Sota-ajasta jäi pala kurkkuun

Olen 72-vuotias, ja vaivanani on "pala kurkussa". Se alkoi noin 30-vuotiaana. Aluksi tuntui kuin nyrkin kokoinen kivi olisi rinnan sisällä. Nykyisin se tuntuu jatkuvana palana kurkussa eikä poistu nielemällä. Oman käsitykseni mukaan se johtuu lapsuuden aikaisista sota-ajan kokemuksista. Onko tähän mitään konstia itse tehtävissä?

Kivirinta

Aino vastaa:

Kysymyksesi nähtyäni mietin aluksi, osaanko ollenkaan vastata tällaiseen kysymykseen, koska en ole mikään psykosomatiikan asiantuntija.

Yritän kuitenkin miettiä kanssasi ongelmaasi. Lääkärikirjan mukaan palan tunnetta kurkussa kutsutaan globusoireyhtymäksi, jolle ei useinkaan löydy elimellistä syytä.

Oletan, että vaivaasi on tutkittu somatiikan puolella riittävästi, eikä ongelmaasi ole löytynyt mitään lääketieteellistä selitystä. Globusoireyhtymään on lääkärikirjan mukaan havaittu liittyvän usein oireita edeltäviä hankalia elämänkokemuksia, jotka potilas on kokenut ahdistavina ja stressaavina.

Ahdistus oireilee Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus ja psykosomatiikka käsittelee henkisen ja ruumiillisen hyvinvoinnin välistä yhteyttä. Psykoanalyytikko Pirkko Siltalan mukaan ihmisen kokema ahdistus saa ilmaisunsa ruumiin kielellä, ruumiillisina oireina, kun ahdistusta ei voi tavoittaa eikä psyykkisesti käsitellä mielen tasolla (mielikuvat, puhuminen).

Keho voi siis kertoa sanattomaksi jääneestä ahdingosta, jollaisena pieni lapsi on saattanut sota-ajan kokea. Arvelen lapsen kokeneen sota-ajan hyvin pelottavana.

Osa muistoistasi saattaa olla niin varhaisia, että sinulla ei ole ollut vielä sanoja kokemillesi asioille ja niitä on siksi ehkä vaikea tavoittaa.

Lapsen keho säilyttää kuitenkin pelottavat muistot ja ne voivat tuntua "kehon muistissa" epämääräisenä ahdistuksena, jolle ei löydy sanoja. Tällaisiin jännitystiloihin voi kokeilla erilaisia rentoutuskeinoja ja stressin purkamistapoja.

Jäin miettimään sitä, millainen elämäntilanteesi oli 30-vuotiaana, jolloin palan tunne kurkussa alkoi vaivata sinua. Oliko elämäntilanteesi tuolloin jotenkin hankala ja nostattiko se tuolloin esiin lapsuuden sota-ajan kokemukset?

Sota-ajan kokemukset ovat ovat koko kansakunnan yhteinen trauma, jonka jälkiä moni ikätoverisi ja sinua vanhempi kantaa elämässään eri tavoin oireillen.

Jaa kokemukset Jos pidämme somaattisia oireita kehon kielenä asioille, joille ei ole sanoja, suosittelen sinulle ja muille sota-ajan kokeneille puhumista näistä kipeistä kokemuksista. Vertaistuki auttaa jakamaan asioita yhdessä saman kokeneiden kanssa.

Mikäli näet painajaisunia, voit kertoa niistä muille tai kirjoittaa uniasi ja muistojasi paperille. Voit katsella myös vanhoja valokuvia yhdessä läheistesi kanssa ja pyrkiä tavoittamaan muistoja ja mielikuvia kokemuksistasi.

Pirkko Siltalan mukaan ihminen pitää huolta itsestään sanojen avulla ja sanojen avulla voi myös eheyttää itseään.

Aino Pulkka on iisalmelainen psykologi ja perheterapeutti. Lähetä kysymys sähköpostitse ainonpulkassa@savonsanomat.fi, lomakkeella Savon Sanomien verkkosivuilla vapaalla-osiossa tai postitse Savon Sanomat, Ainon pulkassa, PL 68, 70101 Kuopio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.