Tappajaetanat ovat persoja viinalle?

Espanjansiruetana ajaa yhä useamman kotipuutarhurin Suomessa epätoivon partaalle. Ruotsiin tappajaetanaksikin kutsuttu laji rantautui 1975. Suomessa se havaittiin 1994, ja nyt siitä on havaintoja 300 eri paikasta aina Oulun korkeudelle asti.

Tanskalaisen Michael Petersenin kehittelemä kotiansa näyttää tehoavan, sillä omia kuolleita lajitovereitaankin surutta syövä espanjansiruetana ("tappajaetana") on ilmeisesti perso viinalle.

Petersen otti tyhjän, muovikorkilla varustetun maitopurkin, kirkasta viinaa, vettä sekä mallasuutetta. Neljän maitopurkin ansarykelmään tarvitaan litra vettä, 25 grammaa mallasuutetta ja kolme senttilitraa viinaa.

Maitopurkit pannaan puutarhaan pitkälle sivulleen niin että korkin aukko on toisella sivulla. Petersenin kokemusten mukaan etanat ryömivät korkin reiästä maitopurkin sisälle ja päättävät päivänsä juomingeissa.

Petersen varoittaa, että tappajaetanoita pitäisi käsitellä käsineet käsissä, sillä ne ovat levittävät kolibakteeria.

Petersen on kokeillut perinteisiä myrkkyansoja. Niissä on kaksi haittaa: ne ovat kalliita ja ne ovat vaaraksi kissoille, koirille, siileille ja muille eläimille.

Suomen vieraslajit-sivustolla taistelua espanjansiruetanoita vastaan pidetään hävittynä:

– Ilmastonmuutos lisää populaatioiden kokoa ja näin myös lajin vahingollisuutta pohjoisilla viljelyalueilla, ja aiheuttaa edelleen lisääntyvän kasvintuotantoriskin. Asiantuntijoiden mukaan lajin torjunta on auttamattomasti, tai ainakin 10 vuotta, myöhässä.

Lähde: Aftonbladet, vieraslajit.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.