Löytöeläin rakastaa uutta kotiaan

Löytöeläintalot ovat kiusauksen paikkoja eläinrakkaille. Tekisi mieli antaa koti Jepelle, Lumikille ja Leiskulle. Millainen olisi oikea koti esimerkiksi kaksivuotiaalle Jepelle, joka on puoliksi lapinkoira ja puoliksi whippet? Sitä ei tarvitse enää miettiä, sillä eläinsuojelukeskus Onnentassussa Riihimäellä majaillut Jeppe on löytänyt uuden rakastavan kodin maalta. Jeppe sai ison perheen ja koirakaverin sekä emännän, joka tekee töitä kotona. Jeppeä onnisti.

Lumivalkoinen Lumikki-kissa ja punavalkoinen Leisku-kissa ovat kumpikin heittäneet hyvästit Onnentassulle.

- Meillä on tällä hetkellä aika vähän eläimiä, mikä on ihan hyvä asia, sillä maalis-huhtikuussa kissoja löytyy aina ennätysmäärät, Eläinten Auttajien toiminnanjohtaja Leena Glans kertoo.

Glans sanoo, että ihmisten tietämättömyys aiheuttaa eläimille monenlaisia ongelmia. Ihmiset eivät osaa valita oikeaa lemmikkiä tai eivät osaa järjestää sille oikeaa ympäristöä. Glans toimi pitkään Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen SEY:n järjestösihteerinä ja näki työssään ahdinkoon joutuneita eläimiä.

Kissapentu maksaa sata euroa

Löytöeläinkodista haetut steriloidut tai kastroidut, madotetut ja rokotetut löytökissan pennut maksavat 100 euroa, aikuiset kissat 80 euroa.

Löytökoirat maksavat 100-500 euroa. Hinnat ovat melko samanlaiset ympäri Suomea.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että rekisteröityjen rotukoirien hinta vaihtelee tuhannen euron molemmin puolin.

Lemmikistä haaveilevan on mietittävä tarkkaan, onko hänellä riittävästi aikaa ja tilaa lemmikille, onko ympäristö sopiva, ja kuka hoitaa lemmikkiä omistajan työmatkojen tai lomien aikana. Mitä nuorempi ja isompi koira, sitä lyhyemmäksi aikaa sen voi jättää yksin kotiin ja sitä enemmän se tarvitsee liikuntaa ja seuraa. Moni luulee, että kissa elelee omissa oloissaan, mutta kyllä kissankin kanssa on seurusteltava ja leikittävä.

Melkein kaikki eläimet pitävät seurasta, hellittelystä ja rapsuttelusta. Matelijat eivät kaipaa silityksiä, mutta niillä on muita vaatimuksia. Matelijan ruokkiminen on aivan oma hommansa, joka vaatii viitseliäisyyttä ja huolellisuutta. Halpaakaan niiden ruoka ei ole.

Eläimestä osattava luopua ajoissa

Eläinlääkäri Anne Markkola etsii löytöeläimille koteja Nelosen Häntä pystyyn -ohjelmassa.

Hän tietää, että omistajan on vaikea luopua lemmikistä, jonka kanssa on jakanut vuosia ilot ja surut.

- Ihmiset eivät aina henno luopua lemmikistään silloinkaan, kun eläin on jo luovuttanut. Jos lemmikki ei enää jaksa kävellä, tekee alleen, eikä iloitse enää sille ennen iloa tuoneista asioista. Silloin on vain ajateltava, että lemmikin on parasta päästä pois, Markkola sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.