Tiiviste torjuu vetoa ja lämpöhukkaa

Säiden nyt kylmetessä on oikea aika tarkistaa ovien ja ikkunoiden tiivisteet kuntoon. Pienestäkin raosta vetää sisään kylmää ilmaa - sitä enemmän, mitä enemmän pakkasta on. Lisätiivistyksen tarve selviää helposti, kun liikuttelee kättä karmin ja ikkunanpuitteen lähellä. Vetoa on merkki ilmavuodosta.

Kaupoissa on eri vahvuisia tiivisteitä. Oleellista on mitoittaa uusi tilke rakoon sopivaksi. Liian ohut ei tiivistä kunnolla, liian paksu taas hankaloittaa ovien ja ikkunoiden sulkemista ja se myös vaurioituu helposti.

Hyvä keino tiivisteen koon selvittämiseksi on panna tiivistettävään rakoon sinitarrapallosia. Sitten puite tai ovi suljetaan ja avataan, jolloin mitta on selvillä. Tiivisteen tulisi olla noin kolmanneksen rakoa paksumpi.

Tiivistettävän pinnan tulee olla puhdas ja kuiva. Yleensä vaatii vähintään muutaman plusasteen, jotta liima tartuu. Tarvittaessa karmia tai puitetta lämmitetään varovasti esimerkiksi hiustenkuivaimella tai kuumailmapuhaltimella.

Suojapaperia poistetaan liimapinnan päältä sen verran, että tiivisteen alkupää saadaan paikoilleen. Sitten paperia poistetaan lisää, ja samalla painetaan tiiviste napakasti oikealla kohdalleen.

Huoneissa, joissa ei ole erillistä tuloilmaventtiiliä, vanha hyvä keino on jättää ulkopuitteen alaosasta ja sisäpuitteen yläosasta muutama senttimetri tiivistettä pois. Näin tilaan saadaan raikasta ilmaa, joka ennättää hieman lämmetä lasien välitilassa kulkiessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.