Lemmikkiä ei voi hyllyttää

Suomessa hylätään tai menetetään huonon hoidon takia tuhansia lemmikkieläimiä joka vuosi, vaikka eksoottisistakin lemmikeistä saa nykyään helposti asiatietoa.

Söpöjä kuvia sekä ylistystekstejä on myös tarjolla paljon. Toisinaan ne houkuttavat hankkimaan lemmikin liikaa tunnepohjalta. Eläimen hoidon varjopuolet velvoitteet unohtuvat.

Vaikeimpia lemmikeitä ovat eläimet, jotka eivät kesyynny, mutta jotka vaativat paljon tilaa ja tietoa. Tavallisetkin lemmikit vaativat säännöllistä hoitoa ja vanhetessaan yhä enemmän aikaa ja rahaa.

Koira vaatii toimintaa

Koira ei sovi pitkää työpäivää tekeville. Koira vaatii paljon virikkeitä, liikuntaa ja koulutusta. Haukkumisesta ei saa koitua häiriötä muille. Taajamissa pitää kerätä kakat pois.

Kissakaan ei ole vaivaton eläin. Sisäkissan vessalaatikko pitää siivota ahkerasti. Ulkokissa voi sännätä tielle, saalistaa lintuja tai riistaeläinten poikasia ja käyttää naapuripihoja merkkailuun.

Kania on joskus vaikea opettaa sisäsiistiksi. Se kaipaa päivittäin vapautta ja valvontaa, koska on kova järsimään. Sama koskee hiiriä, rottia ja hajuttomampaa gerbiiliä.

Marsun hitaus voi pitkästyttää omistajaa. Hamsteri on toimeliaampi, mutta yleensä vasta iltayöstä.

Vilkas fretti tarvitsee runsaasti virikkeitä ja valvontaa. Fretti on kova näykkimään, haisee näädälle ja voi tyhjentää pahalta haisevat anaalirauhaset sohvalle.

Lintu vaatii tilaa

Kääpiösiili rapistelee öisin, se ei sovi herkkäunisille. Undulaatit ovat äänekkäitä päivällä. Linnut tarvitsevat tilavan häkin tai huoneen.

Kilpikonnan hoitoon on sitouduttava loppuiäksi. Pienet liskot ovat yöaktiivisia, ja niiden ruuaksi pitää kasvattaa matoja ja sirkkoja.

Akvaariokalojen tauteihin on vaikea löytää tehokkaita hoitoja. Miljoonakalojen lisääntymisestäkin koituu ongelma.

Allergia on usein este lemmikin hankinnalle. Oireita voi saada jopa matelijoiden eritteistä.

Jos vielä, kaiken tämän luettuasi, haluat lemmikin, olet hankintaan asennoitunut tarpeeksi realistisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.