Näin nikkaroit linnunpöntön

Nyt on korkea aika väkertää kotipihan siivekkäille linnunpönttöjä.

Mikäpä sen mukavampaa, kuin kevään koittaessa seurata herttaisten pikkulintujen pesintää omassa pihassa, kahvikupponen toisessa kädessä ja lintukiikarit toisessa.

Näppärä nikkaroija voi naputella linnuille koteja lähimetsän täydeltä.

Huomaavainen rakentelija tekee pönttöjä erilaisille linnuille eikä vain niille söpöimmille.

Puuseppä paikallaan

Linnunpöntön rakentamista varten tarvitaan saha, mitta, vasara, pora, puukko, 5-7-senttisiä nauloja ja tietenkin kolmen sentin paksuisia laudanpaloja.

Mille lintuselle tehdä ensimmäinen koti?

Jos valinta käy vaikeaksi, ehdotamme passelia ja pienikokoista perhehuoneistoa, jossa voi asua joko kirjosieppo, sinitiainen, hömötiainen, töyhtötiainen tai kuusitiainen.

Pikkulintujen mökin ulkoseinän korkeus on noin 25-30 senttiä. Seinän leveys on noin 10-12 senttiä.

Älä unohda ilmastointia

Pohjalevyn sahataan ensin noin noin 12 sentin levyiseksi. Tyylikäs kattolevy on tätä vähän isompi. Kaiken voi nyrhiä pienemmäksi tarpeen mukaan.

Jotta pesään muuttava lintuperhe ei huku tai kärsi kosteudesta, pohjalevyyn pitää porata pikkuiset ilmanvaihtoputket. Älä liioittele poran kanssa, etteivät tsirppuset tipu kodistaan kesken kiivaimman pesimisen!

Kun nikkaroija on tästä selvinnyt, seuraavaksi sommitellaan kodin ovi eli suuaukko oikean kokoiseksi ja oikeaan paikkaan lyijykynän avulla.

Kirjosieppojen ja muiden pikkulintujen lentoaukon halkaisija on reilut kolme senttiä.

Aukon keskikohdan pitäisi olla noin seitsemän sentin korkeudella katosta katsottuna.

Muista käkösetkin

Jos halkaisijasta tulee isompi, voit olla varma, että pönttöön pesiytyy joku isompi lintu, esimerkiksi käki. Mutta tarvitsevathan ne käetkin pesiä.

Lopuksi nakuta osaset nauloilla kiinni toisiinsa. Jos olet oikein etevä ja kätevä, voit kiinnittää kattolevyn saranoilla. Siten saat pöntön ensi syksynä kätevästi tyhjennettyä.