Tiesitkö tämän kristallivalaisimista?

1 Monikäyttöisiä ja monessa eri tilassa

Kristallikruunut olivat ennen muinoin fiinimmän väen salien ja olohuoneiden kaunistuksia. Nyt kristallivalaisimet loistavat jopa kotien kylpyhuoneissa ja vessoissa.

Kristallivalaisimissa suuntaus on modernimpaan päin, ja niitä myydään nyt myös nuoremmalle väelle. Valaisimet ovat kiiltävää kromia, ja niissä voi olla peiliä kristallin kanssa.

Kristallivalaisimia on moneen makuun. Niillä voi korostaa hyvinkin erilaista sisustusta; antiikkista, perinteistä mutta myös aivan modernia tyyliä.

Tyypillinen kristallikruunu on arvokas, barokkimaisen runsas. Kotoisissa versioissa kristalli yhdistyy taottuun valaisimeen. Joissakin kristallikruunuissa voi myös käyttää oikeita kynttilöitä, mutta ne vaativat tarkkaa valvontaa tulipalovaaran takia.

2 Halvimmat noin sata euroa

Kristallivalaisimien hintahaarukka on laaja riippuen siitä, minkä tasoista kristallia on käytetty ja miten paljon työtä valaisin on vaatinut.

Halvimmillaan kristallinen valaisin maksaa 100 euron paikkeilla, yläpäässä yli 1 000 euroa. Ylähintarajaa ei olekaan, sillä kristallikruunuja myös teetetään. Ne ovat yleensä suurikokoisia ja tulevat erikoiskohteisiin kuten julkisiin tiloihin mutta myös yksityishenkilöille, Koivisto selvittää.

3 Laadukas kristalli kimaltaa kuin sateenkaari

Maailman paras kristalli on tsekkiläistä, mutta kristallia tuotetaan muuallakin kuten Kaukoidässä. Kristallivalaisimia suunnitellaan ja valmistetaan paljon Italiassa.

Valaisin kootaan yleensä erikokoisista kristalleista.

Kristallin laatu riippuu siitä, miten paljon siinä on lyijyä ja miten se on hiottu. Korkeatasoisessa kristallissa lyijypitoisuus on 30–35 prosenttia. Kristallit hiotaan vähän niin kuin timantit. Laatuun vaikuttaa myös valaisimen koko ja valmistuksen työläys.

Koiviston mukaan tasokkaan kristallin voi erottaa melko hyvin ulkonäön ja painon perusteella.

Se kimaltelee ihan eri lailla, siihen tulee sateenkaaren värit. Kun lyijyä on enemmän, painoakin on enemmän.

4 Suihkeella puhtaaksi

Kodin komistuksen, kristallikruunun, paras paikka on isoin huone tai sali. Roikkuvaa valaisinta ei pidä sijoittaa kulkureitille vaan esimerkiksi pöydän yläpuolelle.

Kristallivalaisimissa käytetään led- ja halogeenipolttimoita, kynttilälamppumallisiakin on ledeinä. Säihkyäkseen kristalli vaatii kirkasta valoa.

Nykyään kristallikruunua ei enää tarvitse puhdistaa käsin, vaan sitä varten on puhdistussuihkeita.

Kun sprayta ruiskutetaan kristalleille, pöly valuu pois ja valaisin puhdistuu. Voihan sen toki ensin pölyhuiskulla varovasti huiskuttaa läpi.

Juttuun on haastateltu yrittäjä Veli-Pekka Koivistoa Valostudiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.