Hyvin karvainen kylpylä

Ynf, ynf, ynf, sanoo Valo-koira uima-altaassa ja nappaa tennispallon ketterästi suuhunsa. Musta häntä heiluu antennina puolelta toiselle ja tasapainottaa uintiliikkeitä.

Viisivuotias Valo ui 16-metrisen altaan päästä päähän reippaasti, pudottaa pallon suustaan laidalle, tepsuttaa muutaman askeleen, ravistaa turkista ylimääräiset vedet ja katsoo kysyvästi:

- Joko mennään uudelleen?

Terrieri-mäyräkoira Valo on ensimmäistä kertaa koirakylpylässä, mutta hoksasi heti, miten altaassa uidaan. Ainoastaan altaaseen meneminen ramppia pitkin on vielä hankalaa.

- Monelle koiralle altaassa uimisen vaikeus on juuri siinä, ettei laidoilta pääse ylös. Myös ramppi pelottaa ainakin alussa monia koiria. Jopa sellaiset koirat, jotka muuten tykkäävät uida luonnonvesissä, eivät välttämättä koskaan opi uimaan altaassa, koirakylpylässä työskentelevä Heidi Eskelinen kertoo.

Pohjoismaiden ainut Hyvinkäällä sijaitseva Onnenkoira on Suomen ja Pohjoismaiden ainoa koirakylpylä. Harvinaisuus se on myös koko Euroopassa. Asiakkaita Hyvinkäälle tulee ympäri pääkaupunkiseudun, joskus kauempaakin.

Eräs lonkkaleikkauksesta toipumassa ollut koira kävi Kuusankoskelta asti säännöllisesti uimassa ja kuntouttamassa lonkkaa.

- Meillä on paljon vakioasiakkaita, jotka käyvät uimassa kerran viikossa. Uinti on koiralle kuntoilumuoto ihan kuin ihmisellekin. Moni omistaja tuo koiransa uimaan, koska haluaa monipuolisuutta koiran liikkumiseen. Uidessa koira käyttää eri lihaksia kuin esimerkiksi lenkkeillessä, Eskelinen kertoo.

Harrastelijauimareiden lisäksi kylpylässä käy paljon toipilaita kuntoutumassa. Myös meripelastusryhmä, johon kuuluu koiria, harjoittelee säännöllisesti koirakylpylän altaassa.

- Talvi on selvästi vilkkaampaa aikaa, mutta kesällä moni pelkää sinilevää ja tuo siksi koiransa uimaan altaaseen.

Koirakylpylässä on 16-metrinen uima-allas, josta voi varata puolet tai kokonaan. Kylpylässä on myös suolahuone ja siellä saa fysioterapiaa, hierontaa sekä trimmausta. Sauna puuttuu, mutta suihkut ja karvankuivaajat löytyvät, samoin kuin "baari", josta saa herkkuja - aivan kuin ihmistenkin kylpylässä.

Lisäksi kylpylän yhteydessä toimii koirahoitola.

- Uinti on selvästi suosituin. Suolahuonetta käyttävät erityisesti iho- ja hengitystiesairauksista kärsivät koirat. Fysioterapiassa käy koiria, jotka tarvitsevat kuntoutusta, Eskelinen luettelee.

Uimakoulu kauhojille Kaikki koirat osaavat luonnostaan uida, mutta janisievisiä tai hannamariaseppälöitä ne eivät automaattisesti ole. Siksi koirakylpylässä on uimakoulu. Koiralle voi varata myös uittajan ensimmäisille uintikerroille.

- Jotkut koirat kauhovat liikaa etutassuilla, toisilla on vaikeuksia tasapainon etsimisessä. Myös altaassa uiminen on monelle aluksi hankalaa, kun laidoilta ei pääsekään ylös, Eskelinen kertoo.

Uintiharrastuksen helpottamiseksi koirakylpylässä on koirille pelastusliivit, joissa on kahva. Siitä koiraa voidaan turvallisesti ohjata ja auttaa tarvittaessa esimerkiksi ylös altaasta, jos lemmikki ei muuten pääse reunalle.

Uimakouluryhmiä on pennuille ja aikuisille erikseen.

- Aikuisille uimakoulu on yleensä ensimmäinen uintikokeilu. Omistajat haluavat katsoa, tykkääkö koira uimisesta. Pennuille se on enemmän sosiaalinen tapahtuma, Eskelinen sanoo.

Puoli tuntia altaassa alkaa olla jo aktiivisellekin koiralle rankka. Valo on ehtinyt puolessa tunnissa polskia jo monta altaanmittaa ja jaksanut ahkerasti kantaa tennispalloja laidalle. Sitten alkaa jo näyttää siltä, että nyt riittää.

Eskelinen arvelee, että illalla Valo on varmasti väsynyt, ja seuraavana päivänä saattavat lihakset olla vähän kipeät. Edellisestä uintikerrasta on kuitenkin talven jälkeen aikaa.