Ken on kaunehin Kuopiossa

Hotelli Iso-Valkeisen länsisiivessä ei juuri miukunaa kuulu, siitäkään huolimatta, että käynnissä on Itä-Suomen Rotukissayhdistyksen järjestämä kansainvälinen rotukissanäyttely ja paikalla yli 300 toinen toistaan fiinimpää kisumirriä.

Nämä hienohelmat ja -housut eivät juuri muista välitä, vaan makoilevat häkeissään tai omistajiensa syleissä kaikessa välinpitämättömässä ylhäisyydessään. Poikkeuksena muutamat pentukissat, jotka heiluttelevat häntiään uteliaanoloisina, pienet korvankolmiot avuttomanoloisesti pystyssä.

Omistajat ovat tapahtumasta kissojaan huomattavasti innokkaampia. Monet heistä kiertävät useita kymmeniä kissanäyttelyitä vuodessa, ja niistä onkin tullut tuttavien ja ystävien kokoontumishetki.

Katja Kinnunen on matkannut paikalle Turusta ja nyt vuorossa on heinäkuussa syntyneen Cornish Rex -rotua edustavan Hopoliinin arviointi. Mukana on viisi muuta kissaa, kaikki eivät tosin Kinnusen omia. Kinnunen on kiertänyt kissanäyttelyitä kaksitoista vuotta, ja vuosittain hän käy noin 40 näyttelyssä.

- Jos ajatellaan, niin onhan tämä hullua puuhaa. Kaikki rahat menee tähän, ja kyllähän sitä välillä itsensä hölmöksi tuntee, Kinnunen naurahtaa.

Hänelle näyttelyt ovat ennen muuta sosiaalinen tapahtuma.

- Täällä tapaa tuttuja ja voi juoruta.

Luonne ratkaisee paljon Omistajat parveilevat riveihin siististi järjestettyjen häkkien luona, harjaavat ja pörröttävät kissojen turkkeja, paijaavat ja rauhoittelevat niitä ja juttelevat siinä samalla keskenään.

Burma-rotua edustava ja värin paras -arviota odottava Ninni on näyttelyiden konkari, mutta tänään se ei haluaisi olla täällä. Kun vieras yrittää luoda kissaan kontaktia, vastaan tulee täpäkkä sähähdys ja korvat menevät uhkaavasti luimuun.

- Tänään on vähän huono päivä, Ninnin omistaja, kuopiolainen Tiina Räsänen toteaa.

Myös Räsäsen mielestä yksi näyttelyiden parhaista ominaisuuksista on ystävien tapaaminen. Kuopion rotukissayhdistykseen kuuluva Räsänen on ollut kissoineen tänä vuonna jo Tallinnassakin.

Tuomari ei valitse Ninniä värin parhaaksi, vaikka kehuukin kissaa erityisesti kauniista silmistä ja hyvistä mittasuhteista. Käyttäytymispisteistä ei tule tällä kertaa täyttä kymppiä, mutta sallittakoon kissallekin huono päivä silloin tällöin. Värinsä parhaan -maininnan saa Pertti Tykin nimestään huolimatta nuori Ukko-kissa.

Rotukissayhdistyksen puheenjohtaja Maria Kärkkäinen kertoo, että kissojen arvostelussa on rodun mukaisten standardien lisäksi tärkeää kissan luonne.

Tapahtuma jatkuu vielä tänään sunnuntaina, ja yleisöllä on mahdollisuus päästä seuraamaan kissojen mittelöitä klo 10-16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.