Eroon masennuksesta ja lohtusyömisestä

Olen 25-vuotias. Minulla on todettu alkava masennus, olen menossa taas lääkärille. Olen myös lohtusyöjä. Painoni on noussut yli 20 kiloa alle puolessa vuodessa, enkä osaa lopettaa syömistä, mikä vain pahentaa masennustani. Itken, nukun ja kiukuttelen päiväkaudet. Mielialalääkkeitä en haluaisi, niistä on huonoja kokemuksia. Mitä voin tehdä? Haluan eroon pahasta olosta, ennen kuin mitään pahaa ehtii tapahtua ja haluaisin myös painoni ennalleen.

Paha olo

Aino vastaa:

Olet lähtenyt oikeaan aikaan liikkeelle. Toipumista edesauttaa, että masennuksesi on todettu sen alkuvaiheessa.

Masennuksen tunnistaminen on ensimmäinen askel siitä toipumiseen. On arvioitu, että lähes joka toinen ihminen sairastuu jossain vaiheessa masennukseen.

Kuka tahansa voi sairastua masennukseen, koska erilaisiin elämän kriiseihin kuten menetyksiin reagoidaan tyypillisesti masennusoirein.

Masennuksen oireita ovat mielialan lasku, univaikeudet, väsymys, ruokahaluttomuus tai ylensyönti, mielihyvän puute, aloitekyvyttömyys ja vaikeus tehdä päätöksiä. Masennukseen taipuvaisilla on todettu muutoksia aivojen välittäjäaineiden (serotoniinin, noradrenaliinin ja dopamiinin) toiminnassa. Lääkkeillä pyritään normalisoimaan ja aktivoimaan keskushermoston omaa välittäjätoimintaa.

Koeta kotikonsteja Kerrot haluavasi eroon pahasta olostasi ilman masennuslääkitystä. Masennuksen hoidossa tarjotaan yleensä myös keskusteluapua. Voit ammattiauttajan kanssa pohtia masennukseesi johtaneita syitä ja sitä ylläpitäviä tekijöitä. Terapeutin kanssa on myös mahdollisuus pohtia sitä, mille masennukseen johtaneista tekijöistä voit itse tehdä jotain.

Masennuksen hoidossa on mahdollista kokeilla myös "kotikonsteja". Sinun tilanteessasi ensimmäiseksi tulee mieleen sopivan liikuntaharrastuksen aloittaminen. Liikunnan on todettu lisäävän kehon omaa endorfiinin eritystä, ja endorfiini onkin mielihyvähormoni, joka lisää hyvää oloa. Liikunta auttaa sinua myös painonhallinnassa.

Myös musiikilla on todettu olevan masennusta parantavia vaikutuksia.

Lupa hemmotella Tärkeää olisikin kuunnella itseään ja miettiä, mitkä asiat tuottavat mielihyvää ja antaa lupa hemmotella itseään. Lohtusyömisen tilalle voisit miettiä, mikä muu sinua lohduttaisi. Ystävien seura ja asioiden jakaminen lohduttavat monia masentuneita.

Monet masentuneet kokevat tälläiset neuvot turhauttavina, koska masennuksen luonteeseen kuuluu halu eristäytyä ja väsymys estää liikkeelle lähdön. Tällöin onkin syytä turvautua sopivaan lääkitykseen, jotta paha olo ja kärsimys helpottaisivat.

Lääkitys mahdollistaa monesti myös sen, että masentunut jaksaa käsitellä kipeitä asioita omassa terapiassaan. Mikäli kotikonstit eivät masennustasi helpota suosittelen sinulle keskustelua lääkärisi kanssa lääkityksen aloittamisesta ja sen mahdollisista sivuvaikutuksista. Voit halutessasi pyytää lääkäriltäsi myös lähetettä ravitsemusterapeutille sinulle sopivan ruokavalion löytämiseksi ja painonhallinnan tueksi.

Aino Pulkka on iisalmelainen psykologi ja perheterapeutti. Lähetä kysymys sähköpostitse ainonpulkassa@savonsanomat.fi, lomakkeella Savon Sanomien verkkosivuilla vapaalla-osiossa tai postitse Savon Sanomat, Ainon pulkassa, PL 68, 70101 Kuopio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.