet

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.