Ruohon leikkaaminen liian lyhyeksi tekee työstä raskaampaa

Ruohonleikkuu jakaa mielipiteitä. Jonkun mielestä polttoaineenkatkuinen arkiliikunta kruunaa kesäpäivän. ”Ei ole minun heiniäni”, toinen tokaisee oitis.

Vaikka touhu sapettaisikin, kannattaa nurmikolla pitää järki päässä.

Ohjesäännön mukaan ruohonkorren pituudesta ei saa koskaan leikata yli neljääkymmentä prosenttia, Husqvarnan puutarhakoneiden tuotespesialisti Teppo Suonpää kertoo.

– Eli jos haluat, että ruoho on lyhyenä viisikymmentä millimetriä pitkä, sen pituus ei saisi koskaan ylittää 83 millimetriä. Käytännössä ruoho pitäisi leikata tuolloin yksi tai kaksi kertaa viikossa.

Biosilppuava ruohonleikkuri leikkaa ruohonkorresta vain pätkän kerrallaan. Meillä kotona -verkkosivuston mukaan kone silppuaa myös maassa olevat puiden lehdet. Suonpään mukaan bioleikkuu on menetelmänä melko vaativa.

– Siinä ruohosta ei saa ikinä leikata yli kahtakymmentä prosenttia korren pituudesta.

Korren liiallinen leikkaaminen on suurin virhe, Teppo Suonpää toteaa.

– Jotkut leikkaavat ruohon liian lyhyeksi, jotta työtä ei tarvitsisi tehdä niin usein. Jos ruoho leikataan liian lyhyeksi, se tiivistyy ja tihenee. Leikkuria ajatellen työ ei ainakaan kevene.

Älä leikkaa nurmikkoa sateella tai ylipäänsä kostealla kelillä. Jätä nurmikko puolestaan pidemmäksi pitkinä poutajaksoina, Pohjois-Karjalan Marttojen kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija Maarit Sallinen-Uusoksa ohjeistaa.

– Ruohonjuuri saa silloin varjoa ja viileyttä, eikä se pala niin herkästi.

Kesäisestä työstä on paljon hyötyä, Teppo Suonpää vakuuttaa.

– Pihapiiri on siisti ja viihtyisä ja siellä on helppo oleilla. Toisaalta esimerkiksi sateen jälkeen lyhyt ruohikko kuivuu nopeammin, ja ruohikolle pääsee kulkemaan aikaisemmin.

– Lyhyestä nurmikosta on myös helpompi havaita sinne eksyneet ”haittaeläimet”, kuten kyykäärmeet, Suonpää sanoo.

Jos ruohikon leikkuu potuttaa, kannattaa pohtia työn seurauksia. Saat hyötyliikuntaa ja ruohosilppu sopii kasvimaalle, Maarit Sallinen-Uusoksa luettelee.

Ruohonleikkuu voi olla omaa aikaa henkilölle. Jotkut kuuntelevat samalla musiikkia kuulosuojaimista.

– Leikkuu ei välttämättä vaadi paljoa aikaa. Jokaisella on omat motivaationsa puutarhatöihin, Sallinen-Uusoksa tuumaa.

Miten valita sopiva ruohonleikkuri? Siitä lisää Savon Sanomien paperilehdessä tänään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.