Metsästyskoirien määrä kasvaa kaupungeissa

Arvion mukaan kaupungin pikkuasuntoihin tulee vuosittain Pohjois-Savossa noin sata riistaviettistä koiraa. Se on huikea määrä ja lisääntyy jatkuvasti, kertoo Pohjois-Savon Kennelpiirin hallituksen puheenjohtaja Erkki Savolainen.

Hän on toiminut aktiivisesti järjestötoiminnassa ja kennelasioiden parissa yli 30 vuotta.

Kaupunkeihin asettuvat koirat ovat niin uusia pentuja kuin maalta perheensä mukana muuttavia metsästysmusteja.

- Monet erähenkiset muuttavat maalta kaupunkiin ja silloin ensikoirakin on metsästyskoira, kun halutaan aloittaa uusi harrastus.

Usein pieniä Virallisia tilastoja metsästyskoirien asuinpaikoista ei Suomessa ole kerätty, mutta Suomen Kennelliitosta ja Suomen ajokoirajärjestöstä vahvistetaan, että metsästyskoirien kaupunginvalloitus on mahdollista.

- Toki kaupungit koirittuvat, kun ihmiset muuttavat sinne, mutta usein kyse on pienestä koirasta. Toisaalta nykyään koirasta halutaan monipuolinen kaveri niin metsästykseen kuin seuraksi, summaa Kennelliiton viestintäpäällikkö Miia Puoskari.

Kummin onnellisempi? Metsästyskoira on totuttu pitämään maalla, ulkohäkissä asuvana vahtina. Miten elinpiirin siirtyminen kaupunkiin vaikuttaa koiran elämään?

Savolaisen mukaan monilla on väärä käsitys siitä, että koira olisi onnellisempi maalla.

- Onko se onnellinen takapihalla riimussa, jossa kerran päivässä saa seuraa, kun isäntä tuo sille velliä? Vai onko se onnellisempi, kun saa olla melkein koko ajan lauman kanssa yhdessä? Ei koira ymmärrä paremman päälle, jos se syntymästä saakka pidetään perhekoirana.

- Mutta kyseenalaisempaa on, jos aikuista koiraa aletaan siirtää kaupunkiin. Siitä voi seurata ongelmia, hän lisää.

Siilinjärvellä 45 neliön rivitalossa Sirun ja Rikun kanssa asuvan Risto Kuivalaisen mukaan koirien hermot ovat paremmassa kunnossa, kun ne eivät jatkuvasti jää yksin.

- Eihän nuo ole sisällä valittaneet. Päinvastoin, mielellään kampeaisivat sohvalle ja sänkyynkin. Monesti nämä ovat vielä helpompia kaupunkikoirina, kun niillä on muuten paljon aktiviteettia.

Liikunta tärkeintä Koirakouluttaja, tietokirjailija Tuire Kaimio huomauttaa, ettei kaupunkiasumisen ja maalla elon välillä ole koiralle lopulta juurikaan eroa. Ei riistaviettistä koiraa voi maallakaan täysin vapaana pitää.

- Kyse ei ole siitä, kuinka iso tai pieni koira on, vaan siitä, paljoko sille annetaan mahdollisuutta liikkua. Koirille yhteistä on tarve samoilla metsässä ja haistella. Jos koiraa kuljetetaan vain kaupungin kaduilla, se kärsii. Siksi kaupunkiin otettavan koiran kanssa pitää miettiä, millä kyydeillä päästään metsään juoksentelemaan, hän tarkentaa.

- Onhan spanieleita ja noutajia aina ollut kaupungissa. Mutta niilläkin on halu metsään, ja jos sinne eivät pääse, voivat heittäytyä kotioloissa energisiksi, Kaimio muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.