Talleilla halutaan polttaa lantaa

Monella hevostallilla toivotaan, että purunsekaisen lannan saisi polttaa oman kiinteistön lämmitykseksi. Ypäjän hevosopisto Forssan lähistöllä on lähtenyt hakemaan poikkeuslupaa lannanpolttolaitokselleen.

- Nykyisin ostamme öljyä noin 250 000 litraa vuodessa. Lantaa polttamalla pystyttäisiin suurin osa siitä korvaamaan, arvioi opiston toimitusjohtaja Petri Meller.

Poikkeuslupa tarvitaan, koska kaavaillussa polttouunissa ei ole lämpötilaa ja päästöjä jatkuvasti mittaavia laitteita, jollaiset jätteenpolttoasetuksen mukaan tulee olla.

- Olemme hakeneet aluehallintovirastosta rajoitettua jätteenpolttolupaa ja poikkeusta mittausvelvoitteesta, kertoo Meller.

Hevosenlannan mukana tapaa olla runsaasti kuivikkeena käytettyä purua tai olkea, minkä vuoksi se soveltuu huonosti pellolle levitettäväksi tai kompostiin. Turve kompostoituu paremmin, ja sitä Ypäjän hevosopistollakin käytetään kuivikkeena.

Etenkin kaupunkitallien lannat päätyvät monesti kaatopaikalle. Kunniallisempiakin vastaanottopaikkoja on, mutta usein matkojen takana.