Lasitiili antaa valoa ja näkösuojan

Kevyisiin väliseiniin saa helposti valoaukkoja lasitiilistä. Lasitiilen etu tavalliseen ikkunaan verrattuna on, että se päästää valon läpi, mutta estää yksityiskohtien näkymisen. Näin se sopii mainiosti vaikkapa makuuhuoneen ja pimeähkön eteiskäytävän välisiin seiniin.

Pienen aukon verhoaminen onnistuu aloittelijaltakin. Työvälineiksi riittävät mitta, saha, pieni vatupassi ja muutaman euron hintainen massapuristin.

Vaativin vaihe on aukon puhkaiseminen. Kipsilevyseinään se tosin syntyy suhteellisen vaivattomasti, mutta työ on melko pölyistä. Siksi lähistöllä olevat kalusteet suojataan tai siirretään tarpeen mukaan kauemmas.

Aukon teko vaatii tarkkuutta

Aukko mitoitetaan tarkasti lasitiilien kerrannaismittojen mukaisesti. Kokonaismittaan vaikuttaa myös reunustamisessa käytettävien lautojen paksuus.

Jos esimerkiksi halutaan kolme tiiltä leveä ikkuna ja reunoissa käytetään 15 millimetrin vahvuista höylättyä lautaa, leveydestä varataan 30 millimetriä reunoille, tiilille kolme kertaa 19 senttimetriä, mikä on niiden vakiokoko, ja lisäksi saumaa varten muutama millimetri.

Korkeussuunnassa on hyvä jättää hieman enemmän pelivaraa, jotta ylimmän tiilen asennus onnistuu vaivatta.

Runkotolpan vahvuisesta puusta ruuvataan levyjen väleihin täytteet ennen pintalautojen kiinnittämistä.

Hyvä keino on reunustaa ensin aukon alaosa ja toinen sivu, vatupassilla varmistetaan ne vaaka- ja pystysuoraan.

Sitten tiiliä ladotaan paikoilleen malliksi ja merkitään toisen sivun paikka, pidetään saumavara mielessä. Sitten se kiinnitetään. Ylälaudan voi pujottaa paikoilleen vasta, kun ylin tiilikerros on valmis.

Aukon tekeminen vaatii ehkä paikasta riippuen improvisointia, ratkaisun löytyminen antaa tekijälle mukavan onnistumisen tunteen.

Silikonia saumoihin

Pieni ikkuna, joka ei joudu rasitukselle alttiiksi, on mahdollista tehdä ilman pystyseiniin tulevaa asennuslistaa, kun kiinnittää tiilet sopivalla silikonilla suoraan lautaan. Listaa kannattaa kuitenkin käyttää vaakalinjoissa rakennetta tukevoittamaan.

Ensimmäiseksi kiinnitetään asennuslista alalautaan. Sen päälle pursotetaan silikonia, samoin ensimmäisen ja viimeisen tiilen sivuseinään. Tiili asetetaan paikoilleen painamalla sitä napakasti. Näin jatketaan tiili kerrallaan.

Kun ensimmäinen rivi on valmis, kiinnitetään seuraava asennuslista ja uusi tiilikerros. Parin kerroksen välein tarkistetaan, että työ etenee suorassa.

Lopuksi varmistetaan, että molempien pystyseinien ja tiilien välissä on riittävä kerros silikonia. Massan vielä ollessa märkää ylimääräiset purseet poistetaan varovasti pyyhkimällä saumoja veteen kostetulla sormella.

Kun valoaukko on valmis, sen annetaan kuivua noin vuorokausi. Sen jälkeen reunoille kiinnitetään listat viimeistelemään lopputulos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.