Kalkkisaostumien kimppuun huonolla menestyksellä

Joulun alla kotia tulee jynssättyä tavallista tarkemmalla sihdillä. Yksi murheenkryyneistä monessa kotitaloudessa on lasinen suihkuseinä tai saunanovi ja sen kalkkisaostumat.

Kokeilimme neljää eri vaihtoehtoa – ja huonostihan siinä kävi.

Kiilto Kylppäripuhdistaja

Tuotelupaus: ”Tehokas geelimäinen puhdistusaine kalkkisaostumien ja lian poistamiseen kylpyhuoneen pinnoilta: kaakelit, laatat, hanat, altaat, lasiovet, suihkuseinät. (...) Geelimäisenä pysyy pystypinnoilla ja tehostaa pesutulosta.”

Plussaa: Valmistettu Suomessa. Raikas tuoksu. Ei valunut lattialle.

Miinusta: Ei poistanut kaikkia kalkkisaostumia. Käyttöohjeessa kehotetaan sekoittamaan 250 millilitraa geeliä viiteen litraan vettä tai käyttämään tuotetta sellaisenaan. Pullossa on 500 millilitraa, joten veteen sekoittamalla tuote riittäisi vain kahteen käyttökertaan. Ei siis kovin riittoisaa.

Tolu Kylpyhuone

Tuotelupaus: ”Puhdistaa kalkki- ja saippuatahrat tehokkaasti.”

Vaahtomaista ainetta valui runsaasti lattialle, mutta osa jäi sentään vaikuttamaan lasipinnalle.

Plussaa: Helppo käyttää.

Miinusta: Kun tuotetta suihkutti lasiseinään, alkoi yskittää. Lopputulos sama kuin Kylppäripuhdistajassa.

Taikasieni Eco Power

Tuotelupaus: ”Puhdistaa ympäristöystävällisesti ilman kemikaaleja ja pesuaineita. Tehoaa saippuajäämiin ja jopa kalkki- ja ruostetahroihin.”

Plussaa: Sieni tarvitsee vain kostuttaa lämpimään veteen.

Miinusta: Ei tuonut toivottua lopputulosta, eli kalkkijäämiä jäi.

Suolaa ja ruokasoodaa

Muun muassa Raikas koti -blogi suosittelee suolan ja ruokasoodan yhdistelmää: Ruokalusikallinen suolaa ja saman verran ruokasoodaa ripotellaan kostealle liinalle. Kostutettu seinä pyyhitään liinalla ja homman pitäisi toimia.

Plussaa: Edullinen siivoustapa kotikonstein.

Miinusta: Hieman sotkuista puuhaa, eikä tämäkään erottunut kilpailijoistaan.

Lopputulos oli kaikilla tuotteilla varsin samankaltainen, eli täysin puhdas suihkuseinä jäi haaveeksi. Toki lasit olivat selvästi aiempaa kirkkaammat ja puhtaammat, mutta kalkkilaikut loistivat yhä läsnäolollaan.

Ainakin yksi keino on vielä kokeilematta: Kotiporstua-blogissa suositellaan tuhkaa. Sitä ei kuitenkaan ollut kerrostaloasujan saatavilla. Tiettävästi konsti on jo vanhan kansan peruja.

Onko sinulla loistokonsti, jolla saa loputkin kalkkijäämät lasiovesta tai -seinästä pois? Laita sähköpostia toimitukseen: teemat@savonsanomat.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.