Käytöskouluun joutuu jonottamaan jopa vuosia

Kuopiolaisella koirakouluttajalla Leija Koposella on edessään kiireinen syksy. Kuopion palvelus- ja seurakoiraharrastajat yhdistyksen pentukursseille on tunkua jonoksi asti.

- Olen itse ollut yhdistyksessä mukana seitsemän vuotta. Aina ovat kurssit olleet tupaten täynnä, pentukursseista vastaava Koponen kertoo.

Pahimmillaan Kuopiossa joutuu jonottamaan koirien käytöskursseille jopa vuosia.

- Kaikki eivät pääse kursseille lainkaan. Esimerkiksi agilityyn eivät kaikki halukkaat pääse, kertoo Kuopion palvelus- ja seurakoiraharrastajat yhdistyksen puheenjohtaja Eija Ruotsalainen.

- Suosituille pentukurssillekaan ei välttämättä mahdu, koska pennun tulee olla alle vuoden ikäinen. Se ikä voi pahimmassa tapauksessa mennä ohi ennen kuin kurssille pääsee.

Yhdistys järjestää vuosittain noin 10-12 kurssia vapaaehtoisvoimin.

- Kuopioon on viime vuosina tullut uusia yksityisiä yrityksiä, jotka järjestävät kursseja. Se tasaa kysyntää jonkin verran, Ruotsalainen kertoo.

Pentubuumi kesällä Koirakoulu Active trainersin perustajan Karoliina Nuutisen mukaan erityisesti kesä on ollut vilkas.

- Ihmiset ottavat paljon koiria nimenomaan kesällä. Syyskuun pentukurssille oli niin paljon tulijoita, että järjestämme poikkeuksellisesti ylimääräisen kurssin samaan aikaan, Nuutinen kertoo.

Yleensä kurssille joutuu odottamaan kahdesta kolmeen kuukauteen.

- Seuraavia vapaita paikkoja löytyy lokakuun kursseille. Joitakin hajapaikkoja voi löytyä ennen sitäkin, Nuutinen kertoo.

Hän perusti koirakoulun Kuopioon noin vuosi sitten. Yritys järjestää noin kymmenen erilaista kurssia koirille joka kuukausi.

Myös Pitkäsen koirakoulun toimitusjohtajalla Kari Pitkäsellä on riittänyt töitä.

- Järjestän koulutusta pääasiassa ongelmakoirille ja pennuille. Kysyntää on ollut niin paljon kuin ehtii tehdä, Pitkänen kertoo.

Lama innostaa Lemmikkikeskus Viiksen johtajan Heimo Nykäsen mukaan taantuma on lisännyt koiraharrastajien määrää.

- Ihmisiä on paljon lomautettuina ja vapaa-aika on lisääntynyt. Se näkyy myös koirakouluissa, Nykänen sanoo.

Viiksen koirakurssit ovat olleet kesän tauolla. Uusi pentukurssi alkaa elokuussa. Nykäsen mukaan tilaa syksyn kursseille on vielä hyvin.

- Kyllä ne hyvin täyttyvät. Osa on saatettu joutua siirtämään seuraavalle kurssille, Nykänen kertoo.

Koirakanta kasvanut Kaikenlainen koiraharrastaminen on kovassa kasvussa, kertoo Suomen Kennelliiton puheenjohtaja Helena Suni.

Koirat osallistuivat ennätysmäärän erilaisiin harrastekokeisiin vuonna 2008. Suomen Kennelliiton tilastojen mukaan kokeisiin osallistuminen kasvoi viime vuonna kuusi prosenttia.

Myös koiranäyttelykäyntien määrä oli kaikkien aikojen korkein Suomessa eli 188 000 käyntiä. Siinä kasvu edellisvuodesta oli yli kolme prosenttia.

Suomessa myös rekisteröitiin viime vuonna ennätysmäärä koiria eli yli 53 000. Sunin mukaan edellinen rekisteröintihuippu oli 1990-luvun laman aikaan, jolloin koiria rekisteröitiin noin 50 000 kappaletta.

- Tänä vuonna näyttää siltä, että jonkin verran jäädään rekisteröinneissä. Alkuvuoden perusteella veikkaisin noin 50 000:tä rekisteröintiä tänä vuonna, Suni arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.