Makuuhuoneen uudet tuulet modernista ilmeestä hotellityyliin

Kaipaako makuuhuoneesi tuuletusta? Houkutteleeko se tätä nykyä unten maille? Yksi hyvä keino raikastaa makuuhuonetta on suosia luonnonmukaisuutta niin materiaaleissa kuin kuoseissakin.

– Makuuhuoneessa on myös hyvä olla siistiä ja siellä kannattaa suosia mahdollisimman allergiavapaita tekstiilejä, MTV3:n Suomen kaunein koti ja T.i.l.a. -ohjelmista tuttu sisustussuunnittelija Milla Alftan toteaa.

Sileät ja tiiviisti kudotut tekstiilit eivät pölise eivätkä kerää itseensä pölyä. Alftanin mielestä makkariin sopii mieluummin matalanukkainen villa- tai sisalmatto kuin pölyävä ja pörröinen keinokuitumatto.

Luonnonläheisessä tyylissä linnut, oksat, puut ja kukkakuviot pujahtavat pussilakanakuoseihin ja koristetyynyihin. Glamouria makuuhuoneeseen tuo puolestaan hotellimainen tyyli, jossa sänky pedataan ylellisillä tekstiileillä ja runsailla koristetyynyröykkiöillä. Kooltaan 60 x 80 senttiä olevilla tyynyillä saa luotua muhkean petauksen.

Kaikkia kuviolliset tekstiilit eivät miellytä. Muodikkaimmillaan lakanat ovat yksivärisiä, joko valkoisia tai harmaita, mikä istuu moderniin ja selkeään sisustustyyliin. Myös tummansinisten lakanoiden suosio on kasvussa. Etenkin sisustusintoilijat suosivat nyt yksivärisiä pussilakanasettejä kuviollisten sijaan, suositun Valkoinen Harmaja -blogin kirjoittaja Suvi Melender-Lågland tietää.

Hänen mukaansa trendikkäimmät lakanat ovat materiaaliltaan rennon ryppyistä pellavaa. Pellavaa suositaan sängynpeitteissäkin, mutta entistä enemmän nähdään myös tikattuja päiväpeitteitä. Lakanoissa pellavan rinnalle on nousemassa helppokäyttöinen puuvillaperkaali. Se on sileä ja pehmeä materiaali, eikä vaadi silitystä.

– Puuvillaperkaali on seuraava suosittu juttu makuuhuoneissa, Melender-Lågland ennustaa.

Hän seuraa tiiviisti sisustus­trendejä ja soveltaa niitä omakotitalossaan Kokkolassa.

– Sänky voidaan jättää petaamatta ja petivaatteet asetellaan vain nätisti paikoilleen. Sängynpeitolla peitetään vain osa sängystä, ja tyynyt saavat jäädä näkyville.

Ilmeikkyyttä sisustukseen voi tuoda tekstiileillä, kuviotapeteilla, paneloinneilla ja seinissä käytettävillä erilaisilla sisustuslaasteilla. Kankaalla päällystettyyn ja napeilla koristeltuun pehmeään sängynpäätyyn on mukava nojata istuessa ja lukiessa kirjaa.

Makuuhuoneessa kannattaa suosia rauhallisia sävyjä, Alftan muistuttaa. Harmoniset, kylmät sinisen ja harmaan sävyt rentouttavat ja sopivat makuutilaan. Lämpimien punaisten sävyjen taas koetaan yleensä lisäävän energiaa, eli ne eivät ole paras valinta.

Makkarissa tärkein huonekalu on sänky ja turhat tavararöykkiöt voi karsia pois. Päiväpeitolle on hyvä olla penkki tai tuoli, jolle peitto kääritään sen sijaan, että se heitettäisiin lattialle pölyyntymään.

Makuuhuone ei ole paras paikka työpöydälle, sillä siellä ajatusten pitäisi pysyä poissa työstä. Huone kannattaa rauhoittaa myös televisiolta ja älylaitteilta.

Huoneessa tarvitaan myös riittävästi valoa kaikille toiminnoille. Yleisvalo on hyvä olla esimerkiksi siivousta varten, lukeva taas tarvitsee lukuvalon. Vaatekaapissa tarvitaan myös oma valo tai sitten huoneen valaisin kohdennetaan kohti kaappia, jotta vaatteet löytyvät myös pimeinä aamuina.

Kesällä pimennysverhot blokkaavat auringonvalon. Jos ikkuna on lähellä toista taloa, valoverhot peittävät näkymää ulospäin.

Peitto ei saa mutkuilla pussilakanan sisällä, eikä karata sieltä pois. Olennaisinta kuitenkin on oman kehon mukaan valitut patja ja tyyny. Ne auttavat rentoutumaan ja saamaan hyvän unen. Milla Alftanin mukaan sopivin patja löytyy vain kokeilemalla erilaisia patjoja kaupoissa.

Lakanat tulisi vaihtaa kerran viikossa ja huone imuroida ja pölyt pyyhkiä usein. Alftan suosittelee tuulettamaan makkaria säännöllisesti ja pitämään huonelämpötilan viileänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Asuminen

Kuluttaja-lehti: Induktiotasoissa hinta ei aina vastaa laatua

Asuntomessujen 50-vuotisjuhlavuosi jysähtää käyntiin – Bongaa savolaisten kädenjälki Tuusulan messualueella

Tälle ratkaisulle pitäisi näyttää keskisormea, totesi vammaisryhmä korokkeelliselle bensapumpulle – miten muuten meni Tuusulan asuntomessukierroksella?

Näin asuntomessuilla toimitaan tänä vuonna: Kohteesta toiseen ei enää poukkoilla oman halun mukaan

Jyrkät värit haalenivat – jopa punamultaa tarjolla Tuusulan asuntomessuilla

Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kallioisesta maatilapihastaan upean harrastuksen: "Tässä sielu lepää" 

Tuusulan Asuntomessuilla huomioidaan korona-aika

Kuopiolaismies rakensi 10 vuotta ja sai aina uuden idean, kuten "sikarinpolttelutorni" ja koristepinnat kivistä – Kuvasarja kertoo käsittämättömästä työn määrästä

Kuopiolainen Hannu Rönkä aloitti saarimökkeilyn Rönön kupeessa jo vauvana, mutta yksi ääni ei ole muuttunut 74 vuodessa – katso kuvat

"Se oli rakkautta ensisilmäyksellä" – Rautakaupasta ostetusta pihamökistä tuli kesähuone, vaikka mies haaveili talvivarastosta pyörille ja tavaroille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.