Kasvun ihme tiivistyy todeksi, kun käärmeen nahka irtoaa

Elämä lemmikin kanssa on iloa oman suojatin kasvusta ja kehityksestä, ihmisten maailmasta poikkeavan elämänkaaren seuraamisesta.

Kasvu on pieniä asioita joka päivä, viikko ja kuukausi. Kasvu on ehkä konkreettisimmillaan sitä, että pienestä tulee vähän suurempi.

Käärmeiden maailmassa muutos on silmin nähtävä.

Kun edellinen nahka käy pieneksi, sen alle kasvaa uusi ja vanha joutaa terraarion nurkkaan.

Kaikki matelijat vaihtavat nahkaansa kasvun myötä.

Käärmeiden kohdalla nahanluonti on helpommin huomattavissa, koska ne luovat nahkansa kokonaisena.

Tämä tapahtuu keskimäärin kerran kuussa, tosin aikaväli vaihtelee aina parista viikosta muutamaan kuukauteen.

Kun nahanluonnin aika lähestyy, käärme alkaa pikkuhiljaa muuttua harmahtavaksi ja sen silmät sumentuvat. Käärmeen värit himmenevät. Tässä vaiheessa käärmeen näkö on huono, ja se saattaa olla äreä - niin kuin vain liian pieneen asuun pukeutuneen likinäköisen voi kuvitella olevan. Näön huonontuminen johtuu siitä, että käärmeellä ei ole silmäluomia, ja siksi se luo nahkansa myös silmän päältä.

Jonkin ajan kuluttua käärme alkaa liikuskella ja kiemurrella ja nahka alkaa irrota sen yltä.

Ensimmäisenä vanhan nahan alta ilmestyy pää, ja sitten keho päästä häntäpään suuntaan. Vanha nahka jää lopulta maahan sisäpuoli ulospäin kääntyneenä.

Käärmeen elo jatkuu normaalisti uudessa nutussa.

Joskus nahanluomispuuhissa on huolia. Melko yleinen vaiva on se, että vanha nahka ei irtoakaan kokonaan, vaan jää jossain kohdassa eläimen ympärille renkaaksi. Tällöin omistajan on riennettävä apuun.

Herpetologisen yhdistyksen Maria Rökman toteaa nahanluontia käsittelevässä artikkelissaan, että eloton nahka voi eläimen kasvaessa alkaa puristaa sitä ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kuolion.

Nahan irtoamista voi edistää tarjoamalla käärmeelle normaalia kosteamman ympäristön sekä paikkoja, joissa se voi hankailla itseään nahan irrottamiseksi.

Puristavan nahkarenkaan irrottamisessa sen annetaan kostua suuressa ilmankosteudessa. Nahan pehmettyä se rullataan varovasti pois.

Nahanluontihuolien syyt pitää selvittää. Taustalla voi olla esimerkiksi vääränlainen terraario tai vitamiinipuutos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.