Kylässä: Nina Pasanen saa väreistä iloa ja apua

Väreillä on heikkonäköiselle Nina Pasaselle tärkeä merkitys. Paitsi, että ne tuovat iloa, Pasanen näkee voimakkaan väriset esineet ja huonekalut paremmin kuin vaaleat. Värit auttavat häntä kulkemaan ja suunnistamaan kodissa turvallisesti tai valitsemaan oikean veitsen ruuanlaitossa.

Kuopiolaisnainen sairastui parikymppisenä uveiittiin, eli autoimmuunisairauteen, joka vie pikku hiljaa näkökyvyn. Hänen diagnooseissaan vilahtelevat myös muistihäiriö, halvaus, astma ja munuaissairaus. Yhtä paljon kuin Pasasen koettelemukset hätkäyttävät, hänen positiivisuutensa yllättää. Hänen kuolemaakin uhmaava, elämässä eteenpäin vievä elämänasenteensa ei voi olla herättämättä kunnioitusta.

Nina Pasanen muutti Englannista synnyinkaupunkiinsa Kuopioon vuonna 2011 asuttuaan Iso-Britanniassa nuoresta tytöstä lähtien. Ensin hän työskenteli siellä au pairina ja myöhemmin vanhusten hoitokodissa. Hiljalleen autoimmuunisairaus vaikutti myös sydämen ja keuhkojen toimintaan, ja vei hänet lopulta sairaalaan.

Silloin hän katsoi silmiin kuolemaa, mutta viikatemies hävisi taistelun ja kääntyi kannoillaan. Pasanen oli voittanut yhden ihmisen pahimmista peloista, kuolemanpelon.

– Kun pappi tuli lausumaan minulle viimeisiä siunauksia, sanoi, että annahan olla, nainen hymähtää.

Sen jälkeen mikään ei ole häntä hätkäyttänyt. Sen sijaan hän löytää jokaisesta päivästä paljon iloa. Sitä hän saa eniten askartelusta, jonka avulla hän myös kuntoutti itsensä hiljattain olleen halvauksen jälkeen. Koti pursuaa itse tehtyjä koristeita, tuunattuja huonekaluja, kirppislöytöjä ja kirkkaita värejä.

Omat vanhemmatkin päivittelivät, kun hän maalasi tv-tason kirkkaan punaiseksi. Tietokonepöytään on liimattu keltaisia, oransseja ja kuvioituja kaakeleita ja eteisen peilin kehys ja lipasto on päällystetty serveteillä. Hän harmittelee, ettei näkevänä harrastanut käsitöitä.

– Olen vasta nyt opetellut virkkaamaan ja neulomaan.

Kodissa on paljon heikkonäköisen asumista auttavia asioita. Keittiövaaka kertoo puhumalla grammamäärät ja tietokone lukee sähköpostit ääneen. Mikroaaltouunin kelloon ja kahvinkeittimen vesisäiliöön on liimattu pienet oranssit muovitäplät, jotka kertovat ruuan oikean lämmitysajan ja kahvinkeitossa tarvittavan veden määrän.

Valaistuksessa on käytetty led-valoja, jotka eivät värise ja häiritse silmiä. Eteisessä on muistiapuna vanha koulun liitutaulu, johon Pasanen kirjoittaa viikon tapahtumat ja menot. Idiopaattinen intrakraniaalinen hypertensio, eli kansankielellä ”pääpainetauti” aiheuttaa muistihäiriöitä. Niiden takia hän ei aina muista edellisestä päivästä paljoakaan.

– Suosittelen muistihäiriötä kaikille, sillä jokainen päivä alkaa aina uudelleen, hän nauraa ironisen iloisella tyylillään.

Pasanen kylvää mielellään iloa myös ympärilleen. Hänestä kerrostaloasukkaiden naapuriystävällisyys on Suomessa monille outoa. Hän on kuitenkin tottunut huikkaamaan naapurille pihalla hyvät huomenet. Hän saattaa myös kadulla kävellessään pysähtyä umpivieraan kohdalla sanoakseen vain, kuinka kaunis mekko tällä on yllään. Samalla hän saa itselleen hyvän mielen.

7-vuotiaat maatiaiskissat Arska ja Iilai tulivat hänen mukanaan Englannista Suomeen. Ne ovat Pasaselle tärkeitä asuinkumppaneita, jotka ovat voimakkaasti kiintyneet emäntäänsä. Normaalisti ne nukkuvat yöt omassa sängyssään Pasasen vieressä, mutta huomaavat heti, jos tämä sairastaa.

– Silloin ne eivät päästä minua hetkeksikään silmistään, vaan tulevat tuohon kylki kylkeen hoivaamaan mammaansa.

Näin koti on turvallinen näkövammaiselle

Näkövammaisen kodin olisi hyvä sijaita rauhallisella alueella, jotta liikennettä pystyy kuuntelemaan ja ennakoimaan paremmin. Näkövammaisten liitto ry:n esteettömyysasiantuntija, arkkitehti Hanna-Leena Rissasen mukaan asuintalossa ei saisi olla vaarallisia esteitä.

– Joskus ensimmäisen asuinkerroksen parvekkeet ovat niin alhaalla, että niihin voi törmätä, sanoo Rissanen.

Porraskäytävässä tulisi olla jatkuvat käsijohteet, eli kaiteet molemmin puolin sekä hyvä valaistus. Myös valokatkaisijan tulisi olla helposti löydettävissä.

Etelä ei ole paras ilmansuunta kodin ikkunoille, sillä auringon valo voi häikäistä liikaa. Etelänpuoleinen asunto myös kuumenee, ja sälekaihtimet ovat välttämättömät.

Keittiön ja kylpyhuoneen turvallisuuteen kannattaa panostaa. Liedessä on hyvä olla automaattinen virrankatkaisin ja veitset tulisi säilyttää seinän vieressä. Silloin ne eivät kokatessa tipu lattialle.

Vaaleilta lautasilta ruuan näkee paremmin kuin tummilta. Samoin työtason tulisi olla tumma, jotta vaaleat lautaset erottuvat. Maitopurkkeihin ja muihin ruokatarvikkeisiin voi merkitä tarralapuille tehdyllä pistekirjoituksella viimeisen käyttöpäivän ja purkin sisällön.

Kylpyhuoneeseen Rissanen suosittelee suihkuseinää tai suihkukaappia, josta vesi ei pääse lattialle ja aiheuta liukastumisvaaraa. Kun kylpyhuoneessa on tummat kaakelit, kontrasti auttaa löytämään valkoisen lavuaarin ja WC-istuimen.

Kaappien valot taas auttavat löytämään tavarat paremmin. Kaapeissa vetolaatikot ovat paremmat kuin syvät hyllyt.

Häikäisemätön valaistus sopii heikkonäköiselle. Esimerkiksi kylppärin peilikaapin valot ovat usein liian kirkkaita.

Näkövammainen voi saada alueensa keskussairaalasta avustusta valaistuksen suunnitteluun ja asunnon muutostöihin.

Kylässä: Nina Pasasella

39 neliön yksiö sijaitsee Kuopion Saarijärvellä.

Siinä asuu Nina Pasanen Arska- ja Iilai-kissojen kanssa.

Kodissa on eteinen, olohuone, alkovi, keittiö, kylpyhuone ja parveke.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Asuminen

Kuluttaja-lehti: Induktiotasoissa hinta aina vastaa laatua

Asuntomessujen 50-vuotisjuhlavuosi jysähtää käyntiin – Bongaa savolaisten kädenjälki Tuusulan messualueella

Tälle ratkaisulle pitäisi näyttää keskisormea, totesi vammaisryhmä korokkeelliselle bensapumpulle – miten muuten meni Tuusulan asuntomessukierroksella?

Näin asuntomessuilla toimitaan tänä vuonna: Kohteesta toiseen ei enää poukkoilla oman halun mukaan

Jyrkät värit haalenivat – jopa punamultaa tarjolla Tuusulan asuntomessuilla

Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kallioisesta maatilapihastaan upean harrastuksen: "Tässä sielu lepää" 

Tuusulan Asuntomessuilla huomioidaan korona-aika

Kuopiolaismies rakensi 10 vuotta ja sai aina uuden idean, kuten "sikarinpolttelutorni" ja koristepinnat kivistä – Kuvasarja kertoo käsittämättömästä työn määrästä

Kuopiolainen Hannu Rönkä aloitti saarimökkeilyn Rönön kupeessa jo vauvana, mutta yksi ääni ei ole muuttunut 74 vuodessa – katso kuvat

"Se oli rakkautta ensisilmäyksellä" – Rautakaupasta ostetusta pihamökistä tuli kesähuone, vaikka mies haaveili talvivarastosta pyörille ja tavaroille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.