Koirahieronta tarjoaa hyötyä ja hellittelyä

Koiranomistajalla on vastuu lemmikkinsä lihaksiston hyvinvoinnista. Koira on luotu liikkumaan, ei makaamaan pitkää päivää sohvan nurkassa. Sen lihaksistolle parasta liikuntaa on vapaana kirmaaminen vaihtelevassa maastossa. Siihen vain ei talutinta vaativa laki useinkaan anna mahdollisuuksia.

Lämmittelemättömällä keholla tehty tai liian raju liikunta saa aikaan venähdyksiä ja revähdyksiä, jotka voivat pitkittyessään muuttaa koko kehon tasapainoa. Joskus taas tietyn lajin harjoittelu on rasittaa lihaksistoa liian yksipuolisesti. Liikkumattomuuskin aiheuttaa jäykkyyttä.

Talvisia jumeja tulee myös esimerkiksi lihasten jännittämisestä kylmällä kelillä tai liukastumisesta. Koiran niskan ja kaulan seutu ei kestä kaulapannasta nykäyksiä, vaan nekin saavat aikaan jännitystä lihaksiin, joskus jopa muutoksia rankaan.

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ovat valitettavan yleisiä nykykoirilla. Lihashuolto voi auttaa niissä ja helpottaa oloa.

Koiralla on taipumus peittää kipunsa mahdollisimman pitkään. Huolet voi huomata tarkkailemalla koiran liikkumista. Ontuminen tai haluttomuus liikkua - vaikkapa hypätä auton kyytiin - on syy alkaa toimiin. Tassujen nuoleminen voi olla merkki kivusta.

Rentouttavaa Koirahieronnasta ja -venyttelystä voi löytyä apu lihasvaivoihin. Hieronta myös ehkäisee ennalta lihasvaivoja. Kun lihakset ovat liikkuvat ja vetreät, ja kun liikkuminen on vaivatonta, revähdyksiä ja venähdyksiä tapahtuu harvemmin.

Erilaiset koiraharrastukset tai vaikkapa metsästys ovat koiralle miellyttävämpiä terveellä keholla. Joskus haluttomuus tehdä yhteistyötä omistajan kanssa voi johtua yksinkertaisesti kivusta.

Venyttely tai hieronta palauttaa lihaksia normaaliin pituuteensa treenin jälkeen ja auttaa näin palautumaan rasituksesta. Liikkuessa lihaksistoon kertyy kuona-aineita, joiden poistumista verenkiertoa ja aineenvaihduntaa edistävällä hieronnalla voi edistää. Samalla hieronta rentouttaa koiraa fyysisesti ja psyykkisesti.

Koira venyttelee raajojaan ja selkäänsä vaistomaisesti, mutta apuakin tarvitaan etenkin silloin, kun omatoiminen venyttely on vähentynyt tai jos taustalla on jokin tuki- tai liikuntaelinten vaiva.

Lihas- ja nivelvaivoihin saa apua eläinlääkäriltä, eläinfysioterapeutilta tai koirahierojalta. Kaksi jälkimmäistä voi opastaa omistajaa itse palauttamaan, rentouttamaan ja venyttämään koiraansa.

Koiran hierontatekniikkaa tuntemattoman tulee tyytyä rentouttavaan silittelyyn. Verenkiertoa sekä koiran ja ihmisen välistä suhdetta edistävänä siitäkin on varmasti iloa.

Apua kirjoistakin Koiran lihashuollosta ja hieronnasta on viime aikoina ilmestynyt myös laadukasta mutta kansantajuista luettavaa.

Viime vuonna julkaistiin ruotsalaisten Anna Holmgrenin ja Marie Söderströmin kirjoittama Lepoa tassuille - Koiran hieronta ja venyttely -kirjan. Tänä vuonna kauppoihin tuli koirahieroja Minna Saarelaisen ja Timo Valliuksen kirja Koiran lihashuolto.

Molemmissa kirjoissa on selkein kuvin esitelty hieronnan ja venyttelyn tekniikkaa. Niistä löytyy tietoa koiran rakenteesta ja liikunnasta sekä vinkkejä koirien liikunnallisen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.