Hamsteri tylsistyy ilman puuhaa

Hamsteri kaipaa puuhaa. Aktiivisuus onkin asia, joka tulee huomioida sen olosuhteiden järjestämisessä. Jos hamsterin asumus ei tarjoa asukkaalleen riittävästi virikkeitä, eläin voi huonosti ja tylsistyy.

Mutta kun tekemistä on tarjolla, on myös mukava seurata lemmikin touhuja.

Touhukkaimmillaan hamsterit ovat iltaisin, sillä ne ovat yöeläimiä.

Monen arkirytmiin iltapuuhailu hamsterin kanssa sopiikin hyvin.

Päivisin hamsteri lähinnä nukkuu, ja niin sen kuuluu antaa tehdäkin. Joskus taas jyrsijän häkistä tai terraariosta kuuluva rapina voi jopa haitata yöunia.

Erakosta kaveriin Suosituksi lemmikkijyrsijäksi hamsterin tekee sen iloinen ja seurallinen luonne sekä suhteellisen helppo hoito.

Lisäksi hamsteri on siisti ja lähes hajuton jyrsijä. Tarpeensa se tekee yleensä vain yhteen häkkinsä nurkkaan. Hamstereille onkin kaupan jopa vessamökkejä - myös muu matalareunainen rasia ajaa asian mainiosti.

Kun rasian sijoittaa vessaksi muodostuneeseen nurkkaan, sotkut on helppo siivota tarpeen mukaan. Kunnon siivous hamsterin häkissä tai terraariossa tulee tehdä viikoittain.

Lemmikkinä pidetään viidenrotuisia hamstereita, joista kaikista on olemassa erilaisia turkkimuunnoksia. Suurin lemmikkihamsteri on kultahamsteri, toiselta nimeltään syyrianhamsteri.

Sen muista erottava piirre on erakkoluonne. Syyrianhamsteri on turvallisinta pitää erossa lajitovereista. Näin on varminta toimia myös kiinankääpiöhamsterin suhteen.

Muut hamsterilajit, venäjänkääpiöhamsterit talvikko, campbelli ja roborovski, ovat sopuisampia ja nauttivat lajitovereiden seurasta. Kullakin lajilla on hieman erilaiset tarpeet olosuhteiden ja hoidon suhteen.

Hamstereille järjestetään näyttelyitä, joihin voi lemmikkiluokan puolelle ilmoittaa myös jyrsijän, joka ei täytä lajistandardia.

Heikko näkö vaarana Kakkosluokkalaisen Pinja Purasen hamsterihaave toteutui kesällä, kun syyrianhamsteri Elias muutti hänen huoneeseensa asumaan.

Eliaksen tuloon valmistauduttiin huolella. Pinja oli lukenut hamsteritietoutta vuoden ajan ennen lemmikin hankkimista.

Hoitotouhuissa on mukana myös äiti, vaikka Elias onkin Pinjan lemmikki.

Ennen Eliaksen ostamista Pinjan huoneeseen hankittiin muovinen dunahäkki pesämökkeineen, ruokakuppeineen, juomapulloineen, juoksupyörineen ja virikkeineen.

Aitauskin Eliakselle hankittiin, jotta se voisi turvallisesti jaloitella.

Mutta fiksuna pikkueläimenä se keksi pian, miten aidan yli kiivetään. Toki Pinja on aina valvomassa vierellä Eliaksen jaloitellessa häkkinsä ulkopuolella.

Hamsteri ei itse tunnista kodin vaaran paikkoja, ja voi heikkonäköisenä helposti tippua.

Hamsteri hamstraa Pian Eliaksesta tuli tärkeä ja rakastettu lemmikki.

Se saa vipeltää vapaana Pinja Purasen huoneessa päivittäin.

Hamsterin mielipuuhaa on vessapaperirullien läpi tunkeutuminen ja pesämökin sisustaminen suikaleiksi revityllä vessapaperilla.

Se tykkää myös kierrellä häkkinsä sisustukseksi laitetuissa pienissä pahvilaatikoissa ja punotussa mökissä. Juoksupyörässäänkin Elias viihtyy välillä.

Toisinaan Elias piipahtaa ruokakupillaan hamstraamassa, eli varastoimassa ruokaa poskipusseihinsa.

Se on sille luonnollista ja mielekästä ajankulua.

Siemenseoksen lisäksi kaikkiruokaiselle hamsterille tarjotaan monenlaista tuoreruokaa, kuten kasviksia ja marjoja ja välillä vaikkapa kaurapuuroa. Eliaksen suurimmaksi herkuksi on osoittautunut raejuusto.

Lemmikit-palsta ilmestyy joka Päivyri-sivulla toinen keskiviikko. Lukijat voivat lähettää kysymyksiä ja ideoita palstan juttuihin voi lähettää osoitteeseen reetta.mikkola@keskisuomalainen.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.