Talo ja piha koirien ehdoilla

Marika Rintanen ja Miikka Tiihonen muuttivat uuteen omakotitaloonsa Karttulan Pihkainmäkeen viime lokakuussa.

- Reilu 3 000 neliön tontti lohkottiin vanhempieni mailta. Takapiha aidattiin, jotta voimme pitää koiriamme siellä vapaina. Aitaa on 200 metriä ja hintaa kertyi 1 000 euroa, mutta basenjeille se on tuiki tarpeellinen, kertoo MiikkaTiihonen.

- Tällä rodulla on voimakas takaa-ajovietti, ne lähtevät helposti seuraamaan jänistä tai vaikka autoa. Ilman aitaa niiden pito vapaana olisi mahdotonta. Se taas olisi sääli, sillä ne rakastavat juoksemista.

Vaaleita pintoja kyllä, pientä tavaraa ei

Kodin sisustusmateriaalien valinnassa alusta asti otettiin koirat huomioon.

Lattiat ovat pääasiassa laminaattia, joka kestää parkettia paremmin koirien kynsiä.

Keittiön kaakelilattia on helppo pitää puhtaana eikä vahingossa kaatunut vesikuppi ole ongelma.

- Seinäpinnat on maalattu, liat on niiltä helppo pyyhkäistä pois. Basenji on koiraksi poikkeuksellisen siisti: lyhytkarvainen turkki pysyy puhtaana nuolemalla ja karvaa irtoaa vähän. Tämän takia uskalsimme hankkia olohuoneeseen vaaleaan kaluston ja maton, Marika Rintanen sanoo.

Käytännöllinen matto koiraperheessä on lyhytnukkainen ja luistamaton.

Pitkänukkaiset houkuttelevat repimään ja liian kevyet luistavat kiireisten tassujen alta.

Helppohoitoiset, konepestävät materiaalit sekä kalusteiden irtopäälliset auttavat pitämään paikat siisteinä.

- Koriste-esineitä ja huonekasveja meillä ei ole, ne olisivat vaarassa koirien keskellä. Samoin kaikki sähköjohdot ovat koirien ulottumattomissa turvallisuussyistä.

Koiraportti estää vahinkoja

Kun isäntäväki on päivät töissä Kuopiossa, viettävät koirat aikaa omassa huoneessaan, joka on portilla erotettu muusta talosta.

- Koiramme ovat vielä nuoria, Nuuskis kaksi vuotta ja Cisse kohta vuoden, joten yksin ollessaan ne saattaisivat pureskella huonekaluja ja tehdä muuta vahinkoa.

- Portti on käyttökelpoinen myös siivottaessa, jotta koirat pysyvät poissa tieltä, Marika Rintanen sanoo.

- Oman huoneen leluissa ja luissa on koirille puuhaa kun emme ole paikalla. Parasta seuraa ne saavat kuitenkin toisistaan. Käytämme D.A.P. haihdutinta, josta erittyy ilmaan koiria rauhoittavaa hajuainetta. Muutossa se helpotti sopeutumista uuteen ympäristöön, se myös ehkäisee ennalta eroahdistusta.

Näyttelyitä ja juoksukilpailuja

Nuuskis on ehtinyt niittää mainetta näyttelykehissä.

- Valtakunnallinen juniorivoittaja siitä tuli toissa vuonna. Ja morsiankin on herralla jo ollut. Se tuli Moskovasta asti, pentuja syntyi aikanaan kuusi. Koiramme osallistuvat myös maastokisoihin, joissa juostaan moottoroidun vieheen perässä.

- Olen myös mukana Savon Seudun Vinttikoiraharrastajien toiminnassa nyt toista vuotta.

- Järjestämme maastokisoja, näyttely- ja maastoharjoituksia sekä muuta kivaa. Siinä tutustuu muihin koiraihmisiin ja koiratkin oppivat yhteiseloa suuressa porukassa, toteaa Marika Rintanen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.