Täplät tekevät ocicatin

Kuopiolaisen Maria Kärkkäisen eteisessä odottaa karvainen vastaanottokomitea. Täplikkäät ocicatit ovat uteliaita ja tulevat vierasta vastaan kuulleessaan ovikellon soiton. Pennut istuvat somasti rivissä ja katsovat suurilla silmillään, kun tulija kuoriutuu ulkovaatteistaan. Joku naukaisee hyvän päivän.

Hetken päästä kissat tekevät tuttavuutta olohuoneessa. Yksi katsoo tarkkaan, miten toimittajan kynä heiluu. Toinen haistelee lehtiötä. Kolmas tunkee syliin silitettäväksi.

Ocicat-rotuisten kissojen ulkonäkö on villi, ne näyttävät todella viidakosta tulleilta pieniltä pilkukkailta panttereilta, mutta niiden luonne on lempeä ja seurallinen.

Kärkkäisellä on aina ollut kissoja Nilsiän lapsuuden- kodista lähtien. Ocicat-rotuun hän hurahti muutama vuosi sitten Helsingin kissanäyttelyssä. Yhdessä häkissä näkyi täplikäs pentu.

- Kun sain pennun syliin, se oli menoa. Bosse tuli 2003 syyskuussa.

Täplät tarvitaan näyttelysertteihin Nyt Maria Kärkkäisen perussettiin kuuluu neljä kissaa: Bossen poika Uuno, Sussu ja Pigglet eli Risto. Sussun ja Uunon neljän kuukauden ikäiset pennut Assi, Sissi ja Latte etsivät vielä omaa kotia. Unski on lähtenyt uuteen kotiin.

- Yksi kissa johtaa helposti toiseen. Sitä paitsi kissa kaipaa kaveria, Kärkkäinen perustelee laumaansa.

Kissat tuovat sisältöä elämään. Kärkkäinen ei osaa ajatella elämää ilman kissoja.

- Koti ei ole koskaan tyhjä, sydänkäpyset odottavat aina tuloani. Itse asiassa minulla ei ole juuri kodin ulkopuolisia harrastuksia. Kissanäyttelyt vievät pois arjesta ja ovat pikantti lisä.

Bosse on Kärkkäisen näyttelymenestyjä, Euroopan champion. Uunon Euroopan champion -tittelistä puuttuu kolme serttiä. Tabby-kuvioiselta, laikukkaalta Piggletiltä pilkkujen puuttuminen vie serttimahdollisuuden.

Kun on paljon kissoja, kodinkin pitää olla kissankestävä. Ja sävyltään kissojen väritykseen sopiva, ainakin Kärkkäisellä. Ruskea ja beige sopivat hyvin kissojen väreihin. Kissoille on pesiä ja raapimispuita. Pojat nukkuvat kuulemma mieluiten saunan lauteilla jälkilämmössä.

Raaka possunsydän herkkua Ocicatien hyväksyttyjä värejä on kaksitoista: ruskea-, suklaa- ja kanelitäplikäs, näiden ns. diluutiomuodot sini-, lila- ja beigetäplikäs sekä hopeamuodot jokaisesta kuudesta väristä.

Maallikolle värit ovat melkoista salatiedettä. Kärkkäinen sanoo, että hännänpään väri kertoo totuuden. Ocicatilla ei ole alusvillaa, vaan karva on tiheä ja lyhyt. Turkki on helppohoitoinen.

Ocicatit ovat nokkelia. Sussu osaa esimerkiksi avata kaikki kaapit ja laatikot. Kissanruokakaapin eteen on yöksi muistettava laittaa tuoli. Kuivamuonan lisäksi katit herkuttelevat possunsydämellä, raakana.

Kärkkäinen kuvaa ocicat-laumaansa oikeiksi mamman mussukoiksi. Kun kissat kelpuuttavat ihmisen kaverikseen, se on palkitsevaa.

Kun haastattelu on ohi, kissat saattelevat vieraan kohteliaasti pois.