Innostuksen vallassa - Hämäläiset nauttivat ensimmäisestä omasta kodistaan

En ole mikään sisustaja, mutta innostun helposti. Kaikki ei välttämättä käy yhteen keskenään, mutta onpahan omanlaista, askartelusta ja käsitöistä nauttiva Anna Hämäläinen toteaa hyväntuulisesti.

Hämäläisten perhe, Anna, Aatu sekä tyttäret Aino ja Hilja, asuu Kuopiossa ensimmäisessä omassa kodissaan. Omistusasunto on saanut inspiraation yltymään: minne vain katseensa kääntääkin, vastassa on Annan kädenjälki.

Kaikki lähti ompelupöydän edestä paikkansa löytäneestä tuolista.

– Siinä oli samettipehmuste, mutta kun maalasin sen ja vaihdoin pehmusteen, tuli sellainen olo, että voin tehdä mitä vain, Anna Hämäläinen muistelee.

Hän hurahti käsitöihin jäätyään äitiyslomalle Ainoa odottaessaan. Aino on nyt 3,5-vuotias.

– Aloin neuloa ja virkata. Saan paljon kivoja ideoita muun muassa Pinterestistä ja Instagramista.

– Sohvallakaan en voi vain olla niin, ettei olisi jokin käsityö meneillään.

Ainokin osallistuu askarteluihin, mutta tässä kuussa enimmän huomion on vienyt Annan tekemä joulukalenteri.

– Aino saattaa herätä kolmelta aamuyöllä ja tulla kysymään, saako hän jo mennä alakertaan katsomaan, mitä tonttu on sillä kertaa tuonut, Anna-äiti kertoo huvittuneena.

Joulukalenterin ohje, jota Anna on soveltanut, on peräisin käsityölehdestä. Kodin somistamiseen käytetyt havut, oksat ja mustikanvarvut hän on kerännyt Aatun vanhempien metsästä Suonenjoelta.

Tällä hetkellä Anna Hämäläistä viehättävät myös mustavalkoisuus ja puuhelmet. Esimerkiksi pyyhekoukut ja eteisen kynttelikkö ovat saaneet uutta ilmettä jälkimmäisistä.

Mustista askartelupilleistä tehty suuri himmeli ja oksaan ripustetut mustat koristeet erottuvat puolestaan tyylikkäästi valkoista tiiliseinää vasten.

– En pidä mustaa himmeliä erityisesti joulukoristeena, vaan ajattelin jättää sen tuohon joulun yli. Perinteinen olkihimmelikin olisi hieno, mutta miellän sen enemmän pelkästään jouluun kuuluvaksi.

Hämäläiset muuttivat kaksikerroksiseen rivitalokotiinsa kesäkuussa. Edelliset asukkaat olivat remontoineet keittiön vuonna 2014 ja putkiremontti on vielä edessäpäin, joten tähän mennessä Hämäläisten ei ole tarvinnut muuta kuin uusia pintoja.

Portaikkoa väritti vihreä seinän yläosa ja vanhempien makuuhuonetta tummanpunainen. Vihreys peittyi DC-Fix-kontaktimuovilla ja tummanpunainen valkoisella maalilla.

– Koin, että en pysty nukkumaan huoneessa, jossa on tummanpunainen seinä, Anna Hämäläinen naurahtaa.

Olohuonetta ja keittiötä jakanut väliseinä oli ilmeisesti poistettu keittiöremontin yhteydessä, mikä saa Hämäläisiltä kiitosta.

– Säilytystilaa on vähän, se on ainoa miinus. Sitä on pitänyt lisätä lipastojen avulla.

Saunaan on käynti asunnon ulko-ovea vastapäätä.

– Emme koe sitä hankalaksi. Ainokin tykkää laittaa saunakengät jalkaan ja käydä iltapesulla. Sauna lämpiää todella usein, Anna sanoo.

Hilja-vauvaa sieltä ei meinaa saada edes pois.

Hämäläiset kehuvat asuinaluettaan rauhalliseksi ja ihanaksi. Sijainti on siinäkin mielessä hyvä, että työt ja treenit vievät Aatu Hämäläistä sekä Iisalmeen että Suonenjoelle.

Vaikka asuinkuukausia ei ole vielä monta takana, naapuritaloissa asuvat lapsiperheet ovat tulleet jo tutuiksi. Kuluneelle viikolle sijoittuvissa lasten pikkujouluissa oli luvassa ainakin piparien leivontaa ja tonttupolku.

Vaikka joulua olisi ollut nyt mahdollista viettää omassa kodissa, Hämäläiset suuntasivat jo aatonaattona Suonenjoelle. Ensimmäinen oma, oikea kuusi kuitenkin hankittiin.

Suonenjoella aattoaamu alkaa riisipuurolla.

– Sille ei ole kellonaikaa, Aatu Hämäläinen kertoo kuvaillessaan jouluperinteitä.

Televisiosta silmäillään Joulupukin Kuumaa linjaa ja Lumiukkoa.

– Vanhemmillani on pieni rantasauna, ja siellä käydään päivällä, hän jatkaa.

Sitten on jouluaterian ja lahjojen jaon vuoro.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.