Haute couturea koiralle

New Yorkissa järjestetään elokuussa eläinten muotiviikko, Pet fashion week. Edellisvuosina lemmikkien muotiviikolla koirat ovat loistaneet lavalla muun muassa pitsiröyhelöissä ja peruukeissa.

Kissoille ja koirille saa ostettua vaatteita myös Suomesta. Eräästä lemmikkiliikkeestä koiralle voi hankkia jopa pinkit kengät reilulla viidelläkymmenellä eurolla.

Mainostekstin mukaan miniatyyrikokoisten koristossujen näköiset popot sopivat hyvin lemmikin jokapäiväiseen käyttöön.

Itse haluaisin todellakin nähdä, kuinka mielellään naapurinmusti lenkkeilee pihalla neljällä koirankengällään.

Asusteet eivät suinkaan ole vain koirien ja kissojen etuoikeus. Omaa lemmikkimarsuaan voi ilahduttaa tilaamalla sille yhdysvaltalaisesta nettikaupasta rooliasun. Pukuja löytyy aina golf-asusta hääpukuun.

Lemmikkeihin käytetään yhä enemmän rahaa ja rakkautta. Monikaan ei tule ajatelleeksi kuinka kallista eläimen pito on ilman timanttikaulapantojakin.

Erilaisten vertailujen mukaan kissa tulee maksamaan elinikänsä aikana lähemmäs parikymmentä tuhatta euroa.

Koiraan sen sijaan saa uppoamaan 30 000-100 000 euroa sen elinaikana. Summat käyvät ilmi englantilaisen vakuutusyhtiön teettämästä tutkimuksesta.

Lukuihin on helppo uskoa. Rotukoirien hinnat alkavat usein tuhannesta eurosta ylöspäin. Eläinlääkärillä kuluu aina vähintään 40 euroa, vaikka ainoa toimenpide olisi käsipäivää lääkärin kanssa.

Lemmikkien sairasteluun on nykypäivänä välttämätöntä varautua. Koirissa esiintyy ihmisen jälkeen toiseksi eniten erilaisia perinnöllisiä sairauksia.

Allergiahoidot ja lonkkaleikkaus voivat maksaa tuhansia euroja.

Sekarotuinen koira voi tulla edullisemmaksi kuin rotukoira. Viime aikoina suosittua on ollut adoptoida koira ulkomailta. Suomeen tuotiin viime vuonna yli tuhat koiraa muun muassa Espanjasta, Virosta ja Venäjältä.

Usein motiivina on pelastaa joku "pikkuraukka" huonoista oloista. Myös halpa hinta houkuttaa. Yleensä alle viidellä sadalla eurolla saa rokotetun, madotetun ja steriloidun yksilön. Suomessa pelkät toimenpiteet maksavat enemmän.

Adoptiojärjestöt itse myöntävät, että rotukoirien kalliit hinnat ajavat kuluttajia koira-adoptioihin. Suomesta myös puuttuvat lähes täysin pienet ja keskikokoiset sekarotuiset koirat, joita ulkomaiset koiratarhat ovat pullollaan.

Aina ei kaikki mene putkeen. Huonoissa oloissa olleella adoptiokoiralla voi olla piilevä sairaus tai luustovika. Näin kävi tuttavalleni, jonka espanjalainen koiratulokas joutui heti monen sadan euron leikkaukseen. Viulut maksoi tuttavani.

Suurin kuluerä eläimissä eivät kuitenkaan ole niiden hankintahinta tai eläinlääkärikustannukset.

Enemmän pitäisi ajatella niitä satoja tunteja, jotka viettää lenkkeilemällä koiransa hihnanjatkeena. Entäpä onko valmis siivoilemaan seuraavat parikymmentä vuotta kissansa haisevia jätöksiä hiekkalaatikosta?

Liian usein eläin hankintaan hetken mielijohteesta.Taantuman aikana koirat ja kissat ovat suosittua ajanvietettä. Ikävä lamatrendi on lisääntyneet eläinten hylkäämiset.

Tänä kesänä Savossa on hylätty ennätysmäärä kissoja. Kuopion löytöeläinsuoja on ollut koko kesän täynnä. Yleensä suoja täyttyy vasta syksyllä.

Edellisen kerran eläinsuojeluvalvojat muistavat selkeän lemmikkien hylkäyspiikin 1990-luvun laman aikaan.

Ei ole väärin, jos hankkii marsulle joulupukin asun. Koiralle voi ostaa koristossut.

Väärin on eläimen huono hoito ja hylkääminen.

lKirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.