Kissan ja koiran välimuoto

Lapinlahtelainen frettikasvattaja ja Suomen Frettiyhdistys ry:n puheenjohtaja Kaisa Hartikainen kuvailee frettiä kissan ja koiran välimuodoksi.

- Se oppii kuin koira, mutta on itsepäinen ja leikkisä kuin kissa.

Fretti on Hartikaisen mukaan vaativa lemmikki. Se tarvitsee hyvää hoitoa, mutta myös seuraa ja toimintaa.

- Fretti on toimeliaan ihmisen lemmikki.

- Pienille lapsille se ei sovi, sillä sille on osattava olla jämäkkä ja se pitää kouluttaa oikein.

Tärkein ja ensimmäinen opettava sana fretille on "EI", mutta oman viitseliäisyyden mukaan fretti oppii myös paljon muuta.

- Omat frettini osaavat perustaitojen, kuten kieltojen ja kehujen sekä luokse tulon lisäksi, muun muassa antaa tassua ja kieriä lattialla.

Fretin opetuksessa on oltava Hartikaisen mukaan kärsivällinen, sillä pieni vikkelä otus kyllästyy nopeasti ja keksii helposti muita sijaistoimintoja.

Hartikainen uskoo frettien suosion kasvun selittyvän pitkälti rodun eksoottisuudella ja erilaisuudella.

- Jokaisen fretin ottoa harkitsevan kannattaa käydä tutustumassa eläimeen etukäteen, sillä voimakas ominaishaju ja villieläimen leima voivat pelästyttää ja nousta ongelmaksi.

Fretin hankkimiseen päätyvä voi löytää itselleen sopivan kaverin joko suoraan kasvattajalta tai eläinkaupasta.

- Suoraan kasvattajalta ostaminen on hieman turvallisempaa, sillä hän tuntee omat eläimensä ja voi antaa niistä tarkempaa tietoa. Kaupastakin voi kuitenkin löytää itselleen hyvän ja leppoisan kaverin, jatkaa Hartikainen.

Suomessa ei ole virallisia frettikasvattajia, mutta lisätietoa frettejä myyvistä harrastajista ja freteistä voi saada Suomen Frettiyhdistyksestä ja sen nettisivuilta www.sfyry.net

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.