Iisalmelaisperheen koti valmistautuu jouluun vähitellen - katso kuvat

Joulu on tänne enemmän kuin tervetullut: Iisalmelaisten Tiina Pironetin sekä Antti ja Aatu Hiltusen pian neljä vuotta täyttävässä talossa jouluvalmistelut alkavat marraskuussa.

Ensimmäisenä jouluun verhoutuu viherhuone, jonka sisustus vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Talvella huoneessa maistuu kuppi kuumaa. Se toimii usein myös Aatun leikkipaikkana.

– Parasta on se, että teemme yhdessä: sisustamme, kuuntelemme joulumusiikkia ja virittelemme tunnelmaa laittamalla valoja sekä sisään että ulos, Tiina Pironetti kuvailee joulukuisia puuhia.

– Olen syntynyt marraskuussa, joten ehkä siksi olen niin jouluihminen, hän jatkaa.

”Tauti” on selvästikin tarttunut myös Aatuun, joka on vähintäänkin haltioissaan jouluaskareista. Joulukuusi on hänen valitsemansa.

– Haluaisin koristella sitä joka päivä! hän hihkaisee.

Tänä vuonna koristeiden pääsävyinä ovat valkoinen ja punainen.

Antti Hiltusen mukaan sisustuksesta on pääasiassa vastannut puoliso.

– Hirveästi ei ole tullut vastaansanomista, eli ilmeisesti ratkaisuni on hyväksytty, Tiina naurahtaa.

– Emme halunneet räikeitä värejä, vaan hillityn, ajattoman, valoisan ja avaran kodin, hän kuvailee.

Keittiöstä ja olohuoneesta haluttiin tilava kokonaisuus ja siihen käytettiinkin 70–80 neliötä. Uuden kodin kriteereihin kuului myös iso eteinen.

Tiina Pironetti nauttii erityisesti olohuoneen ikkunoiden tarjoamasta maisemasta.

– Talvinen maisema – se, kun puut ovat lumisia – on ainakin minun suosikkini. Luonto tulee tavallaan sisälle, hän kiittelee.

Sisustus on muotoutunut yhdistämällä uutta ja vanhaa. Vanhat kaapit komistivat jo edellistä kotia; nyt ne maustavat puhtaita harmaan sävyjä. Sisustuksen perusajatus tiivistyy hienosti esimerkiksi takassa: se on toisaalta selkeälinjainen ja moderni, mutta etuosan tumma pintastruktuuri kutsuu luokseen tutkailemaan tarkemmin. Toisin sanoen yksityiskohtia riittää, mutta ne eivät huuda läsnäoloaan.

Seuraavana hankintalistalla ovat uudet keittiön tuolit.

– Nykyisissä on hyvä istua, mutta kangaspäälliset ovat kuluneet. Yhtenä vaihtoehtona olemme miettineet pitkiä penkkejä, Tiina kertoo.

Kodin yksityiskohdat ovat etupäässä Tiina Pironetin poimimia tai tekemiä. Käsityönä on valmistunut muun muassa pikkutonttuja ja kaksi valkoista valopilaria. Neulomisharrastus näkyy myös joululahjoissa.

Antti Hiltunen suunnitteli puolestaan saunan ja valitsi takan. Takkaan kuuluu haudutusuuni, jossa esimerkiksi riistaruuat muhevoituvat meheviksi. Jouluna kinkun lisäksi tarjoillaan ainakin hirvipaistia.

Saunan tunnelman viimeistelee mustaksi ja rosoiseksi käsitelty kuusipaneeli. Saunatyyny on viime joulun lahjoja.

Uutta kotia etsiessään perhe päätyi talopakettiin ja sijaintiin metsän reunassa. Talo alkoi nousta sijoilleen vappuna 2013 ja kolmikko pääsi muuttamaan rivitaloasunnostaan tammikuussa 2014.

– Hyvä valinta. Ja hyvät naapurit, Aatu tuumaa pontevasti.

Luonto on lähellä ja Antti Hiltunen pääsee perheen metsästyskoirien kanssa lenkille heti kotiovelta.

Hiihtolatu kulkee aivan talon takana, mutta Aatun kouluun on kuitenkin vain kilometrin matka.

Jouluna Iisalmen Ohenmäkeen kokoontuu sukua sekä Tiinan että Antin puolelta.

Rautakauppa tarkoitti kahden istuttavan keinun kesäkalusteeksi, mutta se istuu moitteitta myös olohuoneen nurkkaan. Aattona kiikku on joulupukin paikka. Pukin ja Aatun lisäksi kyytiin sopii Lucas-serkku.

Kylässä: Pironetilla ja Hiltusilla

Iisalmen Ohenmäessä sijaitsevassa omakotitalossa asuvat Tiina Pironetti, Antti Hiltunen ja Aatu Hiltunen, 7, sekä koirat Buugi ja Otus.

Talossa on 152 neliötä asuinpinta-alaa. Taloon kuuluu olohuone, keittiö, kaksi makuuhuonetta, työhuone, wc, kodinhoitohuone, kylpyhuone ja sauna sekä viherhuone, varasto ja autokatos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Asuminen

Kuluttaja-lehti: Induktiotasoissa hinta ei aina vastaa laatua

Asuntomessujen 50-vuotisjuhlavuosi jysähtää käyntiin – Bongaa savolaisten kädenjälki Tuusulan messualueella

Tälle ratkaisulle pitäisi näyttää keskisormea, totesi vammaisryhmä korokkeelliselle bensapumpulle – miten muuten meni Tuusulan asuntomessukierroksella?

Näin asuntomessuilla toimitaan tänä vuonna: Kohteesta toiseen ei enää poukkoilla oman halun mukaan

Jyrkät värit haalenivat – jopa punamultaa tarjolla Tuusulan asuntomessuilla

Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kallioisesta maatilapihastaan upean harrastuksen: "Tässä sielu lepää" 

Tuusulan Asuntomessuilla huomioidaan korona-aika

Kuopiolaismies rakensi 10 vuotta ja sai aina uuden idean, kuten "sikarinpolttelutorni" ja koristepinnat kivistä – Kuvasarja kertoo käsittämättömästä työn määrästä

Kuopiolainen Hannu Rönkä aloitti saarimökkeilyn Rönön kupeessa jo vauvana, mutta yksi ääni ei ole muuttunut 74 vuodessa – katso kuvat

"Se oli rakkautta ensisilmäyksellä" – Rautakaupasta ostetusta pihamökistä tuli kesähuone, vaikka mies haaveili talvivarastosta pyörille ja tavaroille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.