Luulitko väistäväsi huijausviestit? Tietoturva-asiantuntija paljastaa, mihin ansaan menee joka kymmenes

Taskuissa kulkevat älypuhelimet ovat enemmän pieniä tietokoneita kuin puhelimia. Monet eivät kiinnitä huomiota älypuhelimiensa tietoturvaan, vaikka syytä olisi.

– Puhelimet ovat yhtä lailla verkkoon kytkettyjä tietokoneita kuin tavalliset kotitietokoneetkin. Mitä enemmän teemme älypuhelimilla arkisia askareita, sitä enemmän rikolliset ovat niistä kiinnostuneita, Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Perttu Halonen kertoo.

 

1. Luottokorttitietosi kiinnostavat, ja ne saa käsiinsä näppäinten painalluksia lukevalla ohjelmalla

 

Älypuhelimille on jo miljoonittain haittaohjelmia, ja luku kasvaa jatkuvasti. Jos haittaohjelman saa puhelimeensa, tiedossa voi Halosen mukaan olla rahanmenoa.

– Sovellukset, jotka käsittelevät luottokorttitietoja, voivat olla haavoittuvia. Jos puhelimessa on näppäinten painalluksia lukeva haittaohjelma, voi luottokortin numero päätyä rikollisille. Yleensä haittaohjelmien kehittäjät ovat luottokorttitietojen tai henkilökohtaisen datan perässä.

 

2. Hauskan sovelluksen mukana saakin myös haittaohjelman

 

Mistä pöpön sitten voi puhelimeensa saada? Halosen mukaan kannattaa välttää sähköpostiin tai tekstiviestitse tulevien huijausviestien linkkien klikkailua. Halosen mukaan ihmiset tunnistavat vanhat huijausviestit hyvin, mutta niiden tehtailijat muuttuvat aina vain ovelammiksi.

– Moni ei haksahda viestiin, jossa kerrotaan, että olet voittanut uuden iPhonen osallistumatta mihinkään. Sen sijaan Office 365 -teemaisiin huijausviesteihin on meidän havaintojemme mukaan langennut jopa kymmenen prosenttia käyttäjistä.

Puhelimella voi myös surffata verkkosivuille, jotka lataavat puhelimeen haittaohjelman esimerkiksi kuvatiedostoa avatessa.

Sovellusten lataaminen muualta kuin virallisista sovelluskaupoista voi myös olla riskialtista.

– Monesti epävirallisten sovelluskauppojen ohjelmien tietoturvasta ei ole takuita, joten hauskan applikaation ohessa puhelimeen päätyy haittaohjelma.

3. Älä ole liian luottavainen – suojaa puhelimesi äläkä luota lähikahviloiden wifiin

 

Tietoturvauhka voi tulla muualtakin kuin verkosta. Jos puhelin häviää eikä siinä ole esimerkiksi pin-koodilla toimivaa lukitusta ja puhelimen sisältöä ei ole salattu, pääsee pitkäkyntinen heti käsiksi kaikkiin tietoihin.

Julkisissa langattomissa verkoissa voi vaania varas, ja puhelimen bluetooth-toiminnoissa oleva haavoittuvuus voi olla hakkereiden kohteena.

– Bluetoothin voi turvata pitämällä sen poissa päällä silloin, kun sitä ei tarvita. Liikenteen salaavalla VPN-ohjelmalla voi puolestaan turvata julkisessa verkossa liikkumisen. Muutenkin wifiin liittyessä kannattaa miettiä, kenen verkkoa käyttää. Lähikahvilan ykkösosaaminen ei välttämättä ole tietoturvassa.

VPN-ohjelman voi ladata sovelluskaupasta. Sovelluksia on saatavana maksuttomina ja maksullisina.

3. Palauta puhelimen tehdasasetukset, jos joku pyytää lunnaita

 

Markkinoilla on monenlaisia älypuhelimille suunniteltuja tietoturvaohjelmia, jotka poistavat haittaohjelmia ja valvovat, ettei käyttäjä ole surffaamassa haitallisille sivustoille. Halonen kuvailee tietoturvaohjelmistoa mielenrauhan kannalta hyväksi hankinnaksi.

– Jos moka sattuu, on hyvä olla vielä yksi kerros suojaa välissä. Verkon riskit eivät ole enää niin satunnaisia kuin ennen.

Tietokoneilta tutut kiristysohjelmat, jotka lukitsevat laitteen lunnaita vastaan, ovat tuttuja myös älypuhelimien puolella. Jos sellainen sattuu omaan puhelimeen varotoimenpiteistä huolimatta, on Halosella tarjota selkeä neuvo.

– Rikollisille ei pidä maksaa lunnaita. Sen sijaan palauta puhelin takaisin tehdasasetuksiin.

Vinkit

Näin turvaat puhelimesi

Käytä puhelimen automaattista lukitusta. Ota lukituksessa käyttöön pin-koodi tai jokin muu turvatoiminto, kuten sormenjälkitunnistus tai lukituskuvio. Näin ulkopuolinen ei ainakaan heti pääse kiinni puhelimen tietoihin.

Säädä näytölle automaattisesti ilmaantuvien viestien sisältöä. Puhelimen näytölle voi tulla tietoa esimerkiksi saapuneista tekstiviesteistä laitteen ollessa lukittunakin. Näytölle tulevien viestien määrää voi säätää puhelimen asetuksista.

Lataa puhelimeen kaikki järjestelmäpäivitykset ja pidä sovellukset ajan tasalla.

Lataa sovelluksia vain luotetuista lähteistä, joita valmistajat suosittelevat. Android-puhelimella kannattaa suosia Googlen Play-kauppaa, iPhonella Apple Storea.

Laita puhelimeesi salaus päälle puhelimen asetuksista, jolloin esimerkiksi puhelimesta irrotetun muistikortin tietoihin ei pääse kukaan käsiksi.

Ohjeita kiristysohjelmilta suojautumiseen ja palautumiseen löytyy internetosoitteesta www.nomoreransom.org.
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Arki

Kalastaja yllättyi, kun pulska hauki oli pyöritellyt itsensä verkkoihin

Toimiva kikka – näin saat nuutuneetkin tulppaanit vielä virkoamaan

Tänään vietettävä 112-päivä kiinnittää huomion arjen turvallisuuteen – tässä vinkit, kuinka voit ehkäistä tapaturmia ja vahinkoja kodissasi

Pyörivätkö sormet ja ajatukset liikaa älylaitteissa? Ruutuaikaa voi vähentää näillä konsteilla

Aivot lepäävät tai tekevät jopa surutyötä – Kaksi palapelien suurkuluttajaa kertoo tarinansa

Luulitko väistäväsi huijausviestit? Tietoturva-asiantuntija paljastaa, mihin ansaan menee joka kymmenes

Onko palkkasi ajan tasalla? Näillä eväin korotukseen on paremmat mahdollisuudet

Tutkimusprofessori: Se, mikä teki salmiakista suomalaiseen makuhermoon sopivan, on mysteeri

Atik Ismail on tuttu ristikoita ratkoville - mutta kuka muistaa Sten Suvion?

Yökyläilyn etiketti: Näin huomioit vieraan iän ja heräämisajan nukkumisjärjestelyissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.