Haaveet eläkepäivien puuhapaikasta täyttyivät

Kauan sitten Ulla Halonen huomasi, että oli alkanut kerätä kirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä tavaroita kesämökkiä varten. Hän näki usein myös unia pienestä punaisesta mökistä, jossa oli vanhoja esineitä.

– Liekö mieheni kyllästynyt kaupunkikodin tavaranpaljouteen niin, että sanoi ”kai se on emännälle mökki laitettava”, hän toteaa.

Ulla Halosen mielessä siinsi päivä päivältä vahvemmin pitkäaikainen haave eläkepäivien puuhapaikasta. Se sijaitsisi veden äärellä ja siellä olisi kaikki mukavuudet.

Nyt hän istuu sohvalla raikkaan vaaleasävyisessä, korkeassa hirsituvassa. Hänen takanaan erkkerin ikkunoista avautuu seesteinen järvimaisema, ja laiturilla odottavat tuolit löylyn jälkeisiä vilvoittelijoita.

Myös puoliso Toivo Halonen huokuu onnea siitä, että molempien unelma, eläkepäivien kakkoskoti on viimein valmis. Tonttien etsiminen alkoi jo vuonna 2002, jolloin he kiersivät talvella katselemassa Leppävirralla rantatontteja. Vinkki myynnissä olevasta palstasta tuli lopulta ystävältä. Paikka sattui sijaitsemaan samalla rannalla, jossa Haloset olivat kiertäneetkin aiemmin.

– Lähdimme katsomaan tonttia, istuimme rantakivelle, ja päätimme saman tien ostaa maapalan, Toivo Halonen muistelee.

Tuo rantakivi on yhä vuonna 2003 valmistuneen saunatuvan takana. Varsinaisen kesämökin rakentamisen Toivo Halonen aloitti heti, kun pääsi eläkkeelle pari vuotta sitten. Maanmuokkauskoneet työntekijöineen saapuivat tontille seuraavana päivänä, kun hän oli palannut kuukauden vaellukselta Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitiltä. Jyrkkä ja kallioinen rinnetontti sanelivat talon pitkulaisen muodon ja paikan.

Toivo Halonen teki rakennuksella itse kaiken, minkä pystyi. Ammattilaisia käytettiin talon perustuksen ja rungon pystyttämisessä sekä sähkö-, putki- ja muuraustöissä. Vaimo hoiti muun muassa rakennussiivouksen ja osallistui tarvikehankintoihin.

Sekä rakennus että saunatupa maalattiin punaisiksi. Mökin sisustus on kuitenkin niukka – toisin kuin Ulla Halosen unien punaisessa mökissä. Hänen makunsa on viime vuosina muuttunut selkeämmäksi, ja nainen on vuosien myötä karsinut kaupunkikodista ja saunatuvasta pois turhia esineitä.

– Ei ihminen lopulta niin kauheasti tarvitse pärjätäkseen.

Vaaleiksi käsitellyt hirret tekevät sisätiloista rauhalliset ja valoisat. Molemmat halusivat mökille mukavuudet, jotta siellä voisi viettää vaivatta aikaa myös talvella. Lämmitys hoituu sähköpattereilla, ilmalämpöpumpulla ja takkatulella. Keittiössä on kaikki tarvittavat kodinkoneet, samoin pyykki pestään koneessa.

Isolla parvella on nukkumatilaa jopa kymmenelle hengelle ja loput perheen jälkikasvusta mahtuvat saunatupaan ja aittaan. Halosilla on kolme lasta, jotka asuvat perheineen pääkaupunkiseudulla. Kun mökki valmistui viime jouluksi, sinne kokoontui koko 12 hengen lähisuku.

Haloset tunnustautuvat työmyyriksi. Päivä alkaa aamu-uinnilla, siten hikoillaan halonhakkuussa ja möyritään metsässä marjojen ja sienten perässä. Isäntä saa Leppävirran Hämeenlahdesta runsaasti kalasaalista ja emäntä kutoo sukkia ja osallistuu kyläseuratoimintaan. Iltaisin rantasaunan piipusta nousee savu, ja päivän päätteeksi Haloset pulahtavat taas järveen.

– Lapsuudessa pääsin järven äärelle vain kaksi kertaa kesässä, matonpesulle ja eväsretkelle. Nyt lapsuuden unelma asumisesta järven läheisyydessä on totta.

Mökillä: Halosilla

Hirsimökki sijaitsee Soisalon saaressa Leppävirran Hämeenlahdessa.

Siellä viettävät vapaa-aikaansa Männistön seurakunnan diakoniatyöntekijän tehtävästä eläkkeelle jäänyt Ulla Halonen ja ISLAB:in apulaisylikemistin virasta eläkkeellä oleva Toivo Halonen.

Mökin alakerrassa on 66 neliötä, tupakeittiö, kaksi makuuhuonetta, sauna, kylpyhuone ja wc. Lisäksi talossa on noin 25 neliön parvi.

8 600 neliön tontilla on saunamökki, aitta ja varasto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Asuminen

Koti täynnä lasten taidetta ja kirppisaarteita – Haloset istuvat vaikka patjalla olohuoneessa niin kauan, kunnes oikeanlainen sohva löytyy

Raikas keltainen on jatkumoa keltaisten trendille – Tässä ovat vuoden 2020 sisustuksen kuumimmat värit!

Katso kuvat rempseän naisen viileän vaaleanpunaisesta ja mintunvihreästä kodista – "Onhan tämä pesä"

Koristevaloilla tunnelmaa pihalle ja sisään – katso ohje, miten huurrelyhdyn voi tehdä suolan avulla

Kylmän ruskeat seinät saivat pintaansa oranssia ja vihreää – katso, miltä näyttää tämä 19-vuotiaan naisen koti!

Saatat muistaa ysärikodeista kaaret – ja nyt ne tulevat taas! Katso kuvasarja, kuinka holvikaari istuu nykykotiin

Nuoripari kyllästyi yltäkylläiseen elämään, myi omaisuutensa ja muutti asumaan asuntoautoon — ”Olemme tottuneet olemaan lähekkäin muutenkin”

Onko tämä tottakaan: kuopiolaiskodin valokuvatapetti vie suoraan Miami Beachille – Katso kuvat amerikkalaishenkisestä, upeasta kodista

Kun katsot nämä kuvat, nuorrut kymmeniä vuosia – kuopiolaismiehellä on lankapuhelin, vanha Salora Boston ja tietenkin puhelinluettelo

Oletko varma, että saat kaikki kukat kuolemaan? Nämä 3 vinkkiä auttavat jo todella pitkälle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.