Kuinka monta vuotta suru voikaan kestää?

Iätikö sureva?

Aino vastaa:

Olet kokenut suuren surun menettäessäsi äkillisesti sinulle rakkaan sisaruksen. Nuoren ihmisen kuolema tuntuu aina epäoikeudenmukaiselta ja sitä on sen vuoksi vaikea hyväksyä. Läheisen ihmisen menettäminen jättää jälkeensä surun, kaipauksen ja ikävän, joka voi jatkua useita vuosiakin. Surun tunteet seuraavat meitä kohdatessamme asioita, jotka muistuttavat meitä menetyksestä, kuten kerrot tapahtuvan kuullessasi ystäviesi sisarusten elämänvaiheista.

Suru helpottaa suremalla, tekemällä surutyötä. Joskus saatamme juuttua johonkin surutyön vaiheeseen ja menetyksen herättämistä tunteista puhuminen jonkun ystävän tai läheisen kanssa auttaa surutyössä eteenpäin.

Muistot paperille Jos et halua vaivata muita puhumalla tunteistasi, voit myös kirjoittaa sisarukseesi liittyviä ajatuksia ja tunteita muistiin ja antaa kaikenlaisten tunteiden tulla esiin ajatuksia kontrolloimatta.

Voit kirjata ylös myös hyviä ja valoisia yhteisiä muistoja. Voit miettiä myös sitä, millaista elämää sisaruksesi toivoisi sinun nyt elävän.

Joissakin seurakunnissa järjestetään sururyhmiä läheisensä menettäneille. Ryhmään voi mennä mukaan, vaikka omaisen kuolemasta on kulunut jo vuosia. Vertaistuki antaa parhaimmillaan paljon lohtua, kun kuulee muiden saman kokeneiden selviytymiskeinoista.

Ajan myötä suru muuttaa muotoaan eikä tunnu enää niin tuskallisen kipeältä, koska tunteet ikään kuin haalistuvat ja surulla ei ole enää niin suurta osuutta arkielämässämme.

Jotkut hyötyvät luovista keinoista surun työstämisessä kuten maalaamisesta tai soittamisesta tai lohduttavan musiikin kuuntelemisesta.

Aina sydämessä Myös itkemisen on todettu edistävän surun läpikäymistä. Rakkaan läheisen muisteleminen yhdessä hänet tunteneiden kanssa voi nostaa esiin myös kiitollisuuden tunteita siitä, että olemme saaneet kulkea yhteistä elämäntaivalta hänen kanssaan.

Kuolema kuuluu aina elämään, eikä kukaan meistä säästy menetyksiltä. Meille rakkaat ihmiset elävät kuitenkin aina sydämessämme ja muistoissamme, eikä kukaan voi niitä viedä.

Elämänkatsomuksemme määrittää myös tapaamme suhtautua elämään ja kuolemaan ja jos uskomme elämän jatkuvan myös kuoleman jälkeen, ero rakkaimmistamme ei tunnu lopulliselta.

Toivon sinun saavan lohtua suruusi ja luottamusta siihen, että elämän kaarisilta kuljettaa sinut surun yli.

Aino Pulkka on iisalmelainen psykologi ja perheterapeutti.Lähetä kysymys sähköpostitse ainonpulkassa@savonsanomat.fi, lomakkeella Savon Sanomien verkkosivuilla vapaalla-osiossa tai postitse Savon Sanomat, Teemat/Ainon pulkassa, PL 68, 70101 Kuopio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.