Miten tehdään lipputanko?

Puinen lipputankoni vetelee viimeisiään mökilläni Pihlajaveden saaressa. Onko mänty parempi puu lipputangoksi kuin kuusi? Milloin puu pitäisi kaataa ja milloin/miten kuoria? Lipputangon olisi tarkoitus olla valkoinen. Miten ja millä aineella käsitellään? Kerkiääkö se kuivaa maalauskuntoon, jos nyt talvella kaataa?

Juha L.

Männyn sydänpuu olisi parasta, mutta silloin ei pintapuuta saa olla mukana. Toisin sanoen on kaadettava vankka honka, halkaistava se neljäkkäiksi ja veistettävä tanko yhdestä niistä. Sekä pintapuu että ydin veistetään pois.

Aika homma! Pihkainen sydänpuu on lisäksi vaikea maalattava. Sen vuoksi suosittelen kuusta. Vanhasta kuusikosta haetaan suurten puiden alla kasvaa kituuttanut, sopivan mittainen hoikka puu.

Kuusi tuumaa vahvassa metsänaluspuussa voi olla toistasataa vuosirengasta, eli puu on erittäin tiukkaa. Kuusi kestää sadetta ja kuivumista männyn pintapuuta paremmin, koska sen soluhuokoset sulkeutuvat kuivuessaan.

Parasta on etsiä sellainen kuusi, joka on mitoiltaan sopiva vain katkaistuna, karsittuna ja kuorittuna, sillä pinnan veistäminen lyhentää puun kestävyyttä.

Paras kaatoaika on talvella ennen mahlan liikkumista, siis Etelä-Suomessa ainakin helmikuun loppuun. Lipputankopuuta ei pitäisi kaataa pian myrskyn jälkeen, eikä rajumyrskyjen vaurioittamasta metsästä.

Kaadettu puu karsitaan ja kuoritaan - mieluummin hellävaraisesti teräväkulmaisella puulla kuin kuorimaraudalla-saman tien. Sen pitäisi kuivua ilmavassa paikassa katoksen alla, ei sisävajassa.

Samanvuotista puuta ei kannata maalata, vaan parempi on odottaa suosiolla vuoden verran kuivumista ja etenkin pihkan haihtumista.

Lipputangon jalan on oltava sellainen, että tanko voidaan kaataa vaivattomasti. Kaksi U-terästä valetaan betoniperustaan, ja tanko tulee niiden väliin kahdella pultilla niin ylös, että sen alapää on parikymmentä senttiä irti maasta.

Maalaisin lipputangon valkoisella keittomaalilla tai maitomaalilla. Ne peseytyvät vähitellen pois, mutta vanhenevat kauniisti ja ennen kaikkea uusintamaalaus on helppoa. Ja jos ei kelpaa, voi maalin vaihtaa mihin vain.

Kysymykset: kotiplus@savonsanomat.fi 'talotohtori' tai Savon Sanomat, Koti ja asuminen/talotohtori, PL 68, 70101 Kuopio

Miten hirsiseinä tilkitään uudelleen?