Koti Kortejoella on häkellyttävä ilmestys – katso kuvat

Rakennusten katoilla on kupoleita, salissa saarnastuoli, makuuhuoneessa toimittaja Mirja Pyykön metalliin valetut käsineet ja pihassa oma rauhoittumisen paikka, tsasouna. Joka puolella taidetta, ikoneita, onnea tuovia lohikäärmeitä, taloa suojaavia enkeleitä ja katon rajassa kymmenittäin muuten vaan huvikseen kerättyjä vanhoja silitysrautoja.

Paikka ei ole kirkko eikä taidemuseo, vaan Taru ja Usko Juvosen koti. Täällä normikodin kaavaa noudattavat vain 2000-luvulle päivitetyt keittiön kaapit ja rantasauna sisäosiltaan, kaikki muu poikkeaa totutusta ja herättää joko ihmetystä tai ihailua.

Juvoset löysivät vanhan talon vuonna 2011 puskaradion kautta. Paikka on alun perin Kuopion historiaan jälkensä jättäneen kunnallismies ja herännäisjohtaja Carl August Malmbergin huvila.

Kauan myynnissä ollut talovanhus ja ulkorakennukset olivat nähneet parhaat vuotensa ja päässeet rapistumaan. Persoonallinen hirsitalo, aitta sekä vuonna 1832 tehty rantasauna puhuttelivat silti Juvosia. Pariskunnalla oli ollut haussa vanha talo Kuopion suunnalta jo usean vuoden ajan, sillä heillä oli Savossa paljon ystäviä. Taru Juvonen oli myös asunut aiemmin Kuopiossa. Molemmat ovat kotoisin Pohjois-Karjalasta, Taru Nurmeksesta ja Usko Joensuusta.

– Tuli tunne, että nyt olen tullut kotiin, kertoo Taru Juvonen muistellessaan Kortejoella sijaitsevan rantapalstan näkemistä ensimmäisen kerran.

Pariskunta asui tuolloin Helsingissä, jossa pariskunnalla oli entisöintialan yritys. Aluksi he viettivät Kortejoella viikonloppuja ja kesiä. Vaadittiin kuuden vuoden remontti, ennen kuin uniikki koti ja piharakennukset on saatu nykyiseen kuosiinsa.

– Täällä on pakko tykätä remonteista, muuten vanhassa talossa ei voisi asua, Usko Juvonen hymyilee.

Molemmilla on tekevät kädet sekä intoa. Lisäksi Usko Juvonen taitaa ammattinsa puolesta rakentamisen ja pintakäsittelyn erityistekniikoita.

Isoimpia töitä oli hioa uunin savusta tummuneet hirsien pinnat puhtaaksi, uusia keittiö ja rantasauna, rakentaa taloon wc ja suihku, sekä maalata talo ja kunnostaa ulkorakennukset.

Kiinteistökaupan mukana tuli paljon irtaimistoa. Suurin osa huonekaluista heillä oli kuitenkin jo Helsingin-kodissa, joka sekin sijaitsi erikoisessa paikassa, entisessä makkaratehtaassa.

Myös siellä oli saarnastuoli. Se ei Usko Juvosen mukaan kuitenkaan liity uskontoon. Sinne pitää mennä puhumaan, jos jommallakummalla on jotain sanottavaa toiselle.

– Ja toinen on myös velvollinen kuuntelemaan. Myös vieraat voivat kavuta sinne höpöttämään, mitä sylki sattuu suuhun tuomaan, Usko selvittää.

Hän on juuri jäänyt eläkkeelle, mutta tekee ahkerasti taidetta. Hänelle kaikki naiset ovat kuin enkeleitä, ja naisfiguureja löytyykin huushollista monia. Ne ovat joko Juvosen tai muiden taiteilijaystävien tekemiä.

Salin ikkunan ääressä tilaa hallitsee miestäkin pidempi, Juvosen puusta veistämä teos Ylväs nainen.

– Se edustaa minulle naishahmoa, joka ei ottanut mitään, mutta ei antanutkaan, nauraa Usko Juvonen.

Taru Juvonen on ortodoksi, Usko taas nimittää itseään leikkimielisesti pakanaksi. Pihan pieni mökki on nimetty tsasounaksi, mutta paikka ei varsinaisesti tarkoita ortodoksien rukoushuonetta, sillä siellä on ikoneiden seassa muun muassa buddha-patsaita.

– Viihdymme täällä niin hyvin, ettemme haluaisi lähteä kotoa mihinkään. Tämä on meidän ”daatsamme”, täällä olemme kuin Herran kukkarossa, toteaa Taru Juvonen.

Kylässä: Juvosilla

Vuonna 1889 rakennettu hirsitalo sijaitsee Kuopion Kortejoella. Se on alun perin Carl August Malmbergin kesähuvila.

Siinä asuvat hyvinvointialalle kouluttautuva Taru Juvonen ja entisöijän ammatista eläkkeellä oleva Usko Juvonen sekä welsh corgi -rotuiset koirat Martta, Nörtti ja Hertta.

Kaksikerroksisessa talossa on 178 neliötä. Alakerrassa on eteinen, keittiö ja sali, yläkerrassa makuuhuone, vierashuone sekä WC ja suihku.

1,5 hehtaarin tontilla on rantasauna, savusauna, tsasouna, ateljee, aitta, kesäkeittiö, autotalli, kylmäkellari, ja puuliiteri.

Uusimmat

Asuminen

Tällainen on purkki-ihmiseksi tunnustautuvan lukiolaisopiskelijan koti

Tässä kodissa ei harrasteta Konmaria – Leena Pasasella on valtavasti tavaraa kotona mutta lisäksi hallissa ja varastoissa

Kuopiolaisperhe remontoi jo toisen rintamamiestalon – nämä 14 kuvaa osoittavat, että huikea lopputulos oli kaiken vaivan väärti

Ammattijärjestäjä parahtaa Saamari-metodille: "Suosittelen raivaamaan tavaraa vain täysissä ruumiin ja sielun voimissa"

Koti ja kesämökki samassa pihassa -kuopiolaisyrittäjän ihastuttava 70-luvun talo

Arasteletko tapettien kuosien valinnassa? Ota rohkeasti mallia tämän kodin tapettihamsterista

6 selkeää vinkkiä, joilla taloyhtiön viestintä pannaan kuntoon – lukijat kertovat, kuinka taloyhtiöön putkahtelee tuntemattomia työmiehiä tai "jäärät" vastustavat tiedottamisen parantamista

Ihailetko rintamamiestaloja? Nämä 19 kuvaa kuopiolaisherkusta vievät "rintsikkahöperyytesi" vielä ihan uudelle tasolle

Tämä koti hurmasi: Raija Komulainen muistaa edelleen tunteen asuntonäytöllä

Näistä asumismuodoista nuoret aikuiset unelmoivat – omistusasunto houkuttelee selvästi eniten

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.