Degu ja muut eksoottiset kaverit

Suomessa yleistyvät harvinaisetkin lemmikkijyrsijät. Esimerkiksi degu, perpallidus ja roborovski ovat useimmille suomalaiselle ihan ufoja. Sekaannusta lisäävät jyrsijöistä käytetyt lempi- ja yleisnimet.

Tarjolla olevia lemmikkijyrsijöitä ovat kesyhiiret, kesyrotat ja rottien heimoon kuuluvat hyppymyyrät, hamsterit, marsut, chinchillat, maaoravat ja preeriakoirat.

Maissi-, tanssi- ja minihiiret ovat kaikki samaa kesyhiirilajia. Hiiriuutuuksia edustaa afrikkalainen seeprahiiri eli raitahiiri. Samoihin aikoihin myyntiin tulleet oka- ja natalhiiri ovat pysyneet harvinaisina. Kesyrotta on jalostettu 1800-luvulla isorotasta. Samaa lajia ovat koe-eläiminä käytettävät valkeat rotat.

Hyppymyyriä edustavat gerbiilit ja näitä kookkaammat degut. Gerbiilejä elää Afrikassa, Turkissa ja Intiassa. Gerbiileistä on käytetty sellaisia nimityksiä kuin taskukenguru, hyppyrotta, aavikkorotta ja jirdi. Lemmikkinä ylivoimaisesti yleisimmän mongoliangerbiilin sukulaislajeja ovat crassus eli jättiläisgerbiili, duprasi eli rasvahäntägerbiili ja perpallidus eli vaalea- tai kalpeagerbiili.

Degut eli torvimyyrät ovat kotoisin Andien vuoristosta. Deguja on käytetty koe-eläiminä diabetestutkimuksissa, koska degujen elimistö ei pysty käsittelemään hiilihydraatteja.

Hamstereista on pidetty pisimpään lemmikkinä kultahamsteria eli syyrianhamsteria. Nykyään on tarjolla myös kääpiöhamstereita. Näitä edustavat kiinankääpiöhamsteri, campbelli, roborovski ja talvikko eli venäjänkääpiöhamsteri.

Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin olevia marsuja on pidetty lemmikkeinä jo 1600-luvulla. Alun alkaen turkiseläimiksi tuodut muhkeaturkkiset chinchillat, villarotat, ovat kotoisin Andeilta.

Maaoravista on ollut tarjolla lähinnä siperianmaaoravia ja Pohjois-Amerikasta peräisin olevia richardsoninsiiseleitä. Amerikkalaisia preeriakoiria on haukkuvan ääneen perusteella kutsuttu myös nurmipuudeleiksi.

Melkein kaikista jyrsijöistä on lisäksi jalostettu lukuisa määrä erilaisia väri- ja karvamuunnoksia, joilla on omat, usein englanninkieliset, nimityksensä.

Suosimalla lemmikkeinä pitkään pidettyjä, vankeuteen parhaiten sopeutuneita jyrsijälajeja saa helppohoitoisen, kesyn ja tyytyväisen lemmikin eikä tule valinnoillaan tukeneeksi luonnonvaraisten uutuuslajien pyyntiä.

Lemmikit -palsta ilmestyy kahden viikon välein torstaisin. Lähetä tarinasi, kysymyksesi tai vinkkisi osoitteella Helena Rönkä, Museotie 43, 79100 Leppävirta tai rongat@mbnet.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.