Kurkista hurtan ruokakuppiin

Koiran ruokinnasta tuntuu elävän yhtä monta teoriaa kuin on ruokkijaakin. Ja jos lähtee ilman taustatietoa koiranruokaostoksille, kuluu tovi päätä pyöritellessä. Pussia ja purnukkaa on jos jotakin sorttia.

Markettien ja eläinkauppojen valmisruokatarjonta on vain osa totuudesta. Moni koira syö kotiruokaa tai niin kutsutusti barffaa, eli syö raakaruokaa. Ja monen kuppiin yhdistellään edellisiä.

Pakettia sekoittaa vielä se tosiasia, että jokainen koira on yksilö ja että ravinnon tarve muuttuu koiran elämän varrella - tai jopa päivittäin mm. aktiivisuudesta ja hormonitoiminnasta johtuen.

Panosta laatuun Koiran ruokintaan kannattaa uhrata ajatuksia. Paras ystävä ei ole jätemylly, jolle voisi syytää perheen ruoantähteet. Ihmisen ja koiran ravinnon tarpeessa ja ruoansulatuksessa on huomattavia eroja. Siksi ruoatkin syntyvät eri kattiloissa.

Oikein ruokittu perusterve koira on hyvävointinen. Sen vatsa ja suolisto toimivat hyvin. Uloste on kiinteää ja sitä tulee säännöllisesti, ei jatkuvasti. Iho, silmät, korvat ja turkki ovat terveet.

Koiran ruokinnasta vuosikymmeniä saarnannut elintarvikealan tohtori ja Kennelliiton kunniapuheenjohtaja J. A. U. Yrjölä on todennut, että suuri osa nykykoirista syö "roskaruokaa", tehdasvalmisteista rehua, jonka ravintokoostumus on kyseenalainen.

Koiran oikea ruokinta ei ole hänen mukaansa yksinkertaista, eikä välttämättä halpaakaan, mutta panostus ravintoon on säästöä eläinlääkärilaskuista.

Valmisruokien etu on helppous. Laadukkaiden valmisruokien ravintosisältö on laskettu vastaamaan koiran tarpeita. Eri elämänvaiheisiin on tarjolla omat ravintonsa. Moni ei tiedäkään, mitä kuppiin tulisi laittaa, jos valmisruokia ei olisi.

Helppoa on myös itse ruokinta: ruokaa kuppiin, vettä päälle ja kuppi tarjolle. Näin myös reissun päällä. Ja siistiäkin se on verrattuna raakaa luuta olohuoneen matolla rouskuttavan kollegan ateriointiin. Panostus laatuun kannattaa. Sopivuuden näkee vasta viikkojen päästä säkin avaamisesta.

Barffauksesta Kotiruoka on yleensä puuropohjaista. Sitä höystetään kasviksilla, lihalla ja sisäelimillä. Kotikokkien tulee olla tietoisia siitä, mitä ja miten valmistetaan.

Raakaruokinta on toisesta ääripäästä. Sekin edellyttää perehtymistä. Väärin toteutetusta barffauksesta on huonojakin kokemuksia.

Barffauksen periaatteet hivelevät eläintenystävän mieltä. Siinä pyritään tarjoamaan koiralle ravintoa, joka on mahdollisimman lähellä koiraeläimen ruokailua luonnossa.

Siellä saaliseläin hyödynnetään kokonaan - luita ja ruoansulatuskanavan sisältöä myöten.

Käytännössä barf-ruokailijat syövät koirille tarkoitettuja lihaisia raakoja luita (esim. pehmeät broilerin siivet ja rustoluut - ei marketin kanankoipia!), hedelmä-, marja- ja kasvissoseita sekä lihaa ja sisäelimiä. Tosibarffarit välttävät viljoja, mutta moni käyttää niitäkin.

Barffauksessa ruokia annetaan tietty määrä useamman viikon jaksoissa. Joka päivä ei tarvitse saada kaikkea ja välillä voidaan jopa pitää paastopäivä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.