Sinkullakin oikeus yksityisyyteen

Poikani on viisikymppinen ikisinkku. Kaikki kyselevät minulta, äidiltä, mitä poikani rakkauselämään kuuluu. Onko sitä ja kenen kanssa? Mitä voin kysyä pojaltani ja mitä voin vastata kysyjille? Tilanne on jatkunut jo pitkään tällaisena, ja koen kyselyt kiusallisina. Kieltämättä haluaisin itsekin tietää poikani asioista enemmän, mutta en tiedä miten kysyä.

Aikuisen äiti

Aino vastaa:

Yksineläjien eli sinkkujen lukumäärä on kaksinkertaistunut Suomessa kahdenkymmenen viime vuoden aikana, ja väestöstä 23 prosenttia on yksineläviä. Sinkkujen määrä on kasvanut jo miljoonaan sinkkutalouteen (v. 2010). Suomessa on keskimääräisesti enemmän sinkkuja kuin muualla Euroopassa.

Tästä huolimatta yksin elävät herättävät ympäristössään yhä ihmettelyä ja uteliaisuutta. Suomalainen kulttuuri korostaa perhekeskeisiä arvoja ja mikäli jonkun elämäntyyli poikkeaa ydinperheen elämäntavasta, lähimmäiset saattavat katsoa asiakseen kysellä syitä normista poikkeamiseen.

Henkilökohtaista Yksinelävän rakkauselämä on muiden ihmisten mielestä yllättävän kiinnostava asia, vaikka se, jos mikä on yksityisyyden piiriin kuuluva hyvin henkilökohtainen elämänalue.

Harva tohtii mennä kyselemään pariskunnalta, mitä heidän rakkauselämäänsä ja liittoonsa kuuluu. Sinkkujen kohdalla tällainen hienotunteisuus helposti unohtuu, ja yksinelävä saattaa saada hyvää tarkoittavia elämänohjeita parisuhteen solmimiseksi, mikä saattaa tuntua varsin loukkaavalta.

Poikaasi kohdistuviin kysymyksiin ei sinun mielestäni tarvitse vastata, koska aihepiiri ei ulkopuolisille kuulu.

Voisit kuitata asian huumorilla todeten, että harva aikuinen mies on halukas jakamaan rakkauselämäänsä äitinsä kanssa - sehän vasta kummallista olisi, jos näin tapahtusi. Toisaalta voisit todeta, että kaipa tuolla pojalla jo lienee "viidenkympin villitys".

Todella tehokas keino saada kysymykset loppumaan voisi olla myös se, että pyydät kysyjää itse ottamaan asian puheeksi poikasi kanssa.

Neutraalia puhetta Kerrot haluavasi tietää poikasi elämästä enemmän, ja neuvonkin sinua ottamaan asian puheeksi neutraalina ja luonnollisena asiana. Voisit kysellä aluksi sitä, onko poikasi tyytyväinen työhönsä ja harrastuksiinsa ja onko hänellä ystäviä vai kokeeko hän ehkä yksinäisyyttä. Olisiko hän ehkä halunnut perheen ja lapsia ja millaisia odotuksia hänellä on elämänsä suhteen?

Poikasi joko vastaa tai on vastaamatta, mutta ainakin olet yrittänyt ottaa mieltäsi askarruttavan asian puheeksi.

Sinkkuus voi olla oma valinta, tai jotkut ovat tahtomattaan sinkkuja. Tuntemani sinkut näyttävät olevan tyytyväisiä elämäänsä, heillä on oma ystäväpiiri ja monia kiinnostuksen kohteita, eivätkä he välttämättä jää paitsi seurustelusuhteista, vaikka yksin asuvatkin.

Aino Pulkka on iisalmelainen psykologi ja perheterapeutti. Lähetä kysymys sähköpostitse ainonpulkassa@savonsanomat.fi, lomakkeella Savon Sanomien verkkosivuilla vapaalla-osiossa tai postitse Savon Sanomat, Ainon pulkassa, PL 68, 70101 Kuopio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.