Koti Kortejoella on häkellyttävä ilmestys – katso kuvat

Rakennusten katoilla on kupoleita, salissa saarnastuoli, makuuhuoneessa toimittaja Mirja Pyykön metalliin valetut käsineet ja pihassa oma rauhoittumisen paikka, tsasouna. Joka puolella taidetta, ikoneita, onnea tuovia lohikäärmeitä, taloa suojaavia enkeleitä ja katon rajassa kymmenittäin muuten vaan huvikseen kerättyjä vanhoja silitysrautoja.

Paikka ei ole kirkko eikä taidemuseo, vaan Taru ja Usko Juvosen koti. Täällä normikodin kaavaa noudattavat vain 2000-luvulle päivitetyt keittiön kaapit ja rantasauna sisäosiltaan, kaikki muu poikkeaa totutusta ja herättää joko ihmetystä tai ihailua.

Juvoset löysivät vanhan talon vuonna 2011 puskaradion kautta. Paikka on alun perin Kuopion historiaan jälkensä jättäneen kunnallismies ja herännäisjohtaja Carl August Malmbergin huvila.

Kauan myynnissä ollut talovanhus ja ulkorakennukset olivat nähneet parhaat vuotensa ja päässeet rapistumaan. Persoonallinen hirsitalo, aitta sekä vuonna 1832 tehty rantasauna puhuttelivat silti Juvosia. Pariskunnalla oli ollut haussa vanha talo Kuopion suunnalta jo usean vuoden ajan, sillä heillä oli Savossa paljon ystäviä. Taru Juvonen oli myös asunut aiemmin Kuopiossa. Molemmat ovat kotoisin Pohjois-Karjalasta, Taru Nurmeksesta ja Usko Joensuusta.

– Tuli tunne, että nyt olen tullut kotiin, kertoo Taru Juvonen muistellessaan Kortejoella sijaitsevan rantapalstan näkemistä ensimmäisen kerran.

Pariskunta asui tuolloin Helsingissä, jossa pariskunnalla oli entisöintialan yritys. Aluksi he viettivät Kortejoella viikonloppuja ja kesiä. Vaadittiin kuuden vuoden remontti, ennen kuin uniikki koti ja piharakennukset on saatu nykyiseen kuosiinsa.

– Täällä on pakko tykätä remonteista, muuten vanhassa talossa ei voisi asua, Usko Juvonen hymyilee.

Molemmilla on tekevät kädet sekä intoa. Lisäksi Usko Juvonen taitaa ammattinsa puolesta rakentamisen ja pintakäsittelyn erityistekniikoita.

Isoimpia töitä oli hioa uunin savusta tummuneet hirsien pinnat puhtaaksi, uusia keittiö ja rantasauna, rakentaa taloon wc ja suihku, sekä maalata talo ja kunnostaa ulkorakennukset.

Kiinteistökaupan mukana tuli paljon irtaimistoa. Suurin osa huonekaluista heillä oli kuitenkin jo Helsingin-kodissa, joka sekin sijaitsi erikoisessa paikassa, entisessä makkaratehtaassa.

Myös siellä oli saarnastuoli. Se ei Usko Juvosen mukaan kuitenkaan liity uskontoon. Sinne pitää mennä puhumaan, jos jommallakummalla on jotain sanottavaa toiselle.

– Ja toinen on myös velvollinen kuuntelemaan. Myös vieraat voivat kavuta sinne höpöttämään, mitä sylki sattuu suuhun tuomaan, Usko selvittää.

Hän on juuri jäänyt eläkkeelle, mutta tekee ahkerasti taidetta. Hänelle kaikki naiset ovat kuin enkeleitä, ja naisfiguureja löytyykin huushollista monia. Ne ovat joko Juvosen tai muiden taiteilijaystävien tekemiä.

Salin ikkunan ääressä tilaa hallitsee miestäkin pidempi, Juvosen puusta veistämä teos Ylväs nainen.

– Se edustaa minulle naishahmoa, joka ei ottanut mitään, mutta ei antanutkaan, nauraa Usko Juvonen.

Taru Juvonen on ortodoksi, Usko taas nimittää itseään leikkimielisesti pakanaksi. Pihan pieni mökki on nimetty tsasounaksi, mutta paikka ei varsinaisesti tarkoita ortodoksien rukoushuonetta, sillä siellä on ikoneiden seassa muun muassa buddha-patsaita.

– Viihdymme täällä niin hyvin, ettemme haluaisi lähteä kotoa mihinkään. Tämä on meidän ”daatsamme”, täällä olemme kuin Herran kukkarossa, toteaa Taru Juvonen.

Kylässä: Juvosilla

Vuonna 1889 rakennettu hirsitalo sijaitsee Kuopion Kortejoella. Se on alun perin Carl August Malmbergin kesähuvila.

Siinä asuvat hyvinvointialalle kouluttautuva Taru Juvonen ja entisöijän ammatista eläkkeellä oleva Usko Juvonen sekä welsh corgi -rotuiset koirat Martta, Nörtti ja Hertta.

Kaksikerroksisessa talossa on 178 neliötä. Alakerrassa on eteinen, keittiö ja sali, yläkerrassa makuuhuone, vierashuone sekä WC ja suihku.

1,5 hehtaarin tontilla on rantasauna, savusauna, tsasouna, ateljee, aitta, kesäkeittiö, autotalli, kylmäkellari, ja puuliiteri.

Uusimmat

Asuminen

Sesonki alkoi hep! Onko tässä kevään hätkähdyttävin tulppani-innovaatio?

Viherkasvikirjailija Susanna Vento kertoo, mikä huonekasvi on nyt globaali nousija – puhdistaa joka kodin myrkkyjä

Pohditko koskaan, merkitseekö materia sinulle liikaa? Hanna, 49, ei rakenna statusesineiden temppeliä – "Aloin polttaa keppeihin sanoja, jotka koen itselleni tärkeiksi ja voimaannuttaviksi"

Rakentajat! Riittikö usko raksan valmistumiseen vai menikö suhde solmuun – vastaa kyselyyn ja voita palkinto!

Asuntolainan korkovähennys kutistui taas vuoden alusta – näin vähän siitä on enää rahallista hyötyä

Ryijykiertue panee parastaan, ettei arvotekstiilejä katsottaisi ylen: "Oikein sydäntä särkee, kun näkee ryijyn, joka on naulattu seinään"

Asukas on nimeltään White, mutta hänen sisustuksensa on kaikkea muuta – uskomattoman tunnelmallinen koti, jonka nähdessäsi alat janota hirsitaloa

Tiesitkö, mikä on vanhanaikainen suihku ja jolla voit pienentää vedenkulutusta merkittävästi? Kun alat noudattaa näitä pihistysvinkkejä, huomaat, että saatoit olla aikamoinen tuhlari

Kaksoset laittoivat vanhempiensa ostamassa asunnossa hyrskynmyrskyn – ja tällainen sisustavien siskosten kämpästä tuli

Eipä uskoisi, että tämä "normituoli" oli Aallon kalusteisiin verrattava helmi – ja niitä on myyty yli puoli miljoonaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.