Espanjalainen Milo muutti Kuopioon

Espanjalaisen Milo-kulkukoiran elämä muuttui radikaalisti viime huhtikuussa, kun se sai uuden kodin Kuopion Pirtin kaupunginosasta. Arviolta 1,5-vuotias uroskoira oli alkuun niin arka, että se säikähti kaikkea ulkona ja sisällä.

- Linja-auton jarrutus tai kengän kantapään osuminen maahan sai koiran pomppaamaan puoli metriä ilmaan. Ulkona se ei uskaltanut merkkailla vaan virtsasi kaiken kerralla ja niin kuin tyttökoirat, Hannu Reiman muistelee.

Milo ei tullessaan ollut sisäsiisti vaan teki kaiken sisälle.

- Aluksi koira tähtäsi kaikki matot. Sitten se oppi tekemään sanomalehdille. Parissa viikossa ne pystyi jättämään pois.

Milo on vähitellen tullut myös rohkeammaksi.

- Kuukauden jälkeen se päästi ensimmäisen haukahduksen. Yrittipä se äskettäin ottaa ruokaa pöydältä. Viime aikoina se on ollut jopa hellyydenkipeä, Reiman sanoo.

Kulut 450 euroa

Idean koira-adoptiosta sai Hannu Reimanin tytär Laura Reiman ollessaan vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa.

- Olisin halunnut tuoda koiran mukanani USA:sta, mutta lentojen kanssa oli vaikeaa. Päädyin koira-adoptioon, koska halusin pelastaa jonkun pikkuraukan, kertoo noin viikko sitten Yhdysvalloista palannut Laura Reiman.

Milo tuli perheeseen Espanjan Katukoirat -yhdistyksen kautta. Koiran kustannukset perheelle olivat 450 euroa. Hannu Reimanin mukaan alussa jännitti, minkälainen koira sieltä tulee.

Espanjan Katukoirat -yhdistyksen puheenjohtaja Lea Pulkkinen kertoo, että yhdistyksen kautta Suomeen on tullut reilu sata koiraa. Kuopion seudullekin koiria on adoptoitu muutamia.

- Suosioon on varmasti vaikuttanut se, että Suomessa pienet rotukoirat ovat järjettömän kalliita. Espanjasta taas pienen koiran, joka on steriloitu, madotettu, mikrosirutettu ja rokotettu, saa halvemmalla kuin Suomessa pelkät toimenpiteet maksaisivat.