Fretit ovat vaativia kavereita

Pienille ja vikkelille freteille on helppo menettää sydämensä. Näätäeläimiin kuuluvasta söpöstä otuksesta on tullut monelle rakas lemmikki.

Anna Pohjola, 22, pysäytetään usein kadulla, kun hän ulkoiluttaa valjaissa neljävuotiasta frettineito Chiliä ja kaksivuotiasta charmikasta Osmoa. Ne keräävät paljon uteliaita katseita ja ihailua.

- Monet kysyvät, että mitä nämä oikein ovat. Melkein aina, kun näiden kanssa liikkuu, ihmiset ihastelevat ja esittävät paljon kaikenlaisia kysymyksiä. Joskus olen ajatellut, että olisi kiva jakaa jotain frettiflyereitä, jossa olisi tietoa näistä karvamakkaroista, naurahtaa Anna.

Uteliaita ahtaajia

Anna Pohjola on ollut frettifani seitsemän vuotta. Hän luonnehtii frettejä uteliaiksi, vilkkaiksi, oveliksi ja seurallisiksi, mutta oman tiensä kulkijoiksi.

- Ei nämä välttämättä ole ihan niin söpöjä kuin miltä ehkä näyttävät. Ne nukkuvat paljon päiväsaikaan, mutta valveilla ollessaan ne ovat hyvin vilkkaita ja tunkeutuvat joka paikkaan. Fretit ovat hyvin vaativia lemmikkejä, ne vaativat koulutusta ja kärsivällisyyttä, korostaa Anna.

Hurjimmat tarinat kertovat freteistä, jotka ovat olleet melkoisia täystuhoja. Jotkut ovat saattaneet tunkeutua sohvan sisälmyksiin tai pesukoneisiin ja jopa nukahtaa sinne. Nämä katoamistemput voivat koitua kohtalokkaiksi tai aiheuttaa vähintäänkin paniikkitilanteita omistajille. Pienoinen fretti kun voi ängetä itsensä jopa viiden sentin koloon.

Anna kertoo, että vaikka luonteeltaan Chili on aika temperamenttinen ja pippurinen, se on ollut rauhallisemman Osmon kanssa aika kiltisti.

- Muutaman kerran ne ovat kaivaneet ruukuista kukkamullat lattialle. Nehän pääsevät kiipeämään monille tasoille aina hattuhyllyyn asti. Kun fretit olivat pentuja, sormet saattoivat olla usein myös verillä, kun ne näykkivät, kertoo Anna.

Piilopaikkoja ja -leikkejä

Chili ja Osmo saavat elää ja viipottaa koko ajan vapaana, eikä fretti olekaan häkkieläin. Sen pitää ainakin päästä juoksentelemaan vapaana useita tunteja päivässä ja viettämään sosiaalista elämää.

- Kodin pitää olla turvallinen freteille tai sitä pitää vahtia sen ollessa vapaana. Pienet kolot pitää laittaa umpeen. Tosin on meilläkin jouduttu etsimään näitä joskus sukkalaatikoista ja vaatekasoista. Ne tykkäävät nukkua pehmeissä mytyissä.

Jos fretti itse ei ole piilossa, se piilottelee tavaroita ja on suorastaan mestari löytämään niille kätköjä.

- Onhan nämä vähän sellaisia pieniä ja ovelia rosvoja. Ne eivät tuo sukkia, kuten ehkä koirat, vaan vievät ne piiloon. Pyykkipäivänä saa etsiä kaikki kätköt ja välillä on löytynyt kaverienkin tavaroita mitä eriskummallisimmista paikoista, naurahtaa Anna.

Siivota saa ahkerasti jo senkin takia, ettei fretin suuhun pääse mitään sille vaarallista. Pahimmassa tapauksessa se voi saada suolitukoksen, joka on frettien yleisimpiä kuolinsyitä. Yleensä fretti elää kuudesta kahdeksaan vuotiaaksi, mutta kymmenvuotiaitakin on tavattu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.