Pupu aitoo yli esteiden

Harmaa kani istuu nurmikolla, ottaa pari pikkuloikkaa ja ponkaisee yli esteen. Sitten hetki miettimistä, muutama rento loikka ja taas pomppu. Booster loikkii kevyesti esteradan läpi. Päivi Tuomelan tarvitsee vain kulkea rinnalla ja pitää löysästä remmistä kiinni.

Harva tietää, että suloisten ja pörröisten kanien kanssa voi harrastaa myös estehyppyä. Suomessa kanit ovat kilpailleet viitisentoista vuotta. Ruotsalaiset puput ovat loikkineet kilpaa yli esteiden ainakin 30 vuotta.

Kanien esteratoja on erilaisia, luokkiakin useita vaikeudesta riippuen. Esteet ovat pienoismalleja hevosten esteistä. Helpossa luokassa on kahdeksan estettä, eliittiluokassa tusina. Korkeimmat voivat olla jopa 60-senttisiä. Kuten hevostenkin kilpailuissa, esteen pudottamisesta saa virhepisteitä. Jos kanit loikkivat virheettömästi radan, aika ratkaisee voittajan.

Kuopiolainen Päivi Tuomela, 14, on harrastanut lemmikkiensä Boosterin ja Larissan kanssa estekisoja vuoden verran ja sanoo sen olevan tosi hauskaa. Hän on käynyt kilpailemassa Helsingissä, Lempäälässä, Jyväskylässä ja Tampereella.

- Aluksi harjoitin Boosteria pienten videokasettien kanssa. Aloitin ihan muutaman sentin esteistä, kunnes se tajusi idean. Jos kani ei tykkää lajista, ei estehypystä tule mitään.

Kanien harjoittaminen ei ole ihan yksinkertainen juttu. Koirat oppivat vaikka mitä temppuja herkkupalojen avulla, mutta kaneihin lahjonta ruualla ei toimi.

- Booster älysi nopeasti idean. Larissan kanssa oli vaikeampaa. Kun pidin parin kuukauden tauon, kani innostui hyppimään. Larissa on vähän arka. Nyt se hyppää hyvin kilpailuissa, kotona huonommin. Booster taas päinvastoin.

Puputytöt tapaavat chatissa ja kisoissa

Päivi Tuomela harjoittelee lemmikkiensä kanssa korkeintaan kerran viikossa. Edes ennen kisoja treenaustahti ei tiivisty. Kilpailuissa voitto ei ole tärkeintä, vaan ihanat puput ja toiset kaniharrastajat.

Puputytöt pitävät tiivistä yhteyttä toisiinsa internetin avulla: www. puput.net on heidän fooruminsa.

- Oikeastaan tunsin jo kaikki, ennen kuin olin käynyt yhdessäkään kilpailussa.

- Viimeksi Jyväskylässä muutama viikko sitten Booster oli neljäs ja Larissa viides. Se on hyvä saavutus.

Kilpailuihin Päiviä ja pupuja kuljettaa yleensä isä Kari Tuomela. Joskus tyttö matkustaa kanihäkkeineen junassa.

- Kanien estehypystä en tiennyt minäkään vielä vuosi sitten, kunnes huomasin rakentavani autotallissa

niille esteitä, Kari Tuomela nauraa.

Päivi Tuomela arvelee, että Suomessa on viitisenkymmentä estekilpailuissa kiertävää kania. Poikia ei kanikisoissa juuri näy, puput ovat pääasiassa teini-ikäisten tyttöjen juttu.

Sähköjohdotkin maistuvat kanille

Hatsalan koulun kahdeksatta luokkaa luokkaa käyvällä Päivi Tuomelalla on kahden kanin lisäksi liskoja: kolme leopardigekkoa ja tuliliskoja. Kolme gekkomunaa on parhaillaan haudottavana, niistä saattaa kuoriutua uusia pikkuliskoja.

- Liskot ovat mielenkiintoisia, muttei niiden kanssa voi leikkiä tai viedä niitä ulos. Haluaisin enemmänkin lemmikkejä, mutta äiti on allerginen eikä meille voi ottaa esimeriksi koiraa.

Ratsastus ja hepat kuuluvat myös eläinrakkaan tytön harrastuksiin.

Kanit asuvat Tuomeloiden omakotitalon lämpimässä varastossa. Siellä majailee pitkiä aikoja myös niiden emäntä. Aluksi hän otti ne huoneeseensa, mutta varsinkin Boosterille maistuivat sähköjohdot liian hyvin. Internet pätki usein. Kesällä kanit pääsevät ulkotarhaan.

- Ne ovat häkissä vain kouluajan ja yöt. Muuten oleskelen ja leikin niiden kanssa.

- Kohta kanit ovat käyneet peruskoulun. Päivi lukee läksytkin niiden kanssa, isä tuumii.

Kani kaipaa lajitoverin seuraa

Moni pikkutyttö kinuaa suloista pupua lemmikikseen. Päivi Tuomela tietää, että kanit vaativat muutakin kuin paijaamista. Puput eivät ole leluja ja into voi lopahtaa äkkiä. Kanit ovat pitkäikäisiä, saattavat elää kymmenenkin vuotta.

- Kaneilla pitää olla aina vettä ja heiniä. Aamulla ne saavat kanipellettejä, illalla tuoretta ruokaa kuten porkkanaa, salaattia, omenia, kurkkua. Niiden häkit pitää puhdistaa ja muutenkin pitää paikat siisteinä.

Kani ei viihdy yksinään. Kaksi kania on paras vaihtoehto, mutta pupujen pitää olla eri sukupuolta. Urokset saattavat tapella keskenään. Uros ja naaras taas innostuvat lisääntymään. Siksi Boosterkin on leikattu. Eläinkaupassa poikanen maksaa noin 75 euroa, kasvattajilta pupuja saa 40-50 euron hintaan.

Hyppykisojen lisäksi kanien kanssa voi käydä näyttelyissä. Pet-luokkaan voivat osallistua kaikki eli ns. risteytyskanitkin. Ulkomuotoluokka on tarkoitettu puhdasrotuisille kaneille, joilla on kasvattajilta paperit.

- Booster on risteytyskani, mutta Larissa kääpiöluppa. Sen korvat ovat vain jääneet pystyyn, joten näyttelyssä se hylättäisiin, Päivi Tuomela sanoo ja silittelee hellästi pörröturkkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.