Tallitöissä saa hien pintaan

Kesäaurinko lämmittää mukavasti ja päässä soi kollaasi kaikista muistamistani countrykappaleista, kun kävelen Varkauden Ratsastuskeskuksen talleja kohden. Edessä on aamupalvelus tallipoikana. Viimeksi olen talleilla käynyt yli 15 vuotta sitten isosiskoni riesana, joten on jo korkea aika käydä verestämässä muistoja.

Alkuperäinen oppaani Anna-Stiina Räsänen on vielä harjoittelemassa tulevia kouluratsastajien SM-kisoja varten, joten työhön opastajanani toimii tallimestari Jutta Hujanen.

- Siinä on talikko ja harava. Kerää ensimmäiseksi kaikki hevosenpaska pilttuusta pois ja kärrää se lantalaan. Sen jälkeen levitä uudet turpeet pilttuuseen, Hujanen opastaa ensimmäistä työtehtävääni.

Lanta lentää ja pilttuu putsaantuu mielestäni suhteellisen nopeasti ja tehokkaasti. Kärrätessäni kotikärryllisen lantalaan kiinnitän huomiota tallin takapihalla kasvavaan rehevään ja pitkään heinikkoon. Lannoitteet ovat kunnossa...

Lannanluonnin jälkeen on vuorossa tallin käytävien putsaus. En voi olla ajattelematta varusmiesaikojen tupien siivousurakoita, kun luutani sutii heinää ja turvetta lattioilta. Tällä kertaa tupatarkastus menee tosin läpi jo ensimmäisellä kerralla.

- Sehän näyttää hyvältä. Nyt sitten heiniä hakemaan, Hujanen neuvoo.

Heinäpaali vastuksena

Häviän ensimmäisen taisteluni heinäpaalia vastaan ja kokoan hetken itseäni talikkoon nojaten. Uusi yritys tuottaa jo kohtuullista jälkeä ja kottikärry täyttyy ripeästi. Sitten laitumelle.

- Laita heinäkasat kohtuullisen etäälle toisistaan, etteivät hevoset ala tapella niistä. Ja varo sähköpaimenta, Hujanen opastaa.

Sähkölangan ali limbottuani heittelen heinäkasoja ympäri laidunta. Ratsukot eivät näytä välittävän siitä, kuka niille pöperöä eteen heittää. Vieressä Hujanen nostaa talikolla omaani verrattuna kaksinkertaisen satsin heiniä kerralla. Tekniikkalaji tämäkin.

Heinien kärrääminen on pidemmän päälle hikistä hommaa. Tallikissa Pilli tulee katsastamaan uuden tallipojan työskentelyä. Helppohan se on siinä auringossa löhöillä.

- Löysimme Pillin parkkipaikalta muutama viikko sitten. Joku oli ilmeisesti jättänyt sen tarkoituksella sinne, kukaan ei ole vielä ainakaan kaipaillut kissaa takaisin. Kyllä ihmiset kohtelevat eläimiä välinpitämättömästi, Hujanen huokaa.

Minusta ainakin tuli tallipäivän jälkeen hevosfani. Jos sitä joskus lähtisi kokeilemaan cowboyn taitoja. Stetsoni on jo kotona odottamassa!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.