Haluaisin tulla koti-Suomeen, mutta pelkään

Olen keski-ikäinen nainen. Olen asunut vakituisesti Keski-Euroopassa jo yli 20 vuotta. Olen ollut vuoden sairauslomalla masennuksen ja paniikkikohtausten takia. Viihdyn täällä, koska sairaus ei paina, mutta sydän halajaa aina sinne koti-Suomeen. Niinä lomapätkinä, jotka vietän siellä, olen rajoittunut, ja aina on palattava takaisin. Mieheni rakastaa Suomea, muttei tulisi sinne asumaan. Haluaisin viettää aikaa siellä ihan kunnolla ja tavata perhettä ja ystäviä. Sen takia olen aikeissa jopa luopua vakituisesta työpaikastani. Tulisin Suomeen muutamiksi kuukausiksi ja menisin Suomessa töihinkin, jos taloudellinen tilanne sitä vaatisi. Mutta mitä sen jälkeen, pohdituttaa. Koen tilanteeni vaikeaksi.

Koti-ikävä Ei ole helppoa kokea sielussaan olevansa kahden maan kansalainen. Monesti ulkomaille muuttanut kokee sydämessään irrallisuuden ja yksinäisyyden tunteita, vaikka onkin perustanut perheen ja rakentanut elämänsä ulkomaille. Omat juuret, lapsuuden perhe, sukulaiset ja ystävät ovat kaukana ja ikävän ja kaipauksen tunteet nousevat mieleen. Masennuksesi saattaa osittain liittyä myös siihen, että olet joutunut luopumaan monista tärkeistä ihmisistä.

Masennuksen ja paniikkihäiriön puhkeamista edeltää usein jollain tavoin hankala elämäntilanne. Masennus ja paniikkihäiriö liittyvät usein toisiinsa ja niiden taustalla on nähty muutoksia hermoston välittäjäainetoiminnoissa ja serotoniinin erityksessä.

Ensin kokeilu Pohdit muuttavasi takaisin Suomeen vähän pidemmäksi aikaa. Monet asiat ovat 20 vuoden aikana muuttuneet Suomessa, kuten varmaan lomillasi olet havainnut. Mietit irtisanoutuvasi nykyisestä työstäsi.

Pohdin sitä, olisiko sinun mahdollista saada virkavapautta työstäsi tai olla vaikkapa vuorotteluvapaantyylisellä pidemmällä lomalla, koska ajatuksesi saattavat muuttua myöhemmin työsi suhteen. Voit mielessäsi varautua mys siihen, että suomalainen työelämä ja yhteiskunta ovat kokeneet suuren muutoksen viimeisen 20 vuoden aikana. Monet ulkomailla pitkään asuneet ovat kokeneet, että paluu Suomeen takaisin vaatiikin enemmän sopeutumista kuin ulkomaille muutto aikoinaan, mikä omalta osaltaan voi selittyä myös sillä, että nuorempana mukautuu helpommin uusiin olosuhteisiin.

Pidemmän ajanjakson viettäminen Suomessa herättää todennäköisesti myös koti-ikävän tunteita, koska miehesi ilmeisesti jää Keski-Eurooppaan.

Ajatus kypsyy Toisaalta saat toteuttaa ilmeisesti jo pidempiaikaisen unelmasi viettää kiireettömästi aikaa kotimaassa yhdessä läheistesi kanssa tarvitsematta miettiä kotiinlähtöä.Yhdessäolo ja ajan antaminen vanheneville sukulaisille ja ystäville ovat varmasti asioita, joita ei myöhemmin tarvitse katua. Elämäntilanteeseesi liittyvät pohdintasi tuovat mieleeni monen muun keski-ikäisen ihmisen elämän uudelleen tarkastelun, omien arvojen miettimisen ja mietteet siitä, millaisia muutoksia vielä haluaisi toteuttaa, jotta voisi elää täydempää ja tyydyttävämpää elämää.

Onneksi sinun ei vielä tarvitsekaan tietää, mitä tulet tekemään Suomessa viettämäsi ajan jälkeen, vaan voit antaa asioiden rauhassa kypsyä mielessäsi ja kuunnella ratkaisuissasi sydämesi ääntä.

Aino Pulkka on iisalmelainen psykologi ja perheterapeutti. Lähetä kysymys sähköpostitse ainonpulkassa@savonsanomat.fi, lomakkeella Savon Sanomien verkkosivuilla vapaalla-osiossa tai postitse Savon Sanomat, Ainon pulkassa, PL 68, 70101 Kuopio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.