Alkoholinkäyttö aiheuttaa tuskaa parisuhteessa

Olemme nuori pari, jolle alkoholista on tullut jonkinlainen peikko. Lapsuudenkodissani alkoholinkäyttö oli runsasta. Nyt mieheni alkoholinkäyttö on alkanut ahdistaa minua. Tämä pätee erityisesti juhlissa, kun alkoholia käytetään monta tuntia. Hän ei ole paha, mutta humalaisen jutut ja juomisen jatkaminen saa minut ahdistumaan. Silloin tulee helposti riitaa. Miehelleni on pikku hiljaa alkanut valjeta, että minä todella kärsin. Mitä pitäisi tehdä?

Alkoholin varjossa (Kirjettä lyhennetty)

Aino vastaa:

Vanhempien runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa monin tavoin lasten elämään, vaikkei perheessä olisikaan suoranaista lasten kaltoinkohtelua. Aikuisten humalajuomista pidetäänkin selkeänä riskinä lapsen hyvinvoinnille ja terveelle psyykkiselle kehitykselle. Perhe-elämä muuttuu ennakoimattomaksi tutun turvallisen aikuisen näyttäessä kummalliselta ja reagoidessa oudosti.

Päihteet johtavat tietynlaiseen itsekeskeisyyteen, jolloin omat tarpeet vaativat välitöntä tyydytystä ja tuntuvat oikeutetuilta. Vanhemmat saattavat humalassa ollessaan ärtyä tavallista herkemmin, ja alkoholinkäyttö lisää aikuisten riitelyä, mikä pelottaa lapsia.

Arjen rutiinit - ruokailu- ja nukkuma-ajat - saattavat löystyä aiheuttaen lapselle turvattomuudentunteita. Lapset saattavat alkaa kantaa huolta vanhemmistaan, ja he ottavat usein vastuuta arkisten asioiden sujumisesta. Runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa siis monella tavalla perheen vuorovaikutukseen, aikuisten ja lasten rooleihin ja kodin ilmapiiriin.

Lapset joutuvat monesti pidättelemään kielteisten tunteiden ilmaisuaan, etteivät he vain ärsyttäisi vanhempiaan.

Ahdistus pintaan Vanhempiesi alkoholinkäyttö on selkeästi vaikuttanut suhtautumiseesi miehesi alkoholinkäyttöön. Miehesi humalahakuinen satunnainen alkoholinkäyttö nostaa toistuvasti mieleesi lapsuutesi traumaattiset muistot vanhempien holtittomasta alkoholinkäytöstä. Koet todennäköisesti näissä tilanteissa vahvasti lapsena kokemiasi avuttomuuden, ahdistuksen ja kiukun tunteita.

Kuullostaa hyvältä, että miehesi on hiukan tavoittanut sitä ahdistusta, mitä koet. Mielestäni voisit jatkaa miehesi kanssa keskustelua näistä traumaattisista muistoistasi ja kysyä häneltä, haluaisiko hän helpottaa ahdistustasi keskeyttämällä alkoholinkäyttönsä juhlissa jo aiemmassa vaiheessa.

Alkoholin kohtuukäyttäjän tunnusmerkkeihin kuuluu muun muassa se, että hän pystyy halutessaan hallitsemaan juomisensa. Miestäsi voisi motivoida myös se, että maltillinen juominen on helpoin tapa välttää tuskallinen krapulavaihe.

Apua tarjolla Vaihtoehtoisesti voisitte pohtia sitä, lähtisitkö sinä juhlista aiemmin pois, jos miehesi juomisen seuraaminen käy sietämättömän ahdistavaksi.

Voitte myös hakeutua yhdessä A-klinikalle tai muihin avohuollon päihdepalveluihin, joissa on tarjolla parikäyntejä alkoholinkäyttöön liittyvissä asioissa, jolloin voisi tehdä yhteisiä sopimuksia alkoholinkäytöstä.

Mikäli miehelläsi ei ole tarvetta pohtia omaa alkoholinkäyttöään, päihdepalveluihin voi aina hakeutua myös omaisen roolissa, kun läheisen alkoholinkäyttö huolettaa.

Aino Pulkka on iisalmelainen psykologi ja perheterapeutti, joka toimii itsenäisenä ammatinharjoittajana. Lähetä kysymys sähköpostitse ainonpulkassa@savonsanomat.fi, lomakkeella Savon Sanomien verkkosivuilla vapaalla-osiossa tai postitse Savon Sanomat, Ainon pulkassa, PL 68, 70101 Kuopio.