Valkoinen voikin olla fiasko sisustuksessa

Suomalaisten rakastama valkoinen väri suurina pintoina ei ole välttämättä onnistunut valinta, varoittaa toimittaja Sami Sykkö uutuuskirjassaan Avaimia ajattomiin suomalaisiin sisustuksiin.

Ainakin maalipensseliin tarttuessa on hyvä tietää, miten valkoinen vaikuttaa ympärillään olevaan sisustukseen. Jo pelkästään valkoisen sävyä muuttamalla voi välttää sisustusmokat - joiden korjaaminen on helpointa etukäteen.

1 Unohda se kuuluisa maalarinvalkoinen sävy.

Maalarinvalkoinen, joka on paljon käytetty sävy, taittuu harmaaseen ja luo kylmän tunnelman kotiin. Maalarinvalkoista suosittaneen siksi, että se antaa anteeksi jäljen epätasaisuuden.

2 Harkitse valkoista tarkoin, jos sinulla on kuluneita huonekaluja.

Vanhat, kolhiintuneet huonekalut näyttävät valkoista vasten nuhjuisilta.

3 Valkoinen ei avarra huonetilaa.

Valkoinen luo kyllä valoisuutta, mutta se ei saa näyttämään huonetta isommalta –vaan pienemmältä. Sen sijaan murretut värit toimivat tilaa suurentavana efektinä, koska ne työntävät seinäpintoja ulospäin.

4Valkoinen sopii taustaksi, jos sisustuksessa on puhtaita perusvärejä.

Valkoinen seinä nostaa värit esiin. Murrettuja värejä ei kannata yhdistää samaan värisekoitukseen, koska saa kokonaisuuden näyttämään likaiselta.

5 Kadota kodinkoneet kalusteiden joukkoon.

Jos keittiön kodinkoneet, kuten uuni ja astianpesukone, ovat valkoiset, ne maastoutuvat huomaamattomiksi, jos rinnalla on valkoiset kaapinovet.

Lisätietoa: Hanni Koroma & Sami Sykkö: Avaimia ajattomiin suomalaisiin sisustuksiin, Gummerus, 2014.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.