Mitä tehdä, kun 13-vuotias pyrkii laihemmaksi?

Mitä tehdä, kun 13-vuotias tyttö on yhtäkkiä keksinyt olevansa lihava? Hän urheilee nykyisin kovasti ja saattaa yhtäkkiä heittäytyä jumppaamaan lattialle. Lapsi karsii ruokavaliosta kaiken, jonka hän kokee lihottavaksi: viikonlopun pikkunautinnoiksi tarkoitetut pitsapalaset, karkit ja jäätelöt.

Arkiruokavaliosta lähtivät margariini ja leikkeleet, ja annoskoot ovat pienentyneet. Hänen päässään on ajatus, että hän on lihava. Oikeasti hän ei ole, mutta ei liian laihakaan, minkä vuoksi hoitoon en ole heti viemässä.

Mutta milloin peli vihelletään poikki ja miten? Koen tilanteen ongelmalliseksi, koska ovathan terveellinen ruokavalio ja urheilu sinänsä ihan tavoiteltavia asioita.

Vaikea seurata sivusta

Aino vastaa:

Kysymyksesi nostaa esiin monen teini-ikäisen nuoren huolenaiheen: olenko liian lihava ja kelpaanko tällaisena itselleni ja muille. Ajan henki tuo nuorille naisille paineita ulkonäön suhteen, ja moni pitää perusteettomasti itseään liian lihavana verratessaan itseään sairaalloisen laihoihin malleihin ja misseihin.

Olet äitinä lähtenyt asiassa liikkeelle juuri oikeaan aikaan, koska tyttärelläsi ei kuvauksesi perusteella ole vielä syömishäiriötä, mutta riskit syömishäiriön kehittymiseen ovat nähtävissä. Syömishäiriö alkaa yleensä kehittyä juuri kuvaamallasi tavalla, kun nuori alkaa lisätä liikuntaa ja tarkkailla syömisiään.

Lähtee alitajunnasta

Anoreksiaan sairastuvat tytöt ovat usein lahjakkaita, päämäärätietoisia nuoria naisia, jotka haluavat hallita elämäänsä syömisen kontrolloinnin kautta. Alan kirjallisuudessa nähdään, että taustalla on tytön alitajuinen vaikeus hyväksyä omaa naiseksi kasvamistaan. Kieltäytymällä syömästä nuori ikään kuin jarruttaa nuoreksi naiseksi muuttumistaan.

Olet äitinä hyvin oivaltanut, että painoasian esille ottaminen vaatii hienovaraisuutta.

Asiaan on mielestäni syytä puuttua silloin, jos nuoren paino alkaa pudota ja hänen elämänpiirinsä on vaarassa kapeutua jatkuvan ruuan ja painon ajattelemisen ja painonnousun pelkäämisen myötä. Jos teini-ikäinen ei ole enää kiinnostunut harrastuksistaan tai kavereidensa seurasta ja elämä pyörii tiettyjen ruokien välttelemisen ja liiallisen liikunnan noidankehässä, on syytä tarttua asiaan.

Ammattilainen avuksi

Mielestäni voit ottaa huolenaiheesi suoraan puheeksi tyttäresi kanssa. Voit kertoa huomanneesi, että tytöllä näyttää olevan hyvin terveelliset elämäntavat ja tuoda myönteisenä palautteena esiin, että tyttäresi näyttää sinusta sopusuhtaiselta juuri sellaisena kuin nyt on. Voit myös kertoa huolesi syömishäiriön kehittymisestä, mikäli laihduttaminen menee liian pitkälle. Voit halutessasi kysellä hänen omaa painotavoitettaan ja sitä, mistä hänelle syntyi ajatus siitä, että hän olisi lihava.

Mikäli tyttäresi ei halua jutella asiasta kanssasi, voit pyytää häntä käymään kouluterveydenhoitajan luona keskustelemassa laihduttamiseen liittyvistä asioista. Tarvittaessa voit sopia kouluterveydenhoitajan kanssa painokontrolleista. Joskus nuoren on helpompi ottaa vastaan tietoa joltain muulta aikuiselta kuin omalta vanhemmalta.

Hyvää pääsiäisen aikaa!

Aino Pulkka on iisalmelainen psykologi ja perheterapeutti. Lähetä kysymys sähköpostitse ainonpulkassa@savonsanomat.fi, lomakkeella Savon Sanomien verkkosivuilla vapaalla-osiossa tai postitse Savon Sanomat, Ainon pulkassa, PL 68, 70101 Kuopio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.