Kilot pois kissadieetillä

Jos grillikausi jätti jälkensä ihmisten vyötäröille, se voi näkyä myös lemmikkien olemuksessa. Lomailevat isännät ja emännät tarjoilevat usein herkkupaloja ruokapöydän nurkalta enemmän kuin arjen rutiinien keskellä.

Kun lemmikki saa herkuttelun päälle vielä normaalin ruoka-annoksensa, se saa liikaa ravintoa. Ja kun keho saa enemmän energiaa kuin se kuluttaa, se varastoi energian rasvakudoksen muodossa.

Jopa puolet suomalaisista kotikissoista on ylipainoisia. Ylipaino on yleistä naarailla, vanhoilla kissoilla ja steriloiduilla tai kastroiduilla kissoilla.

Liika paino tuo mukanaan usein terveysvaivoja. Lista on hyvin samankaltainen ihmisten ylipainon vaikutusten kanssa. On nivelten ja liikuntaelinten ongelmia, sydän- ja verenkiertoelinten sairauksia, sokeritautia, virtsakiviä, maksan toiminnan ja ruoansulatuskanavan häiriöitä sekä ongelmia elimistön puolustusjärjestelmässä sekä lämmönsäätelyssä.

Tutkimuksin on osoitettu, että ylipainoiset eläimet ovat lyhytikäisempiä normaalipainosiin verrattuna. Yleisesti ylipaino vähentää liikkumista ja aktiivisuutta.

Normaalipainoinen kissakaveri on onnellisempi ja ilona pidempään. Siispä katse ruokakuppiin ja -kaappiin. Liikkumisen mahdollisuudet on myös hyvä tarkistaa.

Luotu liikkumaan Kissa on luotu liikkumaan. Normaalipainoinen kissa kipuaa ketterästi puuhun tai kiipeilytelineelleen sekä hyppii ja loikkii sujuvasti. Se on virkeä, leikkisä ja nopea. Kissa venyttelee vartaloaan kuin luonnostaan. Kissan keho on virtaviivainen.

Ylipainon huomaa etenkin kylkiluita tunnustellessa. Jos ne tuntuvat vasta etsimisen jälkeen, dieetti on paikallaan. Muita ylipainon merkkejä ovat vatsalinjan laskeutuminen ja rasvapussien kertyminen nivustaipeisiin.

Ensimmäinen askel kissan kevennykseen on punnitus. Painoa kannattaa verrata oman rodun tyypilliseen painoon. Jos ylimääräisiä kiloja löytyy, vuorossa on herkkupaloista luopuminen ja ravinnon määrän ja laadun arviointi.

Tässä vaiheessa eläinlääkäristä on apua. Ammattilaisella on hyvä näkemys painonpudotuksen tarpeesta, aikataulusta ja yksilölle sopivasta ravinnosta. Yleensä ruoan vaihtaminen on tarpeen, sillä pelkkä annoskoon pienentäminen johtaa jatkuvaan näläntunteeseen.

Terveystarkastus auttaa huomioimaan erityistarpeet. Kun kilonkaristuksen keinot on mietitty eläinlääkärin kanssa ja kirjattu ylös, on omistajankin helpompi sitoutua siihen. Lopultahan lemmikin painonhallinta on täysin ihmisen käsissä.

Proteiineja runsaasti Dieettiruokia on tarjolla kissoille moneen lähtöön. Laadusta ei kannata tinkiä, sillä pienentyneestä annoskoosta huolimatta kissan tulee saada ravinnosta kaikki tarvitsemansa ravinteet: vitamiinit, rasvahapot ja kivennäisaineet.

Dieettiruoassa on matalampi energiapitoisuus normaaliin ruokaan verrattuna. Kuitenkin kissalle sopivia proteiineja tulee olla runsaasti.

Proteiineista saatu energia on painonpudotuksessa kissalle sopivampaa kuin rasvasta tai hiilihydraateista peräisin oleva energia. Se tukee lihaksiston kehittymistä ja ylläpitoa.

Monessa dieettiruoassa huomioidaan lisäksi nivelet niiden terveyttä edistävin ainesosin. Tällä pyritään palauttamaan kissan kehoa ylipainon rasituksesta.

Dieetilläkään ei tarvitse tyytyä pelkkään pussi- tai purkkiruokaan. Eläinlääkäri neuvoo, missä määrin painonpudottajalle voi tarjota lihakimpaleita osana päivän ravintoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.