Entä jos seinä olisikin musta?

Graafisena suunnittelijana työskentelevä Jukka Venäläinen on hyödyntänyt visuaalista osaamistaan kotinsa pintaremonttia ja sisustusta suunnitellessaan.

Olohuoneen tehosteseinä on uskaliaasti lähes musta, sävyn nimi on Takorauta. Valkoinen väliovi ja kalusteet nousevat sitä vasten esiin, ja kontrastia pehmentävät tammilattia ja tammiset kalusteet.

Graafisen suunnittelijan ammattiin viittaavat seinällä olevat posterit, jotka ovat 1920–30-luvun mainosjulisteita. Niiden lisäksi esillä on Venäläisen isän, Pauli Venäläisen valamia teoksia.

 

Asiantuntija: Musta seinä toimii taustana

Musta seinä toimii useimmissa tapauksissa teosten taustana, arvioi Kuopion G12-gallerian galleristi, taiteen maisteri Anni Koskinen.

Musta nostaa teoksen esiin, ja voi toimia jopa paremmin kuin valkoinen, joka on monissa gallerioissa taustana.

Galleristi varoo antamasta ohjeita, kuinka teokset pitää tuoda esille, koska koteja ja taiteen ystäviä on niin monenlaisia. Rento ripustustyyli kukkatapettia vasten voi olla yhtä lailla puhutteleva kuin yksi harkiten aseteltu teos valkoisella seinällä.

–Sellaisen pääsäännön voisi kuitenkin sanoa, että kuviotapetti ei ehkä ole paras mahdollinen tausta modenille, pelkistetylle teokselle. Sen sijaan tiiviisti ripustettu ryhmä grafiikanlehtiä voi näyttää hyvin kiinnostavalta.

Koskinen peräänkuuluttaa sääntöjä enemmän rohkeutta.

–Sisustuslehdet ovat opettaneet kuluttajia seuraamaan trendejä orjallisesti –ihmiset saattavat haluta juuri sen saman teoksen, jonka he ovat nähneet lehden kuvassa. Persoonallisuutta saisi olla enemmän.

Rohkeutta kysyy myös ison teoksen valinta kodin seinälle, vaikka juuri se saattaisi olla paras mahdollinen valinta, Koskinen sanoo.

–Pieni taulu näyttää nöpöltä yksinään. Jos valitsee pienen teoksen, niitä saisi olla useampi ryhmässä.

Koskinen kertoo juuri lukeneensa, että esimerkiksi sohvantaustaseinää ajatellen teoksen olisi hyvä olla 3/4 sohvan leveydestä.

–Galleriassa koko näyttäytyy erilaisena kuin kotona. Siksi annamme tauluja kotiin kokeiltavaksi.

 

Sommittelun lisäksi taiteen ystävän kannattaa muistaa, että esimerkiksi ikkunasta paistava aurinko voi pilata teoksen.

–Valokuvateokset ovat erityisen herkkiä auringonvalolle. Myöskään keinovaloa ei pidä suunnata suoraan lähelle teosta.

Myöskään metallista valmistettuja taide-esineitä ei voi käsitellä miten tahansa, vaikka ne ovatkin kovaa tekoa.

–Rasvaiset sormenjäljet voivat syöpyä pintaan. Tätä ei kuitenkaan yleisesti tiedetä, ja ihmiset ottavat galleriassakin teoksia käsiinsä hypisteltäväksi. Siihen on aina puututtava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.