Mitä tehdä, kun väkivallan piirissä on lapsikin?

Miten väkivallan kierre avioliitossa kannattaa katkaista - varsinkin kun isä kohdistaa vihansa lapseen, ja asiaa ollaan jo käsitelty ties miten monta kertaa? Tietyn ajan jälkeen teot uusiutuvat, ja sen jälkeen luvataan kuuta taivaalta. Mies ei halua erota.

Hätä lapsesta

Aino vastaa:

Lapseen kohdistuva väkivalta vaarantaa lapsen terveen psyykkisen kehityksen, joten siihen on meidän aikuisten aina puututtava, kuten olet pyrkinyt tekemäänkin. Väkivalta on vallan väärinkäyttöä ja siihen voi liittyä uhrin pelottelua, alistamista, nöyryyttämistä ja vahingoittamista. Perheen sisäinen väkivalta voi jäädä salaisuudeksi.

Asiasta kerrottava Väkivallan kierre katkaistaan tehtyjen tutkimusten mukaan tehokkaimmin siten, että uhri kertoo siitä viranomaisille. Lähisuhdeväkivallan uhri voi tehdä kokemastaan väkivallasta poliisiasian, jolloin asia etenee oikeuskäsittelyyn. Perheväkivalta ei ole enää perheen sisäinen asia, vaan poliisilla on velvollisuus tutkia asia.

Suositeltavaa on myös se, että väkivallan uhri käy näyttämässä vammojaan lääkärille ja mikäli väkivalta on kohdistunut lapseen ja siitä on jälkiä nähtävissä, toisen huoltajan velvollisuus on viedä lapsi lääkärin vastaanotolle.

Epäilyn perheväkivallasta voi myös kuka tahansa ulkopuolinen ilmoittaa lastensuojeluun tekemällä lastensuojeluilmoituksen.

Lastensuojelun työntekijöiden on tuolloin tutkittava, vaarantavatko kodin olosuhteet lapsen terveen kehityksen. Lastensuojelu- viranomaiset ovat velvollisia tekemään myös poliisille tutkimuspyynnön, jos herää epäily, että lasta on pahoinpidelty. Poliisi taas harkitsee tutkimuspyynnön laittamista KYSin lasten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikköön, jossa Pohjois-Savon alueen lapsiin kohdistuvat väkivaltatapaukset tai epäilyt niistä selvitetään ja tutkitaan.

Hyvittely tyypillistä Perheväkivallan luonteeseen kuuluu se, että tekijä katuu tekojaan ja pyrkii hyvittelemään uhria lupauksillaan. Valitettavasti näihin lupauksiin ei voi luottaa, ja väkivallan on havaittu raaistuvan jatkuessaan.

Kierre on vaikea katkaista ilman viranomaisten apua ja sosiaaliviranomaiset ohjaavat perheväkivaltaa kokeneet perheet perheneuvolaan saamaan apua. Myös väkivallan tekijälle tarjotaan apua. Turvakotiin hakeutuminen saattaa olla perheen ensimmäinen avunpyyntö, josta muutos saattaa myös käynnistyä.

Kysymyksesi on erittäin tärkeä, koska lapsesi tulee saada elää turvallisissa olosuhteissa, joten tilanne on ehdottomasti syytä katkaista, jottei lapsesi traumatisoituisi enempää.

Aino Pulkka on iisalmelainen psykologi ja perheterapeutti. Lähetä kysymys sähköpostitse ainonpulkassa@savonsanomat.fi, lomakkeella Savon Sanomien verkkosivuilla vapaalla-osiossa tai postitse Savon Sanomat, Ainon pulkassa, PL 68, 70101 Kuopio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.