Paljon porua jätöksistä

Kakka kantapäässä ei ole kiva juttu edes koiranomistajan mielestä. Lain mukaan murheen tulisi olla taajamissa poispyyhitty.

Pari aktiivista koiraharrastajaa laumoineen, Seija Vainio ja Heli Herranen, tarttuivat pusseihin löytääkseen näppärimmän keinon noudattaa lakia.

VAIHE 1: Ruokakupin täyttövaiheessa kakankeräysurakkaan on mahdollista vaikuttaa melkoisesti. Kun koira syö säännöllisesti oikean määrän sille sopivaa ravintoa, se jättää jälkeensä pari kasaa päivässä. Uloste tällöin helposti kerättävää, ei liian löysää tai kovaa. Terveen ja oikein syytetyn koiran jätös ei ole kirjavaa eikä haise korttelin päähän.

- Kakka kertoo myös koiran hyvinvoinnista olennaisia asioita, joiden havaitseminen muuten voi viedä pitkään. Jo siksi jokaisen koiranomistajan pitäisi kerätä ainakin yksi kakka päivässä, muistuttaa Vainio.

VAIHE 2: Kyykistys ja välineen valinta. Nyt kakasta tulee ulkoiluttajan huoli. Jos jätös kopsahtaa hoidetulle alueelle taajamassa, huoli tulee siirtää roskakoriin.

Vainio ja Herranen linjaavat, että määritelmä "hoidettu alue" kuvaa heidän kohdallaan hyvin sitä, mistä kakka kerätään ja minne se voi jäädä lannoitteeksi. Metsässäkin jätös siirretään pois polulta, mutta ojan pohjalle ei aktiivikaan lähde kakan perässä kahlaamaan.

- Ja siinä ei sitten ole mitään järkeä, että kerätään kakka muovipussiin ja heitetään pöpelikköön, Herranen painottaa.

Kakankeräysvälineistä yleisimmin lenkkikäytössä on kakkapussi. Kakankeräysvälineiden testissä suurimmat kehut keräsivät peruspussit ja niitä suojaava taluttimessa kulkeva pussukka. Varta vasten kehitettyä Kakkis-keräilyvälinettä kiiteltiin hygieenisyydestä.

VAIHE 3: Itse keräys on helppoa: kyykkyyn, aarteet talteen ja sitten ylös. Kivikko, pitkä heinikko tai löysä jätös tuovat haastetta suoritukseen.

Normaalisti koira hakeutuu tarpeenteon jälkeen kauemmas kakastaan. Tärkeä vaihe kakankeruuta on siis koiran hallinta. Sen voi pyytää odottamaan paikallaan tien sivussa tai vähintäänkin pitää talutin lyhyenä.

VAIHE 4: Koirakansan keskuudessa harmitellaan yleisessä käytössä olevien roskapönttöjen vähyyttä. Toinen ongelma on roskisten harva tyhjennysväli. Katse kohdistuu kuntien suuntaan.

Eräs ratkaisu roskishuoleen on yksityisten kiinteistöjen roskiksiin tarkoitettu tarra, joka viestittää, että sinne saa pudottaa kakkapussin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.