Ongelmana anoppi, joka puuttuu asioihimme liikaa

Minulla on anoppi, joka tekee kotonamme asioita kysymättä. Hän alkaa siivota ja touhuta pyytämättä ja heittelee omin päin tavaroita roskiin, jynssää vessanpönttöä ja vaihtaa kukkamullat. Hän myös sisustaa kotiamme kysymättä, onko tarpeita ja jos, niin minkälaisia. Anoppi jopa antaa miestäni varten huolto- ja hoito-ohjeita. Ikään kuin mies olisi edelleen anopilleni etupäässä lapsi, ei aikuinen ihminen, aviomies ja perheenisä. Mies yrittää luovia välimaastossa ja asettuu välillä äitinsä puolelle. Itseltäni palaa välillä hermot, ja räjähdän anopille. Se ei ole kivaa kenenkään kannalta, ja lapsetkin kärsivät tilanteista.

Ei voi puuttuu, kun se suuttuu

Aino vastaa:

Sinulla tuntuu olevan harvinaisen tarmokas ja aikaansaapa anoppi, jolla näyttää riittävän energiaa touhuta kodissasi ja saada aikaan näkyvää jälkeä. Tällainen anoppi olisi varsinainen aarre monessa kodissa, jossa aika ei tahdo riittää kotiaskareisiin. Anopillasi on varmasti hyvä tarkoitus auttaa sinua arjen kiireiden keskellä. Hän haluaa luultavasti helpottaa elämäänne ja tarttuu toimeen ilman, että häntä tarvitsee siihen edes pyytää.

Koti on yksityinen

Tilanteen tekee ongelmalliseksi se, että hän toimii kodissanne ikään kuin se olisi hänen omansa. Hänen olisi hyvä kuitenkin ottaa huomioon se, että astuessaan sisään toisen ihmisen kotiin hän liikkuu toisen maaperällä ja hyvin herkällä alueella, vaikka kodin omistaja onkin hänen oma lapsensa. Toisen kotia olisi hyvä osata kunnioittaa ja pyrkiä toimimaan siellä ottaen huomioon kodissa asuvan perheen toiveet ja tarpeet.

Meistä jokainen odottaa luultavasti myös sitä, että kotonamme meillä olisi itsemääräämisoikeus kodin asioiden suhteen, eikä kenenkään ulkopuolisen toivota tekevän meidän puolestamme päätöksiä omassa kodissamme. Miehesi äiti ei ilmeisesti ole tullut ajatelleeksi, että sinun ja miehesi ajatukset ja mieltymykset saattavat poiketa paljonkin hänen ajattelutavoistaan ja hän saattaa aiheuttaa jopa vahinkoa vahvalla omatoimisuudellaan.

Ymmärrän hyvin loukkaantuneisuutesi ja ärtymyksesi puolisosi äidin toiminnan vuoksi. Oma-aloitteinen siivoaminen toisen kodissa voi kodin emännästä ja isännästä tuntua osoitukselta siitä, että koti ei ole riittävän siisti ja tämä voi aiheuttaa riittämättömyyden tai syyllisyydentunteita. Kodin asukkaat kokevat myös helposti, että heidän itsenäistä päätöksentekoaan ja arvostelukykyään ei kunnioiteta, jos anoppi tekee sisustusratkaisuja heidän puolestaan.

Asia keskusteluun

Osut asian ytimeen todetessasi anopin suhtautuvan poikaansa kuten lapseen. Anopin haasteena onkin oppia näkemään poikansa ja sinut itsenäisiä ratkaisuja tekevinä aikuisina. Vaikka miehesi äidille onkin varmasti kertynyt paljon elämänkokemusta ja viisautta, hänen tulisi vielä oppia olemaan puuttumatta nuoren perheen asioihin. Haluaisin rohkaista miestäsi tulemaan rinnallesi ristiriitatilanteissa ja puolustamaan oman perheensä reviirejä.

Mielestäni voitte kauniisti kiittää anoppia kaikesta siitä, mitä hän on hyväksenne tehnyt, mutta tuoda samalla esiin, että tulette jatkossa itse pyytämään häneltä apua, kun sitä tarvitsette. Toivon teille sopuisaa sukupolvien välistä rinnakkaiseloa!

Aino Pulkka on iisalmelainen psykologi ja perheterapeutti. Lähetä kysymys sähköpostitse ainonpulkassa@savonsanomat.fi, lomakkeella Savon Sanomien verkkosivuilla vapaalla-osiossa tai postitse Savon Sanomat, Ainon pulkassa, PL 68, 70101 Kuopio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.